ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Osman Nuri Aydın ile Söyleşi | Nebih Nafile

28.03.2021
1.314
A+
A-
Osman Nuri Aydın ile Söyleşi | Nebih Nafile

SEVGİLERİ KAZANABİLMEK BENİ GÖNENDİRİYOR

-Şair komşularına çırılçıplak sokulan

Şiir-adam Osman Nuri Aydın’a-

Camı duvardan kalın pencere

Hem içerden kör hem dışarıdan

Yalnız adam giyim kuşam komşuya

Kanatları beyaz kapılı sırsız ev

Gri elleriyle uzanıyor kargaşa

Açılıp kapandıkça geceden kara

İçindeki suçları eşiğe biriktiriyor

Anıları kaçışları düşünceleri

Şom aşklardan kalan yaraları da…

Sosyal medya sayfasında kayıtlı her edebiyatçı, sanatçı dostlarını özellikle doğum günlerinde fotoğraf ve eserleri ile tanıtan yönüyle bildiğimiz emek ustası Osman Nuri Aydın Ağabeyim bu haftaki söyleşi konuğum. Aziz Kemal Hızıroğlu ağabeyim ile yaptığım telefon görüşmesinde, Osman Nuri ağabeyime bir şiir yazdığını söylemişti.

O halde Osman Nuri Aydın ağabeyime ithaf şiirinin bir bölümü ile söyleşiye giriş yapmak güzel olur diye düşündüm.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi işletme-maliyeden mezun Osman Nuri Aydın ağabeyime, Özyurt Gazetesi okurları adına sorularımı yöneltiyorum.

Nebih Nafile

Nebih Nafile: Sizi biraz daha tanımak yüreklerimize mutluluk katacak. Kimdir Osman Nuri Aydın?

Osman Nuri Aydın: Öncelikle bu değerli şiiri için Aziz Kemal Hocama çok teşekkür ediyorum. 1946’da Manyas’ta (Balıkesir) doğdum, İlkokul’u ve Ortaokulun iki sınıfını orada, Liseyi (Vefa Lisesi) ve Üniversiteyi İstanbul’da (İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi). Banka müfettişliği ve idareciliği yaptım; sonra da Bilfen Okulları’nın yönetim biriminde uzunca bir süre çalıştım, 7 yıldır da evdeyim.

Nebih Nafile:  Osman Nuri Aydın, sosyal medya hesaplarında kayıtlı her edebiyatçı, sanatçı için emek verir. Unutulmamasını sağlar. Osman Ağabeyim, böyle bir uygulama yapmak için çokça zamanı bilgisayar başında geçirmek lazım. Böylesi bir güzellik yapmaya nasıl karar verdiniz? Neler hissediyorsunuz?

Osman Nuri Aydın: Bu gelişme kendiliğinden oldu. Oğlum Emre bana Facebook hesabı açtığında, önce onunla ne yapacağımı bilemedim. Arkadaşlarıma bir şeyler yazıyor, arada şiir de paylaşıyordum. Sonra, bu gelişmenin nasıl başladığını şimdi ben de anımsamıyorum, sayfama değerli şiirlerimizin isimlerini ekleme çabasına girdim. Şimdi ise bu sayfa en özen gösterdiğim, günde 4-5 saat verdiğim, ama hem bilgilerimin artması hem de gördüğüm yakınlık ve ilgi nedeniyle beni gönendiren bir görev haline geldi. Başka türlü iletişime geçmem mümkün olmayacak birçok değerli edebiyatçımızla bu sayfa yoluyla iletişime geçebilmek onların – benim için bir onur olan- sevgileri kazanabilmek beni gönendiriyor.

Nebih Nafile:  Bildiğim kadarıyla deneme, eleştiri yazılarınız var. Edebiyatla ilişkiniz ne zaman başladı?

Osman Nuri Aydın: Bir dönem kimi edebiyat, kültür insanlarımız ile ilgili biyografik çalışmalar yapmıştım, onlar dergilerde (Toplumsal Tarih, Simurg, Sincan İstasyonu, Ülke) yer almıştı. Şair arkadaşım Tahir Güngör’le birlikte de iki kitap yapmıştık (Sıradan-Sıradışı; Şair-Şiir Dediğin).

