Dolar 35,8440
Euro 37,2194
Altın 3.225,97
BİST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Hafif Yağmurlu

Nobel Edebiyat Ödüllü Yazar Grazia Deledda’nın Mücadeli Hayatı

01.02.2025
2
A+
A-
Nobel Edebiyat Ödüllü Yazar Grazia Deledda’nın Mücadeli Hayatı

Bu kadın kim, biliyor musunuz?

O, KADIN doğduğu için herkes tarafından alay edildi, aşağılandı, aşağılandı, eleştirildi!

Adı Grazia’ydı, Grazia Deledda.

Dokuz yaşındayken ailesi ona okulu bırakma zamanının geldiğini söyler.

Basit, “çünkü sen bir kadınsın.” Ancak Grazia kendini onlara kaptırmaya izin vermez.

Kendi kendini eğitmeye devam eder.

Yıllar sonra

“Azimli bir Kalbimden başka başka hiçbir şeyim yoktu diyerek biz kadınlar acı çekmek için değil, parlamak için yaratıldık diyecektir.

Ve sonunda birisi onu fark eder:

Hikayelerinden birini yayınlarlar!

Grazia çok mutlu olur ama herkes bu skandalı haykırır.

Komşular, papaz ve ailesi !

Kadınların evle ilgilenmesi gerektiği söyleyip güya uyarırlar. Grazia Daha sonra Roma’ya kaçar ama hiçbir şey değişmez.

Romalı aydınlar onu küçümserler eleştirmenler ise onu ciddiye almazlar.

Neticede o, bir kadındı.

Üstelik eğitimi olmayan bir kadın.

Bir gün Palmiro adında nazik ve biraz tuhaf bir adamla tanışır.

“Değerinizin gücünü ortaya koymak için , zayıflığınızı göstermediğiniz zaman sevileceksiniz…”

Palmiro sadece yazar bir eşe sahip olmaktan mutlu olmakla kalmıyor, aynı zamanda onun menajeri olmak için işinden ayrılıyor. Şehrin alay konusu oluyorlar. Bir kadın yazar ve kendisini onun hizmetine adayan bir adam! Bundan daha saçma bir şey görüldü mü?

Ancak Grazia Szmi gözünün korkmasına izin vermiyor.

Mücadele eden ve pes etmeyen kadınlar hakkında, çok fazla ya da çok az seven erkekler hakkında, Ay ışığında peşinde koşanlar ve bizimle gerçekten ay aracılığıyla konuşanlar hakkında yazmaya devam eder. Çünkü hayattaki en önemli şeylerin kelimelere ihtiyacı yoktur.

“Bunun yerine davranışlar bunu sessizce söylerler.

Hikayeleri dünyanın her yerinde dolaşır.

Ve sonra uzun zamandır beklenen tanınması gelir.

Yıl 1926.

Tarihteki ilk ve tek İtalyan kadın olan Grazia Deledda, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanır.

Beşinci sınıfa bile gitmemiş küçük bir Sardunyalı kadın.

Sahneye çıkarken kendisine inanan, her şeye ve herkese rağmen yanında kalan kocasıyla el eledir…

Çünkü sevgi budur…

Fırtınada kucaklaşabilmek.

Ve sana teşekkür etmek istiyorum diyebilmek…

Grazia: bize, biz kadınların parlayabileceğimizi ve parlamamız gerektiğini gösterdiğin için minnettarız.

 

Alıntı*

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. https://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   https://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Okey Oyna ankara chat istanbul chat