Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 15 °C
Açık

İstanbul’un Eski Ada Vapurların Hikayesi /Ebru Bozcu

27.11.2024
27
A+
A-
İstanbul’un Eski Ada Vapurların Hikayesi /Ebru Bozcu

İSTANBUL ‘un ESKİ ADA VAPURLARI … Paşabahçe, Fenerbahçe , Dolmabahçe

Adada yaşamak bana hep çok büyük bir ayrıcalık gibi gelir… Her şeyden azade bağımsız bir eyalette yaşar gibi.
Hiç duydunuz mu bilmiyorum ama İSLOMANİA diye bir tabir var. Adada yaşama bağımlılığı diye tanımlanıyor. Zaman zaman ben de böyle bir şeyi hayal etmiyor değilim.
Vapurlar ada hikayelerinin en değişmez parçasıdır. Kara ile tek bağlantınız onlardır. Yaşama tutunmak gibidirler. Vedadır, kavuşmadır vapurlar. Hem sevinç, hem hüzündürler.
Bu vapurlar ada sakinlerinin bir nevi yaşam alanıdır aslında. Sabah işe gidenler, onları adada bekleyenler, baharla gelen yazlıkçılar, sonbaharda adayı terkeden kışlıkçılar… Durmaksızın devam eden gelişler, gidişlerdir ada… Yavaşlayarak ve anda kalarak küçük, sakin bir yaşam.
Bugün size İstanbul ‘un en eski ada vapurlarından bahsedeceğim. PAŞABAHÇE, FENERBAHÇE ve DOLMABAHÇE… Boğazın bahçeleri diye tanımlanırmış bu vapurlar. Her birisi bir döneme damga vurmuş, İstanbul’ un simge gemileri arasında. Ada vapurları en şaşalı dönemini ‪1945-1975‬ yılları arasında yaşamış.
İtalya, Toronto’da inşa edilen Paşabahçe vapuru 1952 yılında hizmete girer ve 55 yıl boyunca faaliyet gösterir.
Dolmabahçe ve Fenerbahçe vapurları ise İskoçya ‘nın Glasgow şehrinde inşa edilmiş ve 1953 yılında İstanbul’ a getirilmiş. Bu vapurlar Şirket-i Hayriye’de(bugünkü adıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri) 1953’te hizmete girmiş. Fenerbahçe vapuru VEDA TURU adlı son seferini 2008 yılında yapmış ve sonrasında Rahmi Koç müzesine devredilmiş ve müze vapur olarak ziyarete açılmış.
O dönemin http://xn--vapurlarnda1-84b.ve/ 2.mevki salonlar varmış. Lüks mevkiler ev salonları gibi geniş ve tekli koltuklar, ufak masalar ve kadife perdelerle dekore edilirmiş.
Vaktiyle PERA’ya nasıl itinalı bir giyimle çıkılıyorsa, bu vapurlara da aynı şıklıkla binilirmiş. Şapkalı beyler, eldivenli, kürklü şık hanımlar. Düşünsenize lüx mevkide Amerikan barında içki ve buzlu badem servisi bile olurmuş. Şimdiki hale bakarsak, elli yıl ileriye derken, yüz yıl geriye gitmeyi sadece biz beceriyoruz galiba…
Dedim ya vapurlar, adalılar için bir yaşam alanıydı. Her şey vardı o vapurda. Koni külahların içinde fıstıklar, kağıt helvaları, macun şekeri, akardion çalanlar, pazarlamacılar… Size fikir vermesi açısından önemli diye düşünüyorum. 1951 yılında vapurda satılan gazete ve dergilerden bir kaçının ismi şöyle. La Mode, Image, Icı Paris, Journal Dorian, Modern Romance…
Ada halkı akşam üstleri eşlerini, flörtlerini karşılamak için hazırlanır ve iskele çıkışında beklemeye başlarmış. Vapur iskeleye yanaştıktan sonra meydan tam bir anababa günü olurmuş. “HOŞ GELDİN”, “BONSUAR”, “YASU”, “ŞALOM” sesleri birbirine karışır, arkadan biri “balıkçı Niko’dayız, oraya gelin diye seslenirmiş. Diğeri” bizi kulüpte bekliyorlar, hadi gidelim “diye sarılırmış gelen arkadaşına…
Her vapur, ahşap trabzanlarında, güvertesinde, kaptan köşkünde binlerce anı saklar. Öyküleri dillerden dillere aktarılır. O dönemde yaşayan kuşağın çok şanslı olduğunu düşünürüm hep. Evet, çok ağır siyasi olaylar oldu belki ama İstanbul’un İstanbul olduğu, naifliğin, inceliğin yaşandığı çok özel zamanlardı diye düşünüyorum.
Dönemin muhteşem sesi, DENİZ KIZI EFTELYA’nın bir anısını paylaşmak istiyorum burada. Şöyle anlatıyor.
“Bir sabah adadan ilk vapurla dönüyorduk. Yaz sabahı çok hoşuma gitti. Güvertede oturduğum kanepede bir şarkı tutturdum. Bir şarkı, bir şarkı daha.” Neredeyiz kuzum Sadi”diye sordum. Bilmem dedi. O da farkında değildi. Biraz sonra kaptan yanımıza geldi. “Sizin vapurda olduğunuzu gördüm. Fırsat bu fırsat dümeni çevirdim. Hayırsız adayı geçtik. Yolcular da kaptan vapuru İstanbul ‘a geç götür, mesuliyet bizde dediler”…O gün adadan ilk vapur İstanbul’ a saat ikide gelmişti. Ve bunu hiç kimse bilmedi…
Kulağımda “çamlar arasından süzülürken mehtap, neydi o akşam adalar” şarkısı ya da Deniz kızı EFTELYA’nın sesinden “gel ey denizin nazlı kızı, ya da Osman Nihat Akın’ın, çok sevdiği dostu Ahmet Refik Altınay için yazdığı” yine bu yıl ada sensiz, içime hiç sinmedi”şarkısı…
Şimdi adanın tam zamanı diyerek, ılık bir bahar sabahı vapura biniyorum. İnceden bir lodos var. Çayımı, simidimi alıp güverteye çıkıyorum. Vapur usul usul süzülüyor. Martılar anlatıyor ki onlar gökyüzünün neşeli çocuklarıdır… Tüm adalılara selam göndererek ve o günleri hayal ederek çayımı yudumluyorum…

Ebru BOZCUK, Pera, İstanbul,

Paşabahçe, Fenerbahçe , Dolmabahçe,

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.