Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Ünlü Sinema Oyuncusu, Şarkıcı Banu Alkan Kimdir? | Değerlendirme: Nuri Kaymaz

Ünlü Sinema Oyuncusu, Şarkıcı Banu Alkan Kimdir? | Değerlendirme: Nuri Kaymaz

Bir zamanlar Afrodit lakabı ile tanınan Türk sineması ile müzik dünyasının ünlü ismi Banu Alkan, kariyeri boyunca yaptığı işler, özel hayatı ve ilişkileri ile adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştı. Özellikle 1970’li ve 2000’li yıllar arasında popüler dönemini yaşadı.

Banu Alkan kimdir?

Sinema, dizi film oyuncusu, manken, pop müzik yorumcusu olan sanatçı, “Afrodit” lakabıyla anılmaktadır.

Banu Alkan, 1 Temmuz 1958 yılında o dönem Yugoslavya’ya bağlı olan Dubrovnik isimli şehirde dünyaya geldi. Sancak kökenli marangoz bir babanın beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Banu Alkan’ın gerçek adı Liz Remka Rebroyna’dır (Hırvatça, “Yaban Gülü” anlamına gelir). 1966 yılında Balıkesir’in Edremit isimli ilçesine göç etmiş ve bu Türk vatandaşlığına geçmişlerdi. 11 yaşındayken ailesiyle birlikte Dubrovnik’ten Balıkesir’in Edremit ilçesine göç etti. Ailece Türk vatandaşı olduktan sonra ‘Alkan’ soyadını aldı. Gerçek adı Remka’yı da Banu olarak değiştirdi. Aile sonra İstanbul Kartal’a taşındı. Çocukluğunun büyük bir bölümü İstanbul’da geçti.

Ailenin Balıkesir’den sonra İstanbul’a taşınmaları ile birlikte Banu Alkan 16 yaşındayken mankenlik kariyerine başladı. İlerleyen süreçte çeşitli reklam filmlerinde rol alan Banu Alkan, Ses Dergisi tarafından 1976 yılında düzenlenen 8. Sinema Artisti Yarışması’na katıldı. 1985 yılında Paris’te bulunan Lady School’da eğitim gördü.

Kartal Maltepe Lisesi’nde başladığı öğrenimini lise ikinci sınıfta bıraktı. 17 Yaşında LCC Mankenlik kurslarına gitmeye başladı ve bir süre sonra Vakko’nun mankenlik okuluna geçti. Oradan Aydan Adan-Füsun Özben Mankenlik Ajansı’nın kadrosuna girerek bazı reklam filmlerinde rol aldı. (1976) Oya Aydoğan’ın birinci seçildiği Ses dergisinin artist yarışmasına katılarak ünlü olma yolunda ilk adımını attı. Reklam filmlerinden sonra Memduh Ün tarafından beğenilerek sinema filmlerinde oynaması istendi.

18 yaşındayken evli ve zengin işadamı Gürbüz Hanif’le birlikte olmaya başladı. 12 yıl süren bu ilişki, Hanif’in kanserden ölmesiyle sona erdi.

1989 yılından sonra uzun bir süre ortada görünmedi. 1998 yılında, “Neremi Neremi” adlı ilk şarkı albümünü çıkartarak gündeme oturdu. Oyuncunun şarkısı, sesi ve yorumu uzun süre eleştirilmesine karşın bir taraftan da ilgi odağı oldu.

2001 yılında “Tuzu Kurular” ve 2005 yılında da “Kızma Birader” isimli televizyon dizilerinde oynadı. 1975 – 1989 yılları arasında çektiği filmlerle ve çıkardığı albümle adından söz ettirmeyi başardı.

Banu Alkan, 2004 yılında bir çiftlik evinde geçen, “Ünlüler Çiftliği” adlı televizyon programına katıldı. Program, ünlüler arasında çıkan şiddetli tartışmalar nedeniyle uzun süre gündemde kaldı. Son yıllarda adından uzun süredir birlikte olduğu Murat Taşdemir ile olan ilişkisiyle söz ettirmeye başladı. Yaklaşık 10 yıldır beraber olan çift, bir televizyon programı için birlikte bir eve kapatıldı. Murat Taşdemir’in Banu Alkan’a sürekli hakaret etmesi hatta tokat atması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Kadın kuruluşları, bu olaya tepki gösterdi. Ancak 2005 yılında Murat Taşdemir, Arzu Altay ile evlendi. Bu olayın üzerine çıkan Banu Alkan – Murat Taşdemir arası sözlü sataşmalar sürekli ekranlara yansıdı. Banu Alkan, bir müddet sonra Murat Taşdemir’le ilişkisini bitirdi.

Filmleri:

İsyan (1975), Taksi Şoförü (1976), Akrep Yuvası (1977), Vurun Beni Öldürün (1980), Ağla Gözlerim (1981), Günah Defteri (1981), Ben De Özledim (1981), Nikah Masası (1982), Aşkların En Güzeli (1982), İlişki (1983), Bataklıkta Bir Gül (1983), Gecelerin Kadını (1983), Kadınca (1984), Sokaktan Gelen Kadın (1984), Kızgın Güneş (1984), Katiller De Ağlar (1985), Arzu (1985), Bu İkiliye Dikkat (1985), Sarı Bela (1985), Mavi Yolculuk (1986), Seviyorum (1986), Afrodit (1987), Güneşten De Sıcak / Sarı Güneş (1987), Yaşamak (1988), Vahşi Ve Güzel (1989), Tuzu Kurular (2001, TV Dizi),

Albümleri

Neremi – Afrodit (1998), Dansa Kaldır (2000), Beyaz Orkide (2005), Best of Remix (2011), Aşk Yap Benimle (2013).

 

KAYNAKÇA: Banu Alkan (sinematurk.com, 23 Ekim 2015), Banu Alkan’dan içten açıklamalar (sacitaslan.com, 23 Ekim 2015), , Türkiye’ye öpüşmeyi öğrettik (haberturk.com, 23 Ekim 2015)


 

https://youtu.be/pcfKhRX72XQ?t=3

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.