ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

İntihar Süsü Verilmiş Balon Balığı Cinayetleri / Erhan Sertbaş

24.12.2018
1.212
A+
A-
İntihar Süsü Verilmiş Balon Balığı Cinayetleri / Erhan Sertbaş

Ben deniz canlılarını pek tanımam. Ürkerim denizden. Belki de bu korku yüzünden her gün kenarına gidip onunla yüzleşmeye çalışıyorum.

 

Bu günlerde hava da güzelse eğer deniz kenarında onlarca amatör balıkçı görmek mümkün. Yaz aylarının, güneşlenen, denizle oynaşan kalabalığı yerini çoğunlukla boşa olta sallayan amatör balıkçılara bıraktı. Onları izlemek keyifli. Hatta bu günlük yürüyüşleri yaptığım ilk yıl hiçbir balıkçının bir şeyler yakaladığına tanık olmamıştım. Ama bu günlerde hemen hepsi şanslı… Bir balık yakaladıklarında önce yüzlerine sonra tavırlarına dağılan bir sevinç ve heyecan var. Bazı balıklarda ise sevinç yerini kızgınlığa ve uluorta küfürlere bırakıyor. İnsan yakaladığı balığı sevmez mi? Bazılarını sevmezmiş.

Son günlerde kumsalda yaptığım yürüyüşlerde çok miktarda balık ölüsüyle karşılaştım.Sanki topluca karaya çıkıp intihar etmişler gibi, yan yana serilmişler kumların üzerine. Bir anlam vermemiştim, ama artık biliyorum. Onları sevmeyen birileri var.

Biraz ötemde üç çocuk ve bir babadan oluşan bir avcı ailesi var. Baba avcı ucuna bir parça tavuk eti taktığı oltasını hızla denize doğru savuruyor ve birkaç değişik hızla denizden çekiyor. Sayısız olta fırlatma ve yem tazelemekten sonra çektiği misinanın ucunda boyları bir avucun uzun kenarı kadar iki balık çıka geldi bilmedikleri bir evrene.

En büyükleri olduğunu sandığım on yaşlarındaki erkek çocuk kızgın ve bıkkın bir ifadeyle oltaya yaklaştı ve balıkları iğneden kurtarıp sahilin daha da içerilerine doğru fırlattı. Balıklar önce çırpınmaya ardından bir balon gibi şişip avcıyı korkutmaya çalıştı ama nafile. Burası denizin bittiği yer. Dünyanın en vahşi yaratığının ini.

Bir dakika kadar çırpınan balıkları izledim. Hiçbir canlının zevk adına öldürülmesine onay veremem, vermem de. Yerimden kalktım ve önce bana en yakın olan balon balığını avucuma aldım. O biraz çırpındı, ben onu biraz sevdim ve denize, geldiği yere doğru fırlattım. Sonra diğerini de onun yanına gönderdim. Sait Faik o balığı öpmekte çok haklıymış. Şimdi daha iyi anladım onu.

Hissettiğim şey balıkların hayatta kalma kararını verebilecek kadar onlardan daha güçlü olduğum ama yaşıyor olduğumuz için her iki tarafın da birbirine eşit olduğuydu. Yaşam bizi eşitliyordu. Yaşamla ilgili kararı veren bir daha vardı sahilde; avcı. Ve bu avcı ölüm kararını verirken bir an bile düşünmemişti. Bu balık yenmiyorsa öldürülmeliydi. İşin garip tarafı yaşam kararını veren ben ve ölüm kararını veren avcı da bir şekilde eşitliğin iki ucunda duruyorduk.

Avcı bir gün beni de avlar mı? Öldürmeye değer görüyorsa neden olmasın. Avcı ile av arasında gidip gelen -cı eki her zaman hayatta kalandır ve bu ek her zaman eşitliği bozar.

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.