ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Hayatın bencilliği midir aşk? Selma Sayar

12.01.2019
1.229
A+
A-
Hayatın bencilliği midir aşk? Selma Sayar

“Hayatın en güzel bencilliğidir aşk.”


Soluğumdun sen, her nefes alışımda bütün hücrelerimde varlığını duyumsadığım masumiyetimdin! Hayattaki ilk öğretmenim, ilk heyecanım, ilk sırdaşım, başımı omzuna yasladığım ilk güvenim, samimiyetimdin. Tanrı’nın bana bahşettiğini sandığım bir armağandın. Beklenmeyen bir konuk gibi girivermiştin hayatıma. Hayal kırıklıklarıyla, sevgisizlikle, ötekileştirilmiş bir kimlikle boğuşurken ben, güneş gibi aydınlatmıştın, dünyamı ısıtmıştın. Sana ulaşmak için yana yana kanat çırpan bir pervaneydim.
Tedirgindin, kaygıların vardı, biraz da korkuların. Yüreğini tüm sıcaklığıyla bana açsan da elin elime bir türlü kavuşmuyordu. Çantan her zaman sırtındaydı, bir yerlere gitmeye hazır beklerdin. Gözlerin gözlerime değse sevincim olurdu, ama bakışların hep uzaklara takılıp kalırdı, bir yerlerden, birilerinden haber beklermişçesine. Saftım, toydum, küçüktüm. Seni, hayallerini, büyük ideallerini anlamam güçtü. Küçücük bir pencereden bakıyordum dünyaya. Kurtuluşun, dünyayı yürek gözüyle sevmek olduğunu sanıyordum, sadece sevmek, durup sevmek. Sen çoktan yol almıştın. Zaman zaman sabrın taştığında ve beni küçük burjuva alışkanlıkları olan biri gibi gördükçe mutsuzluklarım artıyordu. Buna rağmen yüreğim her an sana daha sıkı bağlanıyordu. Sen uzaklaştıkça, bu bağlanış bir kara sevdaya dönüyordu, ama farkında değildin…
Hayatın en güzel bencilliğidir aşk. “Öyleydi, aynı zamanda en yıkıcı, en acımasız hislerimden biriydi. Bu kadar güçlü, bu kadar tutkulu olmam, seni hem mutlu ediyor, hem de korkutuyordu, aynı şekilde beni de! Ya bir gün beni sevmekten vazgeçersen? Hiç şüphem yok, eğer o gün gelirse, arkana bakmadan giderdin. Belki de sana duyduğum hisleri diri tutan da bu kaygıydı. Her an seni kaybedecek olmam. Aslında bütün aşklar imkânsızdır demiştin ya! İmkânsızlık olmazsa aşk söner. Ve hepsinden mühimi, aşk bir ticaret değildir. Aşk neticeyle alakadar olmaz, bugüne bakar, sadece bugüne, hatta şu ana… Ateş yandığı sürece vardır, o tutku sönmediği sürece.”
Şehsuvar ile Ester’in yaşadıklarının aynısıydı yaşadığım. İşte hep o tutkunun sönmesinden korkmuştum. Beni bırakıp, hayatını adadığın o büyük davaya, bütün kalbinle bağlanıp, yüreğindeki yerimin dolmasındandı çekincelerim.
Seni hürriyet aşkı yakıyordu, beni de senin aşkın! Kaybedilen haklar, daha yaşanabilir, özgür bir dünyanın özlemi için çırpınırken sen, benim kaygılarımın ne önemi olabilirdi? Ester, ‘Istırabımızla alay etmeyi başardığımızda, insan olmaya bir adım daha yaklaşacağız’ dediğinde anlamamıştı Şehsuvar. Hatta ona bozulmuştu. Her gün aş ve iş için sokakları dolduran milletin, yaşamak kavgasına katılmaktan daha yüce bir ideali olabilir miydi? Ne çok şair aynı duyguları ele almıştır. Ama örneğin Edgar AllenPoe’nin şiirinde, ‘Bir daha asla’ diye seslenen kuzgunun sesinde somutlaşan insan olmanın kederini, yaşamak kavgasına katılanların hepsi hissedebilir mi? “Sokaklardaki bu görkemli isyan, herhangi bir canlının hayatta kalma çabasından daha mı anlamlı? Elbette çok anlamlıydı hürriyet, kardeşlik ve eşitlik mücadelesi, ama insan olmanın derinliği hâlâ bütün bu kalabalığın hareketlerinden uzaklarda bir yerde duruyor. Hayatın manası nedir? Niye yaşıyoruz? Amacımız ne? Var olma meselesi yani, ruhumuzdaki o kadim sızı demeye çalışmıştım sana, ama nafile! Ve bir yandan da hep kendimden şüphe ettim. Hayatın güzelliğini bozan bir bencillik miydi, aşk konusuna böyle yaklaşmak? Aynı kavga içinde yer almadıkça, tutuşan eller hep boş mu kalacak?” 
Sonu gelmez sorgulamalar, tartışmalar, farklı yaşam tercihlerimiz ayrılık tohumlarını körüklemiş, sarmaşık misali yüreğimize dolanmaya başlamıştı. Memleket sevdası sende bir tutkuya dönüşmüştü, sana atfedilen her görevi hayatının anlamı sayıyordun. Hatta çok sevdiğin arkadaşlarının serzenişleri ve eleştirilerini dahi kulak arkası yapmıştın. Sen ise yapılanların yanlışlığını gördükçe hırçınlaşacak, en yakınındakileri bile terk edip gidecektin. Arkanda onca soruyu yanıtsız bırakarak… 
Her birimiz için, ‘vatanın sahibi’ diyebilir miyiz? Doğrusu son süreçte yaşananlar, bu sorunun yanıtını iyice olumsuz hale getiriyor. Yıllarca uğruna bunca can verilen bu toprak, bazen evlatlarını acımasızca harcayabiliyor. Dökülen gözyaşları kalıyor geriye, karşılıksız sevdalar, tarifsiz kederler, kaybolan zamanlar… 
Benim yanıtsız sorularım ve senin yokluğun dünyamı savunmasız hale getirince, Ahmet Ümit’e sığındım: ‘Sahi nedir vatan? Bir toprak parçası mı, uçsuz, bucaksız denizler, derin göller, yalçın dağlar, verimli ovalar, yemyeşil ormanlar, kalabalık şehirler, tenha köyler mi? Hayır, bütün bunların ötesinde bir anlam taşır vatan. Ne sadece bir toprak parçası, ne su havzaları, ne ağaç silsilesi… Annemizin şefkati, babamızın saçlarına düşen ak, ilk aşkımız, doğan çocuğumuz, dedelerimizin mezarlarıdır vatan…’

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.