ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Oku/Bırak Projesi | Münevver İzgi

24.12.2019
1.513
A+
A-
Oku/Bırak Projesi | Münevver İzgi

2011 Yılında başlattığım OKU-BIRAK Projesini duymayan kalmadı ve ne mutlu ki sevildi, tutuldu, benimsendi… Adı ne şekilde konulursa konulsun her yerde uygulanarak yaygınlaşıyor.

…SİZ DE ÇEVRENİZDE UYGULAYABİLİRSİNİZ…

Sevgili arkadaşlarım,
OKU-BIRAK projesi hepimizin… ..

Evimizde vazgeçemediğimiz kitaplarımız olduğu kadar,

Münevver İzgi

OKUDUKTAN SONRA BİR TARAFA BIRAKTIĞIMIZ KİTAPLARIMIZ DA MUTLAKA VARDIR.

Onları tekrar okumaya fırsatımız olmaz ve o güzelim kitaplar oldukları yerlerde öylece bekler.

Oysa onları okuduğunda yaşamında bir şeyler değişecek, yeni kitapların peşine düşecek insanları düşünün… Paylaşacağınız bir kitap bile eminim ki pek çok kişinin yaşamında yeni pencereler açacaktır.

Bazı ülkelerde parklara veya değişik yerlere kitap bırakma yönteminin olduğunu biliyordum.

Çok beğendiğim ve uzun süredir uygulamayı düşündüğüm bu yöntemi 2011 yılında, Eskişehir’imizde, pilot nokta olarak tramvay duraklarında başlatmaya ve uygulamaya karar verdim.

Bu bir başlangıçtı ve amaç OKU-BIRAK projesini duyurmaktı. (Zaman zaman kişi ya da kurumlarca denendi. Bireysel çabalar kutlamaya değer olsa da bu yöntemin yerleşmemesi ve süreklilik kazanmaması bence sistemleşememesindendi…)

Asıl hedef her yerde OKU-BIRAK AÇIK KİTAPLIKLARI kurarak tüm ülkeyi açık kütüphaneye çevirmek; evlerde atıl duran kitapları hayata geçirmek, insanlarda hem OKUMA hem de PAYLAŞMA bilincini yerleştirmekti.

NASIL MI?

(Proje uygulaması ile ilgili tüm bilgiler OKU-BIRAK grup sayfasında; benim paylaşım yazılarımda ve “dosyalar” bölümünde var.

Yine de uyguladığım yolu tekrar anlatayım.)

(Lütfen sonuna kadar okuyun…)

SİZ DE ÇEVRENİZDE UYGULAYABİLİRSİNİZ…

Öncelikle çevrenizde insanların en yoğun hareket ettiği yerleri inceleyin.

Buralar:

Alış-veriş merkezleri, garlar, otogarlar, postaneler, sağlık merkezleri, hastaneler, kafeler… aklınıza gelen tüm hareketli yerler olabilir…

Sonra buraların yöneticileri ile gidin görüşün. (Bu proje onların da REKLAM yararına olacaktır ve insanların daha çok gelmesini sağlayacaktır.)

Projeyi ve yararlarını iyi anlattığınızda reddedilme olasılığınız çok az.

Reddedilirseniz bile yılmayın. Mutlaka kabul edecek bir yerler çıkar ve inanın kabul eden yerlerdeki başarı ileride diğerlerinin de uygulamasına yol açacaktır.

Görüşmelerinizde proje kabul edildiğinde, yetkili kişilerle birlikte kitaplığın kurulabileceği; insanların en iyi görebileceği ve kullanabileceği yerleri belirleyin.

Yönetimler, ilk etap için kendi çevrelerinden veya sahaflardan memnuniyetle kitap temin edeceklerdir. Daha sonrasında zaten insanlar oralardan kitap aldıkları gibi, ellerindeki kitapları da oralara koyarak devinimi sağlayacaktır.

