ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Tahtacı Türkmenler | Nuri Kaymaz

Tahtacı Türkmenler | Nuri Kaymaz

Pek çok araştırma folklor ve tarihi hakkında yazılar kitaplar var.

            Tahtacılar, ağacı kesen, Keserken ağaçtan helallik isteyen, ağacı işleyen, işlerken tahtaya veya kalas’a dönüştüren, kısaca ağaçla ve ormanla bütünleşmiş insan topluluğunun adıdır. Ağaçların ve ormanın sevdasını sonsuza dek yüreğinde yaşatan, onlar yanarken yüreği yanıyormuşçasına acı çeken,  Ormana, ağaca ve kısacası doğaya sevdalı insanlardır tahtacılar.

Adlarından da anlaşılacağı üzere, Anadolu’da yaşayan  topluluklar içinde geçimlerini daha çok ağaç işçiliğinden sağlayan bir etnik grubun adıdır Tahtacı r .

Nasıl demirciye demirci, kalaycıya kalaycı deniliyorsa, ormandan ağaç kesip biçen, ağaç kültünün en çok yaygın olduğu  insanlara da Tahtacı denmiş. Etnik olarak dinsel olarak Alevi inancına sahiptirler. Tahtacı  Ormanı yurt tutan, ağaçların altındaki derme çatma barakamsı yapılarda doğan ve Hakka yürüyen, Yüksek tepelerde sır edilen bu kişiler için ağacın, ormanın kadrini ve cefasını en iyi bilen insanlardır denilirse hiç şaşırmamak gerekir.

            Tahtacı bazı ağaçlara büyük bağlılık ve sevgi duyarlar. Bunlar inançlarının özünde hayat ağacını çağrıştıran Ulu Çam ağaçları, Alaca değneklerini (Tarik değneğini) yaptıkları Ulu kayın ağaçlarını, Tohumlarını yakarak tütsü yaptıkları Ardıç ağaçlarını kutsal sayarlar

Doktor ve ilaç bulamadıklarında bu ağaçlardan da yardım dilerler. Dağlar, Taşlar, Ulu çaylar, Gaba ağaçlar gelin çocuğumun ağrısını alıp da gidin diyerek vücudun ağrıyan bölgesine “emseme” yaparlar.

Orman ve ağaç onlar için, içinde yaşadıkları, mekan, ekmeğini çıkardıkları kutsal bir varlık, yardım ve çare beklenen bir evliyadır.

Demem o ki Ağaçla, Ormanla, Yüce dağlar ve akarsularla bütünleşmiş, bir bedene bürünmüş, onlarla aynı vardan var edildiğine inanan insanların adıdır. Tahtacı

 

Kaynaklar

Abdullahbaki Golplnar

Tarih Boyunca İslâm Mezhepler Ve Şiilik 1979 Kitap

Aydın Doğan

Halkın Cünkü Yaba Yayınlar Kitap

Ahmet Yaşar Ocak

Türkler Türkiye Ve Islâm Kitap

Yön Dergisi Mayıs 1965

Terzi Nuri Kaymaz
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.