Haziran’da Ölmek Zordur /Birgün Gazetesi; Vecdi Saya
…Yaşamlarını toplumun geleceğine adayan gençlerimizi ve yolumuzu aydınlatan üç büyük ustayı, Ahmed Arif, Orhan Kemal ve Nâzım Hikmet’i bu hafta. Onları unutmayacağız.
Gençlerimizi ve yolumuzu aydınlatan üç büyük ustayı, Ahmed Arif, Orhan Kemal ve Nâzım Hikmet’i anmak istiyoruz bu hafta.
Bugün, 2 Haziran, büyük şair Ahmed Arif’in 33’üncü ölüm yıldönümü. Bugün aynı zamanda büyük yazar Orhan Kemal’in 54’üncü ölüm yıldönümü.
Yarın günlerden Haziran…
Şair babanın, Nâzım Hikmet’in 61’inci ölüm yıldönümü.
Şiirden romana edebiyatın pek çok türünde ürün veren, yapıtları sahnelere ve beyazperdeye yansıyan, toplumcu yazınımızın büyük ustasını sevgili dostum Yunus Bekir Yurdakul’un “Ölmeden İyi İnsanlar – Sanat İnsanlarından Güldüşün Anıları” kitabından bir alıntı ile anmak istiyorum: “Ne dediğini bilen bir yazar için sınıflar dışında bir edebiyat yoktur” diyen Orhan Kemal, öykü ve romanlarında haksızlığı, yoksunluğu, toplumsal çelişkileri anlattığı için birçok kez yargılanmıştı.
Ahmet Arif Kimdir?
Ahmed Arif (21 Nisan 1927, Diyarbakır – 2 Haziran 1991, Ankara), şair ve gazeteci. Asıl adı Ahmed Önal’dır. Ahmed Arif’in babası Türk, annesi ise Kürt kökenlidir.
Ahmed Arif, 21 Nisan 1927’de Diyarbakır’ın Hançepek semtindeki Yağcı sokak 7 no’lu evde dünyaya geldi. Diyarbakır Lisesi’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde okudu. 1940-1955 yılları arasında değişik dergilerde yayınladığı şiirlerinde kullandığı kendine has lirizmi ve hayal gücüyle Türk edebiyatındaki yerini aldı. Türkçeyi en iyi kullanan şairlerdendir.
Şiirlerinde hep ezilen insandan yana oldu ve ezilenlerin kardeşliğine vurgu yaptı. Şiirlerinin toplandığı tek kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim 1968’de yayımlandı. Türkiye’de en çok basılan kitaplar listesindedir. Ahmet Kaya, Cem Karaca gibi sanatçılarca birçok şiiri bestelenmiştir. Ankara’da yalnız yaşadığı evinde 2 Haziran 1991…