ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Türkiye’nin En İyi Kütüphaneleri | Bilge Binici

02.05.2021
620
A+
A-
Türkiye’nin En İyi Kütüphaneleri | Bilge Binici

Dünyaca Ünlü Kütüphaneler listesi yapıp Türkiye’nin En İyi Kütüphaneleri listesini yapmasaydık olmazdı. Kimisi modernliği kimisi tarihi yapısı ile bizleri etkiliyor. Dünyaca ünlü bir kütüphanemiz yok belki ama yine de bu kütüphaneleri beğeneceğinize inanıyorum. Bu liste ile belki de favori mekanınızı keşfetmiş olacaksınız. Karşınızda Türkiye’nin en iyi 20 kütüphanesi.

“Bir kütüphane karşısında insan kendini büyük bir sermayenin yanındaymış gibi hissediyor, sessiz sedasız hesapsız faiz getiren bir hazine.”

Wolfgang Van Goethe

1. İzmir Milli Kütüphane / İzmir

Listeye Türkiye’nin en çok sevilen şehirlerinden biri olan İzmir’le başlıyorum. Ahşap dekoru ve kitapları hep birbirine yakıştırmışımdır. Aynı zamanda neo-klasik türk mimarisinin örneği olan bu binanın dıştan görüntüsü de sizi etkileyecek. Aristotales’in 1531 yılı Gutenberg basımlı ilk matbaa ürünü kitabı ve 74 el yazması Kuran’ı Kerim kütüphanenin koleksiyonları arasında.

2. Salt Galata | İstanbul

Türkiye’nin kültür ve sanat başkenti olan İstanbul’dan harika bir kütüphane. Manzarası ve dekoru ile ruhunuzu besleyecek olan bu mekanı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

3. İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi | Bursa

14. yüzyılda medrese olarak yapılan bina 1969 yılından beri kütüphane olarak hizmet veriyor. Kütüphanede yaklaşık 9000 cilt el yazması ve 20.000 civarında yazılı eser mevcut.

4. Milli Kütüphane | Ankara

3053 tane materyalin bulunduğu Atatürk Belgeliği koleksiyonu kütüphanenin en çok ilgi gören koleksiyonudur. Diğer kütüphanelerden farklı olarak bu kütüphane milli bir arşiv ve müze görevi de görmektedir. Şu an kütüphanede 2 milyona yakın materyal bulunmaktadır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Türkiye’nin-En-İyi-Kütüphaneleri-Yazı-Atölyesi-1.jpg

5. Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Kütüphanesi | Konya

1984 senesinde beri hizmet vermekte olan kütüphanede Sadreddin Konevi, İbn-i arabi ve Mevlana gibi büyük alimlerin matbaa ve el yazması eserleri bulunmaktadır. Kütüphanede neredeyse 18 bin adet el yazması eser var. Ayrıca kitap restorasyonu alanında eğitim alabileceğiniz bir kütüphane.

6. İdris Güllüce Halk ve Çocuk Kütüphanesi | İstanbul

Tuzla’da bulunan kütüphane bölge halkının yararlanabileceği 7/24 açık bir kütüphane. Kütüphanede yaklaşık 30 bin eser yer alıyor.

7. Atatürk Kitaplığı | İstanbul

Cumhuriyet döneminin en eski kütüphanelerinden biri . 7/24 açık ve her gün hizmet veren kütüphanede boğaz manzarası eşliğinde kitabınızı okuyabilirsiniz.

8.Beyazıt Devlet Kütüphanesi | İstanbul

Pazar günleri hariç her gün açık olan kütüphanede görme engelliler için özel bir bölüm de bulunuyor. Gönüllüler tarafından seslendirilen yaklaşık 6000 eser mevcut. Kütüphanenin binası neredeyse 135 yıllık.

9. Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi | İstanbul

Türkiyenin en büyük arkeoloji kütüphanesi olan bu kütüphanede 56 bin kitap ve 250 bin bilim dergisi yer alıyor. İstanbul kent tarihi, Bizans ve Osmanlı tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer.

10. İslam Araştırmaları Merkezi | İstanbul

1984 yılında açılan kütüphane sadace İslam araştırmaları hakkında eser sunmuyor; bunun yanında Türk tarihi, edebiyatı, kültürü ve sosyal bilimler hakkında bilgi toplayabileceğiniz bir kütüphane. Ayrıca kütüphanede  Ziyad Ebüzziya, Orhan Şaik Gökyay, Hilmi Oflaz, Albert Hourani, Jacques Waardenburg, Kemal Beydilli, Kasım Küfrevi, Nuhoğlu Ailesi, Kathleen R. F. Burril ve İlber Ortaylı’ya ait özel koleksiyonlar yer alıyor.

