ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Udmiler ve Fevzi Durmuş

11.12.2021
461
A+
A-
Udmiler ve Fevzi Durmuş

08 HABER GAZETESİ

         Sevgili okurlar ilimiz yazın konusunda ülkemizin başını çeken önemli şehirlerinden birisidir. Biyografı, anı, şiir, hikâye, roman konusunda o eskiden ele avuca sığmayan üstat Kevser Ruhi’nin söylediği gibi saçları deli Çoruh gibiyiz. Esiyoruz, akıyoruz, gürlüyoruz, çağıldıyoruz. Yöresel kültürümüze katkı sunabilmek için çırpınan yazarlardan birisiyim. Bu ifadeyi kullanışımın nedeni yöresel yazınımızda öylesine bereketli bir bolluk var ki heyecan üzerine heyecan yaşamama sebebiyet verdiği için kullanıyorum. Hepsini okumaya, yorumlayıp köşemde tanıtma arzum, çabam, gayretim bana adeta zindelik katıyor. Çırpınma telaşım bundandır. Yazarı kim olursa olsun yerel kitaplarımızın tamamını tanıtma arzusu içindeyim. Büyük usta merhum Aydın Karasüleymanoğlu bunu en güzel değerlendiren ve adeta her birimizin eserlerini daha uzak köşelere ulaştırabilmek için çırpınan bir duayendi. Birazcık olsa hocamın izinden gidebiliyorsam kendimi bahtiyar sayıyorum.

          Bugün sizlere makine mühendisimiz Fevzi Durmuştan ve eserlerinden söz etmek istiyorum. Öncelikle büyük bir kibarlık göstererek kitaplarını bana gönderdiği için kendilerine teşekkür ediyorum. Yeni çıkan şiir kitabı Artvin’ime Dokunma güzel baskılı çok şirin ve içerik olarak oldukça dolu bir kitap. Kitaba ismini veren o güzel şiir hemen ilk sayfada yer alıyor. Her Artvinli gibi şairimizde duygularını Artvin’den ve doğadan yana kullanıyor. Bütün şiirleri okudum. İçten sıcacık, duygu yüklü şiirler. Daha çok yazarın hasretin, özlemini ve düşünce dünyasını dile getiriyor. Karmaşadan uzak yalın sözcükleriyle oldukça ilgi çekiyor. 

Bir insanın hem şiir yazması hem hikâye, roman, deneme gibi alanlarda başarılı olmasını çok önemsiyorum. Bu çok az insanda görülen ender denebilecek bir yetenektir. Çok önemli bir kısmı Artvin’imize aittir. Yazarımızın köy anıları, fıkra, şiir ve kendi hikâyesini anlatan; Şehre inen Udmilerin uyumu isimli pek çok çalışması var. Şehre inen Udmilerin uyumu oldukça hacimli bir kitap. Severek okudum ve iyi analiz ettiğimi düşünüyorum. Hep söylediğim gibi biyografiler sıkıcıdır. Başka bir ifadeyle okuyucu kişinin hayatına ilgi duymaz. Anlatılar pek çok yerde okuyucudan uzaktır. Özellikle yeni kuşak hatta Z kuşağı diye tabir edilen gençlerimizin ilgi alanı dışındadır. Ama bizim kuşağın bu eserden yeterince faydalandığı kanısı içindeyim. Sıkılmadan okudum. Ödüllü yazarımız Fevzi Durmuş’un kalemi oldukça iyi. Doğruya doğru önce bu hakkı teslim edelim.

Eksiklikler yok mu? Hemen her yazarın bir eksiği muhakkak vardır.

Fevzi Durmuş hocam hikâyesini anlatırken hem tekrara çok girmiş ve hem bazı ayrıntıların üzerin de çokça durmuş. Ayrıntı demişken hem biyografi ve hem ayrıntı ikisi bir arada olunca okuyucuda sıkılganlık oluşturur. Bunu yazınsal deneyimlerinden iyi biliyorum. Anlatım çok içten, kibar ve öylesine duygu katılarak anlatılmış ki yazar sanki anlatırken de her şeyini yeniden yaşıyormuş samimiyetiyle sözcüklerini kaleme dökmüş. Yöresel ağzı zaman zaman kullanmasına rağmen roman dili becerisini her fırsatta öne çıkarmış. Bir mühendis gözüyle akademik anlatım tarzından kendini adeta çekip çıkarmış. Pek çok akademik yazarın düştüğü hataya düşmemiş. Kalemi için bu çok sevindirici bir durumdur. Farklılığını, rengini, ahengini ve temposunu ortaya koymuştur. Anlatımı oldukça rahat, sezgileri güçlü… Yazarken bir kaygı gütmeden doğallığını kullandığı kanaati içindeyim, bunu hissedebiliyorum Şehre inen udmilerin uyumu isimli çalışmanın dokusunun iyi olmasının nedeni bundandır.

