ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

İşte Artık Yaşlandım! | Hilmi Yavuz

05.04.2020
1.431
A+
A-
İşte Artık Yaşlandım! | Hilmi Yavuz

‘İşte artık yaşlandım!’ Gülten Akın bir şiirinde,sanırım, böyle demişti. Ondan önce de Yahya Kemal: ‘Bu defa farkIna vardım ki, ihtİyarlamışım.’

Ben, kendime birinci tekil şahsa hitap edecek kadar cesur değilim: Onun için ‘İşte artık yaşlandın’diyeceğim;- seslendiğim Hilmi Yavuz’un öteki, bir başkası olduğunu diyerek…’Ben değil, sen yaşlandın Hilmi Yavuz’, diye düşünerek……

Bu, sanki yaşlandığımı kendime bir başkası olarak ötekileştirip bakmakla, bana ait olmayan bir yaşlılığı dilegetiriyor olduğum anlamına gelebilir;- öyledir de!

Yaşlılar, genellikle [‘sen dahil, HilmiYavuz!] yaşlılıkla ihtiyarlık arasına ayırdedici bir sınır çizerler. Yaşlanmak kaçınılmazdır, Baudelaire’in dediği gibi, ’hayatı kemirir zaman…’ Ama ihtiyarlık? İhtiyarlık öyle değildir. Bir çöküştür o, bir bedenin yıkılışı! İhtiyarlık, hayatın bir enkaza dönüşmesidir. ’Hastalıklar haram eder hayatı’ demişti Behçet Necatigil,- hastalıklar hayatı en çok da ihtiyarlıkta haram eder… T.S. Eliot’un ‘J. Alfred Prufrock’un Aşk Şarkısı’ şiiri, ihtiyarlığın bedeni yavaş yavaş hayattan kopardığını tereddütlerle anlatır: ‘Şeftali yemeye cesaretim var mı?’[‘Do I dare to eat a peach?’] İhtiyarlıkta, şeftali yemek bir cesaret işi olabiliyor gerçekten: ‘Ya şekerim yükselirse?’

14 Nisan 2016 Perşembe günü 80 yaşıma bastım;- ya da bir başka ihtimalle, 80’i bitirdim! Oğullarım ,dostlarım, eski öğrencilerimle birlikte kutladık. Şenlikli bir kutlamaydı ve sevgiyle kuşatılmış olduğunu bilmenin bahtiyarlığıyla Zaman’ın altın parıltılarla devranında yaşadım. Küçük oğlum, canım Ömer’im, 80.yaş armağanı olarak benim alçıdan bir büstümü yapmış, onu getirdi. Harikulâde bir iş çıkarmıştı Ömer! Vural Bahadır Bayrıl – ki, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden [Biz eski hocalar, hâlâ ‘Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ demeye alışamadık!] sevgili öğrencim, yeni şiir kitabını ‘Elmas Sıkıntı’yı, bana ithaf etmiş: ‘A Hilmi Yavuz, İl Miglior Fabbro’. Bahadır gibi şiirinin yetkinliği ve sahihliğiyle ferade ferade öne çıkmış bir şairin, şiir kitabını bana bu elmas sözlerle ithaf etmesi, Ömer’in büstüyle birlikte bu yaş günümün en müstesna armağanları oldu… Elbette o gece benimle birlikte birlikte olmayı seçen dostlarıma, Filiz’e, Pınar’a, Selin’e, Melishan’a, Berrin’e, Hilal’e, Şeyma’ya ,Emre’ye ,Mahmut’a, Haluk’a, Yücel’e, Yılmaz’a, Çağatay’a, Aziz’e, Cem’e, Bahadır’a,Cenk’e, Aydın’a, Ercan’a,Ali Sina’ya, Ergun’a ve elbette canım oğullarım Ali Hikmet ve Ömer Emre’ye ..kalbi teşekkürlerimle… Ve doğum günümü kutlayan herkese ! O geceyi örgütleyen asistanım Sakine Korkmaz’a! Bin yaşasınlar!

Wayne Booth’un ‘The Art of Growing Older’i [Yaşlanma Sanatı], yaşlılık üzerine yazılmış şiir ve denemelerden seçilmiş bölümlerle, Booth’un kişisel katkılarından oluşan bir antoloji. Booth, Shakespeare’in 63. Sone’sini alıntılıyor: O Sone’de, yaşlanmanın bu defa sahiden öteki’ne, sevgiliye yapıp ettikleri var. Hani, o ‘Ben yaşlanıyorum, ama sen de yaşlanacaksın!’ duygusunun öc alıcılığıyla! ‘Bumburuşuk yapacak, ezecek sevgilimi/ Zamanın gaddar eli nasıl beni yıktıysa’ diyerek!

Eliot’un o şiirinde dediği gibi:’Yaşlanıyorum, yaşlanıyorum/ Pantolonumun paçalarını kıvırmanın zamanı geldi!’ Ama Allah’ıma şükürler olsun ki, hâlâ tereddüt etmeden, şeftali yiyebiliyorum!

p.s.Bir zamanlar, dört yıl önceydi, bunları yazmıştım. Şimdi, bu meş’um karantina günlerinde, eve kapanmış, yaşlı ve dirençsiz ben, bu yazımı, bu kez hüzünle, okumak istedim. Nedense?

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.