Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Yeni Atölye Çalışmaları

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Yeni Atölye Çalışmaları

İspanyolca, dünya üzerinde yaygın olarak konuşulan ve gelişkin bir edebiyata sahip olan dillerden biri…

Sekiz kurdan oluşan 16 aylık bir çalışmayla gerçekleştirilen atölyemiz, İspanyol yürütücüleri ile katılımcılarına İspanyolca konuşmanın yanı sıra Latin kültürünü tanıma fırsatı da sunuyor.

İspanyolca Atölyesi 2. Kur

Atölye Başlangıç Tarihi: 27 Şubat 2023

Atölye Günleri: Her Pazartesi-Çarşamba 19:30-21:30 arası

Atölye Süresi: 2 Ay

Fotoğraf Atölyesi’nde makine bilgisi, çekim teknikleri, ışık, kompozisyon, fotoğraf çekimi ve değerlendirmesi gibi çalışma başlıkları yer alıyor. Atölye, altı hafta boyunca haftada bir günlük oturumlar şeklinde gerçekleşecek. Atölyeye katılım için tercihen objektifi değiştirilebilir, dijital fotoğraf makinası gerekmektedir.

Atölye Günleri: Pazar 14.00-18.00 arası

Atölye Başlangıç Tarihi: 26 Şubat 2023

Atölye Süresi: 6 Hafta

Fotoğraf gerçeği yansıtmak, temsil etmek zorunda mıdır? Ya da “Doğrudan Fotoğraf” yüceltilmesi gereken akım mıdır? Fotoğrafta Kübist yaklaşımlar nasıl olabilir? Soyut Fotoğraf nedir? Modernizm ve postmodernizmde fotoğrafa yaklaşımlar nasıldır? Fotoğrafçılar neler üretti?

Fotoğraf, çok boyutlu nesnel gerçekliğin iki boyuta indirgenmiş görsel bir yeniden sunumu, çağdaş sanatın bir formu olarak da yaratıcılık alanlarının sınırsızlığında yerini bulan özgün bir görsel ifade aracıdır. Somut bir gerçekliği, estetik bir gerçekliğe dönüştürüp “yeniden yaratır”.

Bu atölye; bir fotoğraf tarihi atölyesinden çok fotoğrafın tarihsel – görüntünün bir düzlem üzerinde saptanmasından günümüze – gelişimi üzerinden ilerlerken hangi sanatsal akımlardan etkilendiğinin, kendi sanatsal gücünü ortaya çıkarabilmek için hangi süreçlerden geçmiş olduğunun bir incelemesidir.

Dört haftalık atölyede hem fotoğrafı değerlendirme ve yorumlamada, hem de kendi fotoğraf yolculuğumuzda bize yön verecek soruları soracağız, sorunları tartışacağız…

Atölye Günleri: Cumartesi 14:00-16:00 arası

Atölye Başlangıç Tarihi: 25 Şubat 2023

Atölye Süresi: 5 Hafta

Atölye, katılımcıların, Karl Marx’ın temel eseri olan Kapital’in 1. Cildini okumalarına rehberlik etmek için tasarlanmıştır. Altı oturum sürecek olan atölyenin her bir oturumunda Kapital’in bir kısmı ele alınacak, bu kısımdaki kavramlar açımlanarak tartışılacaktır. Kapital, pek çok bağlamda okunabilecek, kapsamı çok geniş bir eserdir ve atölyenin amacı, metnin spesifik bir okumasının sunumunun yapılması değil, olabildiğince serbest tartışmalarla katılımcıların metne dair kendi okumalarını oluşturmalarını kolaylaştırmaktır.

Atölye, Kapital’i okumak yerine sunumlar sayesinde hakkında fikir sahibi olmaya yönelik değildir. Katılımcılardan, programa devam sağlamalarının yanı sıra, her oturumun okumalarını düzenli yapmaları beklenmektedir ve bu, takip edilecektir. Atölye sistematiği şöyle işleyecektir: Birinci oturumdan itibaren her oturumda, önce o oturuma kadar okunan kısım tartışma soruları çerçevesinde tartışılacak, sonrasında bir sonraki oturuma kadar okunacak kısım hakkında bir çerçeve sunuş yapılacaktır. Bu bağlamda da atölye okumalarını vakitli yapmak önemlidir.