 İyi yazmanın birinci kuralı çok okumak değildir. Asıl öne çıkan çok yazarak iyi yazmasını öğrenmektir. Fevzi Durmuş beyefendi çok dolu bir insan; Kalemini ve tarzını çok beğendim. Affına sığınarak âcizane bir öneri olarak sunmak istediğim şey; daha geniş alanlara hitap edebilmektir. Örneğin yöresellikten çıkıp harika bir konusu, kurgusu olan ve hemen her okuyucuyu ilgilendirecek hikâye ve roman tarzına yönelebilmektir. Yaşanmış öykülerden yola çıkılabilir, gerçek karakterlerin yanında gerektiği kadar hayali karakter diziniyle güzel hikâyeler yazılabilir. Aynı şeyi “Anılara Yolculuk” isimli çalışmasını çok beğendim çok değerli yazarımız Gökhan Dedeye’ önermiştim.  İnanıyorum ki bu çalışmalarla kültür ırmağımızı oldukça iyi besliyoruz. Serhad Artvin gazetesi olarak yazarımıza ve ailesine sağlıklı mutlu huzurlu nice yıllar diliyoruz. Alkışlar üstat Fevzi Durmuş hocamız için…

                                                                                                                                                             Sevgiyle kalın.

08 HABER GAZETESİ : 16.09.2020

Fevzi Durmuş
Fevzi Durmuş
FEVZİ DURMUŞ, Kimdir? Ardanuç-Yolağzı Köyünde 1940 yılında doğdu. İlkokulu 4.sınıfı köyünde tamamladıktan sonra ailece Beykoz'a taşındılar. Orada ilkokulu bitirdikten sonra Parasız Yatılı Sınavını kazanarak Haydarpaşa Lisesi'nde okumaya başladı.1962 yılında bu liseyi bitirince İTÜ-Makine Fakültesine girdi ve bursu alarak buradan da 1968 yılında mezun oldu. Burslu olduğu MKEK-Silah Tüfek Fabrikasında girerek G3 ve MG3 silahlarının ilk üretiminde, askerlik görevinden sonra da Seydişehir Alüminyum Tesislerinin kuruluşunda çalışarak ilk Türk alümina ve alüminyumunu üreten mühendislerden biri oldu. Daha sonra kardeşi ve eniştesi ile Ümraniye-Alemdar'da Soğuk Demir Çekme Fabrikasını kurdu. Bu sıralarda Ümraniye - Artvinliler Derneği ve bazı kooperatiflerin kurulmasında ve yönetilmesinde görev aldı. 1999 yılında iş yerini kiraya vererek emekli oldu. Emeklilik döneminde arkadaşlarının ısrarı ile yazı yazmaya başladı. Bilhassa Artvin Valiliği'nin açtığı bir yarışmada 3. ödülü kazanınca yazma isteği daha da arttı ve emeklilik döneminde aşağıdaki kitapları yayınladı ve yayınlama aşamasına getirdi. Evli olan Fevzi Durmuş bir kız, üç çocuk babası ve biri kız üç torun dedesidir. Yazı ve araştırmalarının yanında arkadaşları ile yurt gezilerine çıkmakta ve doğum yerini de her sene ziyaret etmektedir. Yayınlanmış Kitapları: 1-Orda Bir Köy Anıları 2-Orda Bir Köy Ardanuç-Yolağzı 3-Bir Mühendisin İzdüşümü (2 cilt) 4-Artvin Fıkraları 5-Şehre İnen Udmilerin Uyumu B-Yayıma Hazır olanlar: 1-Orda Bir Köy Anıları-2.Cilt 2-Damla, Damla Damlarlar(Şiirler)
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.