Dolar 34,3385
Euro 37,4535
Altın 3.024,80
BİST 8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 22 °C
Hafif Yağmurlu

Pancarlı | Şükran Uçkaç Yargı

16.04.2021
892
A+
A-
Pancarlı | Şükran Uçkaç Yargı

Birkaç gündür Sungurlu ‘dayız eşimle. Evet memleketim Sungurlu’da.

Ankara Samsun yolu üzerinde mukim, ortasından şırıl şırıl arı duru Budaközü çayının aktığı güzel ilçem Sungurlu’da. O Budaközü ki aktığı kıvrımları boyunca yatağının iki yakasında ağaçlarının dallarında türlü kuşun ötüştüğü verimli bağ ve bahçeleri sulayarak dupduru akardı zamanında içinde balıklar yüzen, içinde çocuklar çimen, çamaşırlar, kilimler, yataklık, yorganlık yünler yıkanan. Bu kadarla da kalmazdı Budaközünün işleri, aktığı yatağı boyunca uzanan bağı bahçeyi sularken, şeker gibi zerdaliler, bal gibi kavunlar, kehribar gibi üzümlere de sunardı bizlere Budaközü. O üzümler ki çubuğu Türkiye’nin her bağına çelikler göndermiş. Abartmıyorum geçen yıl gittiğim Viyana’dan aldığım Dünyada Şarap ve Şarap Üretimi üzerine yazılmış beton gibi ağır kocaman ikinci el kitapda bile bahsediliyor bu üzüm çeliklerinden.

Gelelim günümüze şimdiye dek yazdıklarım düş değildi, gercekti ama şimdi düş oldu. Önce yukarlarda Boğazkale tarafında bir baraj yapıldı suyu kesildi Budaközünün, bağlar bahçeler söküldü, yerine yüksek yüksek binalar yapıldı, o binbir cesit lezzetli meyveler, üzümler yetişmez oldu ve kuşlar da cıvıldaşmıyor, kargalar bastı şehir parkını. Şehir merkezinde hiç tarım yapılmıyor heba oldu o güzel bağ toprakları bilirsiniz üzüm her toprakta yetişmez özeldir üzüm toprağı. Az da olsa köylerde yetişiyor şimdi bu güzel meyve sebzeler. Neyse gelelim ıspanağa, nereden çıktı ıspanak demeyin. Başta pancarlı dedik ya. Evet Çorum’da pancarlı derler ıspanaklı pideye. Hemen her pazar herkes evde hazırladığı ıspanaklı içini kapar fırınlara koşar. Pazar sabahlarının değişmez alışkanlığıdır, her evin kahvaltı sofrasını süsler pancarlı. Bizde Sungurlu’da da yapılır içler, fırınlara da koşulur tepsiler elde ama bizde pancarlı demezler, ıspanaklı pide derler. Kapalı yapılır bu pide yumuşacık da olur ustamız maharetliyse, işin erbabıysa. Biz de memleketteyiz ya, malum salgından dolayı eşe dosta da gidilemiyor, hadi bari ıspanaklı pide yaptıralım dedik. Eşim gitti Perşembe pazarında aldı ıspanakları. Temizledim, suda beklete beklete birkaç sefer yıkadım. Süzüler iyice süzgeçlerde sonra incecik doğradım. Bol kuru soğan doğradım, kavurdum, kıymasını kattım bolca o da kavruldu, baharatlarını kattım o da bolca, ocağı kapattım bu soğanlı kıymalı karışımı sıcak sıcak doğranmış ıspanakların üstüne döktüm iyice karıştırdım. Fırına gitti ve mübarek bir pide oldu geldi ağzınıza layık, canınız çekmesin üzülürüm. Yarın biraz daha yaptırıp Ankara’ya götüreceğiz buyrun gelin konuğumuz olun hep beraber yiyelim.

Ankara’da veya başka yerde yapılmaz mı bu pide? Tabiiki yapılır yapılıyor da ama inanın bizim alıp dediklerimiz ıspanak filan değil yosun yiyormuşuz meğer, bu ıspanakları görünce anladım. Ya küf küf kokuyor ya bir gün dursa çürüyor tadı yok tuzu yok bizim Ankara’da aldığımız ıspanakların. Burda asıl anlatmak istediğim bereketli toprakların tarıma kapatılması, betonlaştırılması ve sonuçları, sebze ve meyvenin özellikle büyük şehirlerde daha hileli yetiştirildiği, bir de iyi fırın ustalarının, maharetli işi bilen fırıncıların ve pide ustalarının artık bizimle olmadıkları gerçeği.

Hani malum tekerleme var ya

Budaközü nerde

Baraj içti

Ispanak nerde

Toptancı biçti

Pide ustaları nerde

Yerlerine çıraklar yetiştirmeden iki kollu atlara binip Rahmeti Rahmana gitti

Bu hikaye de burda bitti

Pancarlılar mı

Yanıp bitip kül olmadı

Yarın inşallah Ankara yolcusu onlar.

Selametle efendim.

Şükran Uçkaç Yargı

11 Nisan 2021 Ankara

                        ***

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.