Özgür Pencere Çocuk Edebiyatı Öykü Yarışması
Özgür Pencere Çocuk Edebiyatı Grubu, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik öykü yarışması düzenliyor. Çocuk ve Genç Kalem Öykü Yarışması 16. kez ulusal çapta çocuk ve gençlere seslerini duyurma fırsatı sunuyor. Son katılım tarihi 25 Aralık 2019.
Bu yarışma ile genç yazarların yazın alanında bir eserlerinin olmasının sağlanması ve aynı zamanda basılan kitapların satışından elde edilen gelirle ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye ve giysi yardımı yapılması amaçlanıyor. Her katılımcıdan bu vesile ile 25 tl kurum adına bağış yaptıklarına dair dekontu da eserleriyle beraber göndermeleri şartı koşuluyor.
”Bu ödüllü yarışma ile çocuklara, gençlere yazmayı sevdirmek, kendilerini yazılı olarak daha iyi ifade edebilmelerine yardımcı olabilmek ve okumaya yönlendirmek, Öykü yazarlığının genç kuşaklarca da sürdürülmesinin teşvik edilmesi, okuyan, düşünen ve yazan bireylerin ortaya çıkmasına katkı sağlamak, özellikle toplumda dil bilincinin yerleşmesi, dilin doğru ve etkin biçimde kullanılması ve geliştirilmesini amaçlayarak 17 yıl önce bir yola çıktık.”
Ödüller
Dereceye giren çocuklara plaket, öykülerinin yer aldığı öykü kitabı verilecektir.
Gerekli görüldüğü takdirde özel ödül verilebilir.
Yayınlanmaya değer görülen öyküler daha sonra kitap haline getirilecek ve fakir çocuklar yararına satışa sunulacaktır.
Yarışma Takvimi
Son Başvuru Tarihi: 25 Aralık 2019
Sonuçların İlanı: Mart 2020
Ödül Töreni: Mayıs 2020
ÇOCUK VE GENÇ KALEM ÖYKÜ YARIŞMASI KATILIM KOŞULLARI
1. 5-6 ve 7-8. sınıflarda (Çocuk Öykü Yarışması için) ve 9-10-11-12. sınıflarda (Genç Kalem Öykü Yarışması için) olmak,
2. Öğretmenlerin sınıf içi kompozisyon çalışmalarından derledikleri çalışmaları, öykü dışı türleri göndermemeleri önemle rica edilir.
3. Başvuru formu doldurulmamış, cd/flash açılmayan, şartnamede belirtilen kurallar dışındaki öyküler/çalışmalar ve/veya bu tarihten yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
4. Jüri Üyeleri: Aysu Erden, Feyza Hepçilingirler, Kezban Şahin Taysun, Mehmet Güler, Necdet Neydim, Nemika Tuğcu, Neşe Doster, Özcan Karabulut, Tarık Günersel, Zeynep Aliye.
5. Değerlendirme Grubu: Ş.Sema Tuncel, Şeyda Berk, Kamuran Sungur.
6. Değerlendirmede öykülerin;
a) Türkçe’nin dil kurallarına,
b)Yaratıcılık ve özgünlüğe uygunluğu
c) Öykü yazım özelliklerini taşıyor olması önemlidir.
Eserde Aranan Özellikler
1- Yarışmada konu serbesttir. Öykünün katılımcı tarafından yazılmış olmalıdır.
2- Her yarışmacı en fazla iki öyküyle yarışmaya katılabilir.
3- Öyküler en fazla iki A4 sayfayı geçmeyecek şekilde, bilgisayarda yazılıp, tek nüsha olarak postayla yarışma iletişim adresine gönderilmelidir.
4- Bilgisayar bulunmayan ortamlarda, okunaklı bir yazıyla yazılmış olması kabul edilebilir.
5- Öykülerin önceden başka bir yarışmaya gitmemiş olması, yayınlanmamış olması şarttır. Böyle bir durum tespit edildiğinde, öykü ödül almış bile olsa, ödül geri alınır.
ESERLERİN GÖNDERİMİ
Her katılımcı yollayacağı zarfın içine: a. Katılım formunu eksiksiz ve doğru olarak doldurarak
b. Kurum hesabına yatıracakları (fakir öğrencilere her sene yaptığımız kırtasiye yardımında kullanılmak üzere) 25 TL (Yirmibeş Türk Lirası’nın) dekontuyla,
Öyküler bir CD’ye ya da flash belleğe kaydedilip, evraklarla birlikte yarışma adresine gönderilmelidir.
İletişim Bilgileri
Eser Gönderim Adresi: Sema Tuncel , Özgür Pencere, Güzelyalı Mah, Uğur Mumcu Bulvarı, Severoğlu Apt. No 4/9 Çukurova Adana
E-posta: info@ozgurpencere.com sstuncel@gmail.com
Bilgi Danışma: 0535 422 1718
Çocuk ve Genç Kalem Öykü Yarışması katılım formu için tıklayın.
KÜÇÜK KARA BALIK ESERİNDEN ALINTIYI OKUYUN, İLHAM ALIN.
… Balık tepeden aşağı süzdü onları: – Lütfen terbiyenizi bozmayın. Benim adım “Küçük Kara Balık”. Siz de adınızı söyleyin; tanışalım. Bir kurbağa yavrusu: – Biz birbirimize Yavru Kurbağa deriz. Öbürü: – Soylu sopluyuz. Diğeri: – Dünyada bizden güzeli yoktur. Bir başkası: – Senin gibi kılıksız ve rüküş değiliz. Balık: – Sizin bu denli kendini beğenmiş olduğunuzu tahmin etmezdim. Yine de affediyorum sizi. Çünkü cahilliğinizden böyle konuşuyorsunuz. Yavru kurbağalar bir ağızdan: – Biz cahil miyiz yani? Balık: – Cahil olmasaydınız, dünyada birçoklarının kendilerine göre bir güzellikleri olduğunu bilirdiniz. Adınız bile size ait değil! Yavru kurbağalar çok kızdılar ama Küçük Balığın doğru söylediğini görünce manevra yaptılar: – Boşuna uğraşıyorsun sen. Biz her gün sabahtan akşama kadar dünyayı dolaşırız; ama kendimizden, annemizden, babamızdan başka kimse görmeyiz. kurtçukları hesaba katmıyoruz tabii. Balık: – Şu su birikintisinden dışarı çıkamayan sizler nasıl dem vurursunuz dünyayı dolaşmaktan? Yavru kurbağalar: – Bunun dışında başka bir dünya daha mı var? Balık: – Var ya. Düşünün bakalım, bu su nerelerden geliyor buraya ve neler var suyun dışında? Yavru kurbağalar: – Suyun dışı da ne demek? Biz suyun dışını hiç görmedik. Ha ha ha! Sen aklını oynatmışsın! Küçük Kara Balık da gülmeye başladı. Yavru kurbağaları kendi hallerine bırakıp yoluna devam etmenin daha iyi olacağını düşündü. … Samed Behrengi
Kaynak: https://edebiyatyarismalari.com/