11. Artvin Çoruh Kütüphanesi | Artvin

Yakın zamanda açılan bu kütüphane özellikle binası dolayısıyla ilgi çekici. Kütüphanede 53492 elektronik dergi, 4.163.792 elektronik kitap, 4.151.418 uluslararası tez, 100’ün üzerinde ülkeden 3597 gazete ve 3894 popüler dergi bulunmakta. Bunun yanında 30 adet farklı dil öğrenimine olanak veren online yazılım programı da mevcut.

12. Çankırı Uçak Kütüphane | Çankırı

Uçuş ömrünü tamamlamış bir uçak İstanbul’dan parçalar halinde Çankırı’ya getirilerek kütüphane yapıldı. Dünyanın uçaktan yapılmış ilk çocuk kütüphanesi olarak hizmet veriyor. Çocukları kitap okumaya teşvik edecek bu çalışmanın fikir sahibini kutluyorum.

13. Nöbetçi Kütüphane | Adana

Sabah 10.00 ile gece 02.00 arasında açık olan kütüphane adını hakkıyla taşıyor. Kütüphanede yazarlarla söyleşiler, konserler ve düzenli olarak yapılan etkinlikler mevcut. Tamamen armağan ekonomisi ile ilerleyen bu yapı paylaşım kültürünü en iyi şekilde aşılıyor.

14. Kamil Güleç Kütüphanesi | Karabük

ABD’nin Kansas eyaletindeki kütüphaneyi andıran bu kütüphane 60 bin matbu esere ve elektronik kaynaklarla 6 milyon kitaba, dergiye, makaleye ev sahipliği yapıyor. Kütüphanede, binlerce kaynak arasında saniyeler içinde tarama yapan kiosk makineleri, öğrencilerin kendi kendine ödünç kitap alıp aynı zamanda iade edebildikleri self-check sistemi mevcut.

15. Mustafa İnan Kütüphanesi | İstanbul

İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa kampüsünde yer alan kütüphane 7/24 hizmet veriyor. 1797 yılında Mühendishane-i Bahri Hümayun’da açılan matbaada basılan kitaplar kütüphanenin temelini oluşturmuş. 500.000 civarında kitap ve tez içeriği ile Türkiye’nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerinden.

16. Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi | İstanbul

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi 2007 yılında aramızdan ayrılan genç bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın anısını yaşatmak üzere, 2012 yılı Aralık ayında kurulmuş Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesidir. Kütüphanenin amacı bilimkurgu, fantastik ve korku edebiyatı alanlarında Türkiye’de yayınlanmış eserlerin tümünü ve mümkün olduğunca diğer dillerdeki eserleri edinerek; bu eserlerle, bu eserlere ulaşmak isteyen okuyucuları buluşturmaktır.

17. Barbaros Kütüphanesi | İstanbul

Bahçeşehir Üniversitesi’ne ait bu kütüphaneyi haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

18. Merkezefendi Şehir Kütüphanesi | İstanbul

Kütüphanede 50 bin tematik kitap yer alıyor. Kütüphanenin en ilgi çekici yanı çay, kahve ve çorbanın ücretsiz olması. Kütüphane ayrıca ücretsiz fotokopi ve internet sağlıyor. Kütüphaneye olan ilginin artması ile 7/24 açık hizmet vermeye başlamış.

19. Çankaya Belediyesi Temizlik İşçilerinin Kurduğu Kütüphane | Ankara

Çankaya’da belediye temizlik işçileri 1970’lerden kalma bir fabrikaya kütüphane kurdu. Kütüphane temizlik işçilerinin çöpten topladığı kitaplar ile kuruldu. Daha detaylı bilgiyi ilgili blog yazımızda bulabilirsiniz:

Çöpten Topladıkları Kitaplarla Kütüphane Kurdular

20. Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi | İstanbul

Kütüphane arşivinin temelini Kanuni Sultan Süleyman’ın kütüphanesindeki eserler oluşturuyor. 70 bini aşkın yazma eserin bulunduğu kütüphanede UNESCO’nun Dünya Belleği Listesi’ne giren İbn-i Sina’nın el yazmaları da bulunuyor.

Yazar: Bilge Binici

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.