Dolar 35,6011
Euro 36,7757
Altın 3.097,79
BİST 10.016,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 15 °C
Az Bulutlu

Karanlığa Umut Besle / Hatice Altunay

Karanlığa Umut Besle / Hatice Altunay

 İçimin nehirleri kurudu sanki uzunca bir zaman yazı yazamadım.

Ülkemiz iki türlü bir seçimden çıktı. Aslında üzerimizden ağır bir silindir geçti de biz kendimize gelemedik mi bilmiyorum? Siyasetin bir çirkef kuyusu olduğunu bilmeyen yok, güzel ülkemde. Hepimize az çok bulaştı, bulaştırıldık soyutlanmak olası değildi. Güzel ülkemde ağır bir sınavdan geçiyorduk. Bir duruş sergilemek gerekliydi. Kavaklar gibi doğru olanlarla, bukalemun gibi olanlarla aynı havayı solumanın ağırlığında yaşıyorduk.
   İçimin nehirleri kurumaya yüz tutunca renklere tutundum. Kendimi boyamaya verdim. Elime ne geçerse boyuyordum. Yazıder İzmir etkinliğimizden sonra uzun soluklu metin yazamadım. İmzalı kitaplarımın sayfalarını çeviremedim yüreğimi birileri sıkıyordu sanki.  İçimi ara sıra dizelere döktüm, ancak tinimi susturamadım. Neredeyse Orhan Veli Kanık gibi gökyüzünü boyayacaktım. Dalga geçtim kendimle kirlenmişliğin içinde olmamak için sanatın iyileştirici gücüne sarıldım. Umudun rengini tutturmak istedim hep.
  Ülkemin erkeklerinin küfürbazlığını sorgulayıp durmaktan sıyrıldım. Küfre sarılmak biricik tepkileri ve savunmalarıydı. Trafikte, Spor sahalarında, ekran karşısında yüzde doksanı böyle bir dil ekseniyle rahatlıyorlardı. Çıldırmaya az kaldı doktorum nerede günleri yaşıyorduk.
     Atamıza ve İsmet İnönü’ye saldırmanın dayanılmaz hafifliğinde tarihe mi geçiyordu başından kokulu aymazlık. Bütün dünya saygıyla eğilirken, içimizdeki kımıl kımıl kurtlar…
Ne kadar acıydı içini kemiren kurtların semirmesi….
    Ülkemin kadınlarını düşündüm bu seçim aralığında. Evlerin toz duman hallerini düşündüm. Tencere kaynayamayan evleri düşündüm. Onların neleri düşünemediklerini de düşündüm. Öfkelendim. Kendime kötülük etmemek adına renklerime döndüm. Mor ile kırmızıyı teneke kutularına döktüm.
Bezerken boyalarla aklıma düşüverdi Şener Şen’in Çıplak Vatandaş filmi. Vatandaşın algısına takılınca çok kötü oldum ben de yeni film çekersem Satılık Vatandaş adını buldum. Kendini övmenin ayyuka çıktığı dönemde alçak gönüllülük pısırıklık oluyor.
Güzel Günler dizisi yüreğime sus serpti biraz gülebildik güzel ilişkiler adına yetmezdi ya olsun.
“Mütevazılık hiçbir zaman gerçek bir üst değer olamamıştır bizde. Bir ortamda mütevazı olmaya kalkarsanız saygı hemen azalmaya başlar, hissedersiniz.”
Sinemamızın büyük emektarı Nuri Bilge Ceylan’ın Kurumuş Otları ve ödül alan Merve Dizdar hepimizin yüreğine büyük umut olmuştu. Güzel işler oluyor demenin kıvancı içindeydik.
  İçime oturan öküzün rahatı çok iyiydi. Boyama da kurtaramadı beni. Azıcık toprakla oynadım. Boyadığım kahve ve zeytin yağı tenekelerine diktim. Birkaç gün içinde gülen yüzlerini bana gösterdiler. Emek verilen her şey ne güzel oluyordu. Yalnızca insan soyu emeğin değerini bilmeyen fırıldak…İnsan soyunun içinde bir can olmaktan utandım. Arsızlar, utanmazlar cirit atarken, benim utanmam, içine dönen gecenin ayçiçeği gibiydi.
    İçine öküz oturmayanlar kimlerdi ki…Kaderciler mi satılık vatandaşlık içindekiler mi?
Bizi neler beklerdi üretimsizlik içinde, yokluğun sayfalarını çevirmekten başka.
Büyülü bir dünyanın içinde masal mı yaşıyorduk?
Sahipsiz kadınların sahiplendirilmesi …Kadınlarımızın sosyal yaşamdan kızağa çekilmesi…
 İçime oturan öküze su vermeliydim yine de….
Seçim bitti ya seçtiklerimizin hünerli bir bir çıkmakta gün ışığına.
Biz demokrasi savaşımı verirken, teokrasi ışıklarını bir bir yakıyordu.
Asıl savaşım şimdi başlıyordu.
İçime oturan öküzün keyfi yerindeydi. Ben mavilere dönmeliydim Mavinin tonlarını döktüm tuvale. Özgür düşlerimiz hep olsun diye.

