Dolar 35,6187
Euro 37,1387
Altın 3.141,50
BİST 9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 12 °C
Çok Bulutlu

İstanbul’un Bir Semt Hikayesi / Ebru BOZCUK

İstanbul’un Bir Semt Hikayesi / Ebru BOZCUK

BİR SEMT HİKAYESİ… Feriköy/Bomonti

Kırmızı tuğlaları ve mimarisi ile, zaman tünelinden çıkmış gibi bir bina karşılıyor sizi Bomonti’de …

Gökdelenlerin ve beton yığınlarının arasında, zamana direnircesine, tüm zarafetiyle selam veriyor … Bölgenin adı Feriköy…

Eski adı Aya Dimitri olan küçük bir Rum köyüymüş bir zamanlar. Burada yaşayan Fransız soylusu Mösyö Ferry’nin, dönemin padişahı Sultan 3.Ahmet’e yaptığı bir iyilik sonrası, sultan tarafından bu bölgeye Feriköy ismi veriliyor…

1890 yılında İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından kurulan Bomonti bira fabrikası nedeniyle de, fabrikanın etrafındaki alan, Bomonti olarak adlandırılıyor…

Osmanlı İmparatorluğu’nda, modern bira üretim tekniği ile imalata başlamış olan ilk bira üretim tesisidir.

Türkleri bira ile tanıştıran bu aile, aynı zamanda semte de adını vermiş olur.

Bomonti Bira Bahçesi, 1930 ‘lu yıllarda, bu fabrikanın avlusunda İstanbul’luların hizmetine açılmış.Bu hizmet 1950’li yıllara kadar sürmüş.

O dönemin sosyal hayatı açısından, çok önemli bir buluşma yeriymiş.

Bomonti tarihi, Cumhuriyet dönemi öncesinden beri Ermeni, Rum ve Türklerin sıcak komşuluk hikayeleri ile dolu. O dönemde tüm şairler, tiyatrocular, ressamlar Bomonti bira bahçesinde vakit geçirirlermiş.

1950’li yıllarda farklı dini inançlara ve etnik kökenlere sahip insanların bir arada yaşadığı Feriköy’de, Bomonti bira bahçesi ziyaretçilerinin büyük çoğunluğu; Rum, Ermeni, Gürcü, Yahudi ve Süryani kesimmiş.

Doğuş grubu ve Yapı Kredi işbirliğiyle 2015 yılında Bomontiada olarak tekrar hizmete açılmış. Fabrika binası restore edilmiş.

Bu kompleksin içinde büyük usta Ara GÜLER ‘e ait muhteşem bir fotoğraf müzesi var. Ücretsiz gezmek mümkün. Kullandığı fotoğraf makinalarından, kişisel arşivindeki fotoğraflara, ilk gençlik yıllarından, ailevi belgelere kadar bir çok şey görülebiliyor.

Ara GÜLER;Salvador Dali, Picasso, Churchill gibi bir çok ünlü isimle röportaj yapmış, fotoğraflarını çekmiş büyük bir sanatçıdır…

İstanbul’ u böylesine fotoğraflayabilmek ne muhteşem bir ustalık… Bence İstanbul bir nevi Ara Güler, Ara Güler ‘de İstanbul’ dur… Şehrin tüm fısıltılarını, gizlerini o fotoğraflarda duyabilir, görebilirsiniz…

Yıllanmış tonozların arasında onun fotoğraflarıyla eski İstanbul ‘u solumak şahane bir his…

Eski bahçelerin tadı kalmasa da, kırmızı tuğlalı o fabrikada üretildiğini hayal edip,soğuk bir bira içerek, eski İstanbul ‘u anmak büyük bir keyifti. Aklımda ARA GÜLER’ in şu sözleri… “Hayalimdeki İstanbul ya bir vapurdur ya bir kuş…” Benim ki neydi acaba diye düşünerek ayrılıyorum Bomonti ‘den…Tüm gidenlere kalpten bir selamla…

..

Ebru BOZCUK, Ara Güler,  ressam,  Feriköy, Bomonti ,bira bahçesi, ziyaretçiler, büyük, ççoğunlk, Rum, Ermeni, Gürcü, Yahudi, Süryani ,kesim,

Doğuş grubu , Yapı Kredi ,işbirliği, 2015 yılı, Bomontiada,

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. https://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   https://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Okey Oyna ankara chat istanbul chat