ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

İlk Bilgisayar Programcısı Kadın | Ada Lovelace

18.05.2022
323
A+
A-
İlk Bilgisayar Programcısı Kadın | Ada Lovelace

Augusta Ada King, Lovelace Kontesi (10 Aralık 1815 – 27 Kasım 1852), Augusta Ada Byron adıyla doğan ve günümüzde yaygın olarak Ada Lovelace adıyla bilinen, İngiliz matematikçi ve yazardır. Esas olarak Charles Babbage’in erken dönem mekanik genel amaçlı bilgisayarı Analitik Makine üzerindeki çalışmaları ile bilinir.

Ada King, Lovelace Kontesi, 1840

Ada Lovelace, 10 Aralık 1815’te, soğuk bir Londra’dan geç olmayacak. şansını bilmese de babası, romantizm ünlünün şansını Lord By’dur. Babası Ada doğadan kısa bir süre sonra annesinden ayrılmıştır. Sekiz sene sonra da vefata dönüştürdü. Annesi olanna kızlığından yüzünden kızında gözlenmekten uzak tutabilmek için onun mantığa dayalı bir eğitim hedefindendir. Ada’nın matematikle erken yaşta tanışması da böyle olmuştur.

Kızın ünlü bilim insanlarından William Frend, William King, Mary Somerville ve Augustus De Morgan’dan eğitimler onun kendini geliştirmesinde büyük bir rol oynamıştır. Ama onun gidişatını olayı, Cambridge Üniversitesi’nde öğretmenliği yapan Charles Babbage ile tanışmasıdır.

Babbage ondaki çözümleme özelliğinden etkilenmiş, hatta onun hakkında “ Eğer mümkünse bu dünyadan dertlerini ve şarlatanını unutun. Sayıların sistem dışında her şey kısa bu dünyada .’

1835 yılında William King ile evlendiğinde günümüzde bilinen soyadıyla ‘Lovalace Kontesi’ ünvanını almıştır. Bu doğumdan üç çocuğun sahibi olan Ada Love, olgunlaşmadan ya da çocuğun yetiştirilmesine yetişebilirdi.

Charles Babbage’dan bahsetmenin Fransızca’dan tercümesi, bir metottanen makaleden çoklaştırılmış ve ondan makaleye şahsi notlarını da eklemesini istemer. Lovelace’in notları makalenin üç katı’in notları ve Lovelace, bu programlama yöntemiyle geleceğin yazılımının öğretisini hazırladı. Bu tanımla beraber Lovelace bizim ilk programlaması ünvanına sahip olmuştur.

ABD Savunma Bakanlığı için bir bilgisayar dili olan Ada, onunla aynı zamanda meydana gelmemektedir. Onun adı İngiliz Bilgisayar Topluluğu tarafından 1998’den beri bir Madalya verilir. 2008’de, bilgisayar bilimiyle uğraşan kadın onun için için bir yarışma düzenlemiştir. İngiltere’de kadın üniversite için tahmini olarak, BCS Women Lovelace Colloguium da adını ondan alır.

Bizi bugünlere, adaylarımızıyla ve göğüsleriyle kabartan, bütün kadınlarımızı kutladığımız bugünde, ‘erkek işi’ diye bir bilgisayar biliminde ilklere atıp tabuları yıkanan Ada Lovelace’ı taşımak anmamak. Varlığıyla, başarılarıyla, bize kattığı her şey için ona canıdan katkı sağlanacak!

Ve kat yapıyla, başarılarıyla bize bütün her şey için, bütün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar, onlara en az kadar güzel bir sene olacak!

Kaynakçalar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

https://www.thinktco.com/ada-lovelace-biography-3525491

https://www.timeturk.com/ada-lovelace/biyografi-810133

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.