Katılımcıların, metne başlamadan önce, eseri hangi bağlamda okuyacaklarına dair bir ön düşünme/inceleme sürecinden geçmeleri, metne dair bir takım önyargılar geliştirmeleri, metnin okunmasını zorlaştırmayacak, aksine kolaylaştıracaktır. Kapital, Marksizmin temel metnidir ve Marksizm, Marx’ın kendi tabiriyle devrimin bilimidir. Dolayısıyla son tahlilde eyleme kılavuzluk etme niyetiyle kaleme alınmış ve bu niyet her satırına sinmiş bir metin söz konusudur ve bu metnin statik bir biçimde, yalnızca “anlamak için” okunması hayli güçtür.

Atölye yürütücüsü, eserin Alaattin Bilgi tarafından tercüme edilmiş ve Sol Yayınları tarafından yapılmış 7. Baskısını kullanacaktır. Katılımcılar arzu ettikleri baskıyı kullanmakta serbesttir, ancak başka çevirilerde kavram seti ortak olmayacağı için kimi sıkıntılar yaşanabilir.

Atölye programı aşağıdaki gibidir.

Oturum

Ön okuma: Ekonomi Politiği Eleştirisine Katkı’nın Önsözü. Kapital Cilt 1 – Almanca Birinci Baskıya Önsöz, Almanca İkinci Baskıya Sonsöz

Çerçeve Sunuş ve Tartışma: Marx’ın ve Kapital’in yöntemi

Çerçeve Sunuş: Meta ve Para

Oturum

Ön Okuma: Kapital Cilt 1 – Birinci Kısım (Böl 1-3)

Tartışma: Meta ve Para

Çerçeve Sunuş: Artı-değer, sömürü ve sermaye birikimi

Oturum

Ön Okuma: Kapital Cilt 1 – İkinci ve Üçüncü Kısım (Böl 4-11)

Tartışma: Artı-değer, sömürü ve sermaye birikimi

Çerçeve Sunuş: Ücret, işsizlik ve yoksullaşma

Oturum

Ön Okuma: Kapital Cilt 1 – Dört, Beş ve Altıncı Kısım (Böl 12-22)

Tartışma: Ücret, işsizlik ve yoksullaşma

Çerçeve Sunuş: Sermaye birikimi ve çelişkileri, bunalım dinamikleri

Oturum

Ön Okuma: Kapital Cilt 1 – Yedinci Kısım (Böl 23-25)

Tartışma: Sermaye birikimi ve çelişkileri, bunalım dinamikleri

Çerçeve Sunuş: İlkel birikim ve tarım-sanayi yabancılaşması

Oturum

Ön Okuma: Kapital Cilt 1 – Sekizinci Kısım (Böl 26-33)

Tartışma: İlkel birikim ve tarım-sanayi yabancılaşması

Tartışma: Kapital’in güncelliği…

 

Atölye Başlangıç Tarihi: 1 Mart 2023

Atölye Günleri: İki haftada bir Çarşamba 20:00 – 22:30

Atölye Süresi: 6 Oturum

 800’lü yıllarda büyük umutlarla Avrupa’nın birçok ülkesinden, Güney Amerika’ya göç etmiş işçi sınıfının, yabancı oldukları bu coğrafyada tutunabilme mücadelesi adına yaşadıkları ekonomik sıkıntılar, açlık ve hayal kırıklıkları ve bunlarla birlikte taşıdıkları kültürleriyle harmanladıkları bu varoluş zemininde doğmuş bir müzik ve danstır tango…

Tango, hep söylene geldiği üzere aşkın ve tutkunun dansı olmasının ötesinde, mücadelenin, hüznün, isyanın ve başkaldırının da dansıdır.

Yaşamın içinde var olma mücadelesini güçlendiren, tango ile gelin birlikte bir yolculuğa çıkalım.

Atölyenin başlangıç seviyesi; duruş ve denge çalışması, bedensel iletişim ile anlama ve anlatmayı güçlendirecek ve tangonun uzun yolculuğuna kapı aralayacak bir çalışmayı kapsamaktadır.

Atölye Günleri: Her Pazar 15:00-17:00 arası

Atölye Başlangıç Tarihi: 5 Mart 2023

Atölye Süresi: 4 ay

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

Ali Suavi Sokak No:7

Bahariye – İstanbul

0216 414 22 39

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.