Dolar 35,9363
Euro 37,4754
Altın 3.316,51
BİST 9.780,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 11 °C
Hafif Yağmurlu

Telefon | Gökhan Akçura

06.12.2024
55
A+
A-
Telefon | Gökhan Akçura

Telefonun serbest bırakılacağı haberi basında yer alır almaz mizah dergileri de konuya el atıp yazılar üretmeye başladılar. 1909 yılında Davul dergisinde, İstanbul’a telefon gelince nasıl konuşulacağı mizahi bir dille şöyle anlatılıyordu:

Telefon bir kulağı çağıracak mı, ilkin elektrik zili çalınır. Kulak bunu duyar duymaz, okşanmayı özlemiş bir çocuk gibi makineye koşar ve bir çekici kuvvet onları birbirine yapıştırır. O zaman kulağın ilk işiteceği söz Frengistanda “Alo!”dur.

Telefon için çapkın bir alet olduğu söylenir. Öyle ya, bir genç kızı uyandırarak, henüz sabah tuvaletini bile yapmasına imkân vermeden onun saçlarını aralayıp kulağına kadar sokulmak başka nasıl izah edilebilir.

Aslında, Davul dergisindeki yazıda ele alınan temel konu, Frenk dilindeki “alo” sözcüğünün Türk dilindeki karşılığının ne olacağıdır. Dergi fantezi dozunu iyice artırır ve bu konuda encümen, konferans ve kongreler düzenlendiğini söyler. Bu tür bir toplantıda tartışan üyelerden biri, Türkçede “alo” karşılığı “hu!” denmesini önerir. Hep bir ağızdan karşı çıkan üyeler “tek heceli” bir sözcüğün kullanılamayacağını belirtirler. Yeniden düşünmeye başlanır. Bir başka üye birden “Yahu, desek nasıl olur?” diye sorar. Hepsi sevinçle bu teklifin üzerine atlarlar. Yazı şöyle devam ediyor:

“Yaşa!” diye her taraftan çırpındılar. Hep birden Boğaz vapurlarının düdükleri gibi inceli kalınlı “Yahu!” diye bağrıştılar. Bu deyim o kadar hoşa gitmişti ki birisi dayanamadı, yanındakinin kulağına yaklaştı. Avazı çıktığı kadar “Yahu!” diye haykırıyordu. Herkes gülmekten katılıyordu. Biri yüzü koyun yerlere yatmış, sinirli kahkahalarla tepiniyor, öteki pandülü gibi bel kıvırarak hareketler yapıyordu.

Davul dergisinde yayımlanan bu yazıya birkaç hafta sonra bir okuyucudan gelen mektupta ise, Türkiye’de telefon konuşmasına başlarken “alo” yerine “kim o?” denilmesi teklif ediliyordu.

 

(“Telefonun İstanbul’a ilk geldiği günler”, “Ayna”, Eylül 1975)

(GÖKHAN AKÇURA)

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. https://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   https://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Okey Oyna ankara chat istanbul chat