Nebih Nafile: Zaman zaman söyleşi yaptığım değerlerimize yaşadığı kentle ilgili sorular sorarım. İstanbul yirmi dört saat yaşayan bir kent. Siz İstanbul’u nasıl tanımlarsınız? İstanbul daha güzel nasıl olabilirdi?

Osman Nuri Aydın: Buraya geleli uzun yıllar olmuş da olsa, kendimi kimi zaman hâlâ kasabalı gibi hissediyorum. Gittikçe nüfusu artan İstanbul’un, giderek daha rahat yaşanan bir kent olacağına inanıyorum. Çoğu kentdaşım gibi, Kanal İstanbul tasarısını yaşadığım kentin çevresi için zararlı görüyor ve desteklemiyorum.

Nebih Nafile: Sizin derlediğiniz “Corona günlerinde şiir zinciri” dosyası Kaos Çocuk Parkı Sanat Edebiyat kolektifi tarafından e-kitap haline getirildi. Gönül isterdi ki şiiri olan her arkadaşımızın küçücük bir katkısıyla bu güzel eser hepimizin kitaplığında olabilseydi. Bütün emekleriniz için tekrar teşekkür ediyorum. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyim?

Osman Nuri Aydın: O değerli şairlerimizin katkıları ile ortaya çıkan kolektif bir çalışmaydı. Basılı kitap haline getirilmesi tabii beni mutlu eder; ama tabii oldukça oylumlu bir (ya da birden fazla) kitap olacaktır (Tabii katılımcı hiçbir şairin ve şiirinin çıkarılması düşünülmemelidir.).

Nebih Nafile: Aziz Kemal Hızıroğlu ağabeyimin selamı var. Size ithafen yazdığı şiirin son bölümüyle söyleşimize şimdilik nokta koyuyoruz. Teşekkür ediyorum. Edebiyat ve sanat insanı için söyleyeceğiniz birkaç sözünüz vardır mutlaka.

Osman Nuri Aydın: Bu değerli söyleşi için ben de teşekkür ediyorum.

İyi kötü, güzel çirkin resimlerini bir zarfa

Yanık kokularını madımak sepetine

Eski sözlerini sararan yapraklara

Darbeli çiçeklere bakıyor çarçur

Kırık dil bozamıyor gün sessizliğini

Halay sever harfler kısırlık oyununda

Her şey öpüşüyor birden kapı önü şamata

Çift kumrular sıra bozan güvercin sürüleri

Bulanık rengini ısrarla aklayan dünya

Astar çocuklar günebakandan yüzlü

Sokaktan göğe çıkıyor gökten sokağa

Paylaşma oyunu yağıyor kaldırımlara

Tülsüz ve camı kırık pencere

Hem içerden taşlanıyor hem dışarıdan

Kalabalık bir adam çırılçıplak komşuya…

Kaynak: Özyürt Gazeyesi

Güneş Hepimiz İçin Kültür-Sanat-Edebiyat Söyleşileri

Nebih Nafile 24 MART 2021

Nebih Nafile
Nebih Nafile
Nebih Nafile Kimdir? Yazar, Antakya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini doğduğu ilde tamamladı. 1992’de Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya İçmimarı ve Dekorasyon bölümünden mezun oldu. Aynı yıl öğretmen olarak göreve başladı. Bir süre Mustafa Kemal Üniversitesi ikinci öğretimde ergonomi, maliyet hesapları, üretim teknolojisi gibi derslerde eğitmenlik görevinde bulundu. Kültür Kentler Birliği Hatay İl Temsilcisi, Çukurova Edebiyatçılar Derneği üyesidir. Yerelde ve ulusalda sevilen birçok edebiyat dergilerinde şiir ve yazıları yayımlandı. 2006 yılından bu yana düzenli olarak Antakya’da Özyurt Gazetesi’nde “Güneş Hepimiz İçin” adıyla köşe yazarlığı yapmaktadır
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.