Okur Metin Karademir’den Mesih’in Klonu değerlendirmesi / Aşkın Güngör
Bu kitap bence Mesih’in Klonu..
Bugün itibarıyla Mesih’in Klonu’nu bitirdim. Âdet olduğu üzere (tabii büyük keyif alarak) yerli bir yazarın kitabını bitirir bitirmez yorumumu göndermek istedim. Hele bu kişi sizin gibi okurunun yorumunu merak eden bir yazarsa insan daha bir istekle yazıyor.
Bu aralar ben de doktora tezimle uğraştığımdan roman okumaya eskisi kadar zaman ayıramıyorum. Yalnız yüksek okuma hızım ve türe hakimiyetim sayesinde yine de çok uzamadan kitapları bitirmeye çalışıyorum.
Kitabı bitirince giriş kısmında yer alan bir eleştiriyi hatırladım. “Bu kitabın best seller olmamasını anlamak mümkün değil” gibi bir ifadeydi sanırım. Gerçekten de en azından ülkemizde rahatlıkla best selller olacak bir kitap. Aksiyonu, gerilimi, iyi yazılmış diyaloglarıyla adeta sinematografik bir şekilde yazılmış kitap. Üstüne üstlük dinler tarihi, biyoloji gibi alanlardan da belli ki iyi bir kaynak araştırması yapılmış.
Bir de hoşuma giden birkaç ayrıntıyı vermeden geçmek istemiyorum. Kitabın başında tespitler ve ikircikli durumlar verilmişti. Bu bana tez yazdığım için hemen “araştırma kısmında” yer alan bir bölümü çağrıştırdı ve çok hoşuma gitti. Zaten hikâye de bu ikircikli durum ve çatışmadan dallanıp budaklanıyor.
Bir de kitap sanırım üç ana bölüme ve alt bölümlere ayrılmıştı. Buradaki bölüm başlangıçlarında kutsal kitaplardan yapılan alıntılar hem bölümün habercisi oluyor (bölümle ilgili ufak bir ipucu veriyor) hem de insana kutsal bir alanda olduğunu hatırlatıyor ve insanı tuhaf bir biçimde ürkütüyordu. İsa Mesih, Mehdi ve Deccal’ın canlı kanlı karşımızda olduğu fikri, onların bilinmez tarihlerine tanıklık yapıyor düşüncesi bile zaten yeterince heyecan verici. Mesela Dan Brown kitaplarında ben bu düzeyde heyecanlanmamıştım. Çünkü bir şekilde o kutsallık atfedilen olay ve kişilerin günümüzdeki temsilcilerini takip ediyorduk. Buradaysa olay tamamen dinleri ve onların en önemli mitlerinin kişilerini karşımıza çıkarıyor. Benzer bir heyecanı The Man from Earth filminde yaşadığımı hatırlıyorum. Anlatıcının İsa olduğunu anlayan karakterler kadar ben de heyecanlanmıştım. İşte bu kitap da bana böyle bir heyecanı yaşattı.
Bu arada ne kadar kitabın içini de okusam kapak her zaman satın alma davranışımı etkiliyor. Kitabın kapak tasarımı ve karakterin gözündeki kabartmaya bayıldım.
Kısacası sadece bilim kurguya meraklı okurların değil aksiyon ve gizem peşinde olan tüm okurların keyif alarak okuyabileceği bir kitap bence Mesih’in Klonu.
Metin Karademir, 17 Şubat 2017, Kişisel Yorum