GEÇMİŞ OLSA…

Mideme bir öküz oturdu
Geçmiş olsun diyorlar
Geçmiyor ki…
Geçmeyecek
Acıya acıya
Nefessiz kalacak olsak da
Üzgün ağlamaklı
Ters sarıca laleyiz şimdi
Kimseyi görmek istemeyen
İçine dönük virgül
Hüzünlerini virgülle yürütecek
Emek verdiklerimi düşününce
İçim kıyılıyor
Beynini ele geçirdiler
Beyinler ortalık yerde
Beğen beğen al
Beynimi yokluyorum.
Sürgün olmak öz yurdunda
Gidecek yeni bir yurt yok.
Satılıktır yazısı asılı
Köle pazarı gibi kadınlar
Düşlerimde.
Karabasan düşlerimde
Yolunu yitiren kimliksiz kadınlar
Sahiplendirilecek
Orta çağdan hortlamış adamlar
Düşlerimde karnımı tutuyorum
Dinmiyor sancılarım.
Okumuşa bakıyorum okuntulu
Cahile bakıyorum efsunlu
Solucan olmayı özlüyorum
Solucan gibi toprağı havalandırmayı
İnsan olmak ağrılı
Mideme bir öküz oturdu
Geçmiş olsun diyorlar
Geçmiyor ki…

31 Mayıs 2023

                                                                      Hatice Altunay

 


Hatice Altunay
Hatice Altunay Biyogragi 1962 yılında Muğla’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Evli ve bir çocuk annesidir. Mesleğinin 31 yılını Marmaris’te sürdürmektedir. Meslek yaşamı boyunca Kültür ve sanatla iç içe olmuş, öğrencilerinin sanat çalışmalarını yerel basında ve dergilerde yayınlanmasını sağlamıştır;birlikte sosyal sorumluluk proje çalışmaları yürütmüştür.Gülümseyen Turkuaz, Gün Aşığı/Buğulu Şiirler imece kitaplarıdır. Yurtiçinde yapılan öğretmenler arası şiir ve öykü yarışmalarında birincilik, ikincilik ödülleri vardır. Güncel Sanat Dergisinin düzenlediği Kaygusuz Abdal şiir yarışmasında üçüncülük, 2015 yılında yapılan Hacı Bektaş Veli Şiir yarışmasında üçüncülük, Kusader’in düzenlediği 100 Yıl Çanakkale Öykü yarışmasında mansiyon ödülü almıştır.2016 Çukurova Edebiyatçılar Derneğinin düzenlediği “Anne “ temalı yarışmada üçüncülük ödülü, Osmaniye’de Yaşar Kemal öykü yarışması ikinciliği, Hatay Dörtyol kültür sanat etkinliği şiir yarışmasında birincilik ödülleri almıştır. Yazarın Geç Kalan Sezgi adlı şiir kitabı, Fısıldayan Kadın, Ellerin Sevgi Dokuması İçimde Bir Serçe , Dersimiz Sevgi, İnsanlığın Ortasında Kayıp Kadınlar, adlı kitapları vardır. Çocuk yazını üzerine Güneşin Kelebekleri, Atatürk Çiçeği, Meral Kutlug İlsever ile altı yaş ve üzeri için Gülcan’ın Renkli Dünyası adlı kitapları, Güz Fısıltıları adlı minik şiir kitabı bulunmaktadır. Yazar şiir, öykü, deneme, gezi seçkilerinde yer almaktadır. Dergileri Edebiyatın mutfağı gören yazar Yaşam Sanat, Tmolos Edebiyat, Berfin Bahar, Güncel Sanat, Kasaba Esintisi, Nif Edebiyat vb dergilerde ve yerel basında yazılarını sürdürmektedir. Kitap yayınlamak isteyen öğrencilerine önder olmakta, onlarla birlikte Genç Kalemler projesinde yer almaktadır. Yayınlanmaya hazır şiir, deneme, öykü ve roman dosyaları bulunmaktadır.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Okey Oyna ankara chat istanbul chat