Kitapların üstüne tek tek yazmak yerine:

“Bu kitap herkesin

OKU-BIRAK,

bir kitap da sen bırak”

ayrıntılı bilgi: facebook OKU-BIRAK grubu’nda”

yazılı etiketleri (folyolu olarak) yönetimin bastırtmasını ve bu etiketlerin kitapların üzerine yapıştırılmasını sağlayın.

Kitapların iç sayfasına:

KİTABIN YOLCULUĞU: (başlığı altında)

1-(ilk bırakanın adı – tarih)

2-

Her okuyanın adını yazacağı liste sayfası eklemelerini sağlayın. (İnanın pek çok insan sırf adları görünsün diye bile okuduğu kitabı geri getirecektir.)

Ayrıca kitabı bırakanın ve her okuyanın, proje hakkında yazacağı içten duyguları, hem güzel anılar çoğaltır hem de ülke çapında kitap kardeşliği oluşmasına büyük katkı sağlar.

Kitaplığın üst alınlığına yine herkes tarafından çok kolay fark edilecek şekilde:

“Bu kitaplar herkesin

OKU-BIRAK

Bir kitap da sen bırak”

(Kitaplığın ortadan alt bölümünün çocuklara ayrılabilmesi için) Orta bölüme de:

ÇOCUKLAR İÇİN

Bir kitap da sen bırak”

Yazılı tabela koydurun. ( Mekanın uygunluğuna göre kitaplığın yan yüzlerine de OKU-BIRAK sloganı yazdırılabilir.)

(Kitaplık dediğimiz aslında kitapçıların kullandığı türden, yanları ve arkası kapalı basit raflar olabilir. Hatta yönetim, sahaflardan kitap temin ederken onların kullanmadığı rafları alabilir.

Çok geniş-büyük tek kitaplık yerine, küçük ama mekan içinde birden fazla yerde kurulacak kitaplıklar çok daha yararlı ve etkili olacaktır.

Unutmayalım, ne kadar çok yerde göze çarparsa o kadar duyulur, yaygınlaşır…)

ÇALIŞMALARINIZI VE GELİŞMELERİ yazı ve fotoğraflarla SÜREKLİ ÇEVRENİZLE PAYLAŞIN.

(gruplarınız da ve arkadaş sayfalarında paylaşmanız başarıyı hızlandıracaktır.)

Ve güzel bir açılışla OKU-BIRAK açık kitaplıklarının halka duyurulmasını sağlayın..

Zahmetli mi?

EVET

Ama inanın değer!

Her duyarlı, bilinçli ve akıl sahibi insanın el vermesi gereken bir çalışma. ve gene yürekten inanıyorum ki çığ gibi yayılacak ve aydınlık bir toplum olmamızda emeklerimiz boşa gitmeyecek.

ASLA İNSANDAN ÜMİDİMİ KESMİYORUM!.

Önemli not:

Değerli arkadaşlarım sevinerek görüyorum ki, Eskişehir Esnaf Sarayı “OKU-BIRAK AÇIK KİTAPLIKLARI”na sürekli kitaplar bırakılıyor ve anında paylaşılıyor… (Kitapların hemen alınması kitaba olan ilginin az olmadığını göstermesi adına çok önemli!)

Projenin sistemleşmesi ve kitapların proje dışı kaybolmaması adına, bıraktığınız kitapları etiketleyemeseniz bile MUTLAKA kitabın üzerine:

“Bu kitap herkesin.

OKU-BIRAK

Bir kitap da sen bırak”

Ayrıntılı bilgi: facebook OKU-BIRAK grubunda”

diye yazmanızı önemle rica ediyorum.

İçine adınızı ve proje hakkında kısaca görüşlerinizi yazmanız, pek çok kişiyi de teşvik ederek, projenin yaygınlaşmasını sağlayacaktır.

Eskişehir’deki güzel gelişmelerin herkese örnek olması, OKU-BIRAK AÇIK KİTAPLIKLARININ TÜM İLLERDE YAYGINLAŞMASI DİLEĞİYLE tüm kitap dostlarına teşekkürler.

Sevgi ve saygılarımla.

Münevver İzgi


Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.