ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Sudan’da Eylemler ve Başrolündeki Kadınlar

18.10.2020
1.202
A+
A-
Sudan’da Eylemler ve Başrolündeki Kadınlar

“Kadının Yeri Devrimdir”: Sudan’da Eylemlerin Başrolündeki Kadınlar.

 Kadını yeri evi değildir,devrimdir.bu cümle Sudan’daki kadınları sokağa döktü.30 yıllık diktatörlük rejimini yerle bir etti kadınlar Sudan’daki devrimin sembolü haline gelen alaa salai…

Sudan’da 30 yıllık diktatörlüğe karşı alevlenen ve tarihinin en büyük isyanı kabul edilen eylemlerin başını kadınlar çekiyor. Direnişin başrolü haline gelen kadınlar, çabaları sonuç verene kadar mücadele etmekte kararlı.

Sudan’da ekmek ve yakıt zammının tetiklediği hayat pahalılığına karşı Aralık ayında başlayan ve 30 yıllık Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in istifası talebiyle gitgide şiddetlenen protestolarda kadınların ön planda olması dikkat çekiyor.

Dünya basınında yer alan haberlere göre, Sudan’daki eylemcilerin yaklaşık üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. Yolsuzluk, işsizlik ve ülkenin cinsiyetçi ve ataerkil toplum yapısına karşı ayaklanan binlerce kadın, “Bizi ne dayak ne de gözaltı durdurabilir” şiarıyla sokaklara çıktı.

Wifag Qureshi isimli bir kadın aktivist, protestoların önemli figürlerinden biri. Protestolara katıldığı için dövülen ve gözaltına alınan Qureshi, kendilerini küçük düşürmeye çalıştıklarını ifade ediyor. Üç hafta cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan Qureshi, ailesi için mücadeleden vazgeçmemekte kararlı: “Eğer yaptığım şeye inanmasaydım dayanması çok zor olurdu. Kardeşlerim, beni, yerde sürükleyip dövdüler. Ama bunların hiçbiri bizi durduramaz.”

Protestocuları bastırmak isteyen güvenlik güçlerinin özellikle kadınları hedef aldıkları konuşuluyor. Gözaltına alınan kadın sayısının gitgide arttığını söylüyor bir diğer kadın aktivist Mervat Hamat El Nil: “Kadınlar dövülüyor ve son günlerde cinsel taciz de başladı. Hükümetin politikası bu; muhalifleri kadın bedeni üzerinden korkutmak.”

Eylemlerde önceki gün çekilen bir videoda görülen ve kısa sürede binlerce insanın tanıdığı bir figüre dönüşen Alaa Salah ise eylemlerin sembolü haline geldi. Videoda geleneksel beyaz giysiler içinde, “Devrim” ve  “Kadının yeri devrimdir” sloganları atan Salah, 22 yaşında bir mimarlık öğrencisi. “Ailem beni büyütürken vatan sevgisini öğretti” diyen genç aktivist, video sayesinde dünyanın ilgisini Sudan’a çekmeyi başardı. Salah bu ilgiden memnun. “Fotoğrafım sayesinde dünya çapından insanların Sudan’daki devrimden haberdar olmasından memnunum.”

Siyasi bir geçmişi olmadığını söyleyen Salah, siyasi partilerin ve mezhepsel bölünmelerle çalkanan ülkesinin daha iyi bir geleceğe kavuşması için eylemlere katıldığını söylüyor.

Salah’ın protestolarda okuduğu şiirde geçen “Kurşun öldürmez. Öldüren şey, halkın sessizliğidir”dizesi, Sudan’daki eylemciler arasında popüler bir slogan haline geldi. Sudanlı kadın hakları aktivisti Hala el Karib ise, fotoğrafı ‘son 30 yıldır beklediğimiz anın özeti’ diye niteliyor.

Salah’ın sarındığı, ‘toub’ adı verilen beyaz örtü, Sudan’da geleneksel olarak meslek sahibi çalışan kadınların giydiği bir kıyafet. Bu giysinin, Sudan’da 3 bin yıl önce süregelen Nübye Kuş Krallığı’ndaki Kandaka adı verilen kraliçelerin giysilerini andırması, halk arasında “Kandaka dirildi” yorumlarını da beraberinde getirdi.

El Beşir Tutuklandı

Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in, kitlesel protestoların ardından görevi bıraktığı belirtiliyor. Hükümet kaynakları, Beşir’in istifayı kabul ettiğini doğrularken, Sudan Savunma Bakanı, ev hapsinde tutulan Beşir’in tutuklandığını açıkladı.

Kaynak: BBC News, Guardian, Duvar

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.