Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 33 °C
Hafif Yağmurlu

Haftanın Filmi | Ünlü Türk Casusu İngiliz Kemal Lawrense Karşı

Haftanın Filmi | Ünlü Türk Casusu İngiliz Kemal Lawrense Karşı

Gerçek adı: Ahmet Esat Tomruk İngiliz Kemal Lawrense karşı film (1952 hikayesi…

1919’da İstanbul’un işgali sırasında yaşanan olayların anlatıldığı film, ünlü türk casusu İngiliz Kemal’in hikâyesini anlatmaktadır.

Fransız gizli servisi, İstanbul’a kadın casuslarından Janet’i önemli bir görev için gönderir. Janet’in görevi, İngilizlere karşı çalışmaktır. Fransa ve İngiltere’nin Anadoluyu işgal konusunda ayrılığa düşmeleri, İstanbul’da bulunan Lawrense’in işine gelmemektedir. Janet ile Lawrense’in arasına gelişen olaylarla birlikte sızan İngiliz Kemal ise yaptıkları sonucu, işgallerin kaderini tayin eder.

Takip sahneleri, baskınlar, boks maçları gibi birçok farklı sahneyi biraraya getirerek dönemine göre oldukça başarılı bir sinematografi ortaya çıkartan yönetmