ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Su, ışık ve dağ | Gazanfer Eryüksel

26.09.2021
474
A+
A-
Su, ışık ve dağ | Gazanfer Eryüksel

I

Rüyalarıydı çocuğun

Dağın ardındaki

Harfler

Onca dili içinde doğanın neden yağmura bu denli ilgi ve sevgi gösterdiğini düşünürken yazdım yukarıdaki dizeleri ve buldum, dedim.

 

Yağmurdu hep evlerinin yakınındaki dereye karışıp öte yüzüne geçen dağın.

 

Gün gelip de görünce öte yüzünü dağın, hiç şaşırmadığını söylemişti. Rüyaların aynısıydı çünkü harfi harfine.

 

Suyun engel tanımazlığı maddenin üç hâlini birden söylemesindeki manada saklıydı. Dağlarda şelâleler çizen de oydu, ormanı geçip ırmaklara karışan da. Yazıyı geçip denize karışan da oydu, göğe çıkıp bulut olan da. Kar tanelerine dönüşüp de her birinde başka desenler çizen de. Kutuplarda, doruklarında dağların buzullaşan da oydu, sularda gemileri yüzdüren de. Kitreli su ise kökboyalarını ebruların kelebek misali taşıyandı yüzünde. Çığ ve sel hâli mi dediniz? Öfkesiydi doruklarının elbette.

 

II

Işığı kalemtıraşla açan

Çocuktu

Harf tozu olması ellerinin

Ol sebeptendi

 

Kaç şıkı olduğunu düşünürken ışığın yazdım yukarıdaki dizeleri. Onca renk ve kelime, nice dildeki harflerin de ışıktan olması ruh hâliydi şiirin. Dokununca şeylere gölgeler çizmesiyse leke, desen dilleriydi ışığın

 

Karanlık demiştik, ışıksızlık hâline, kış açısıysa güneşin soğuktu şüphesiz.

 

Işığa dönmekse yüzlerini, olmak olmamak meselesiydi bitkilerin.

 

Gözlerin yalan söyleyememesi de hep ışıktandı şüphesiz.

 

III

Onlara ait birkaç harf

Nasıl da mutlandırır şeyleri

Adlarıyla çağırılmak elbette

 

Ses, sözcükler dokunulmaya dairdir şüphesiz. Mağara duvar resimleri diye bilirdik kök hücresini harfleri. Hele arada resim yazı, hiyeroglifle…

Göbeklitepe, 12 bin yıl öncesi kaya kabartmaları da yazı/harf ilişkisinde bir diğer kök hücre olarak görünüyor.

 

Resmin de leke, desen, gölgeyle dokunulmaya dair olması kaçınılmazdır elbette.

 

 IV

Ah şu harfler, çokgen dilleri ışığın. Gölgeler ki ışığın taşrası olmasın sakın, dokundukça şeylere.

 

 V

Şiir söyleyip yazmak, türkü-şarkı söylemek, dans etmek resim yapmaktır aynı zamanda. Dahi bir harf belgeseli beyaz perdesinde yazının… Uzun metraj şiirler ise çağımızın destansı filmleridir.   

 

Hece ve aruz vezinleri olmadan yazılan her şiir kendi içinde taşır müziğini.

Özgün bir film müziği edasıyla…

Ya harfleri dansa kaldıran sözcüklerin koreografisi…

 

Kültür nasıl şeylerin hâlden hâle geçen sürekliliği ise şiir de kendi geleneğinden renkleri, kokuları, ezgileri içeren bir yapıdır. Geleneğin hayat ve sanatla olan kesintisiz ilişkisi…

 

Bir türkü, bir şarkı dinlersiniz ezgileri size tanıdık geldikleri denli özgün ifadeler içerir. Bizi bir albeniyle bir anda çevreleyen, çeken şiirler de değişende değişmeyeni özü ve biçemiyle zamanı aşma umudur metinlerin.

 

 VI

Harf çevirip de okumak şeyleri

Dehşetiyle yazmanın.

 

 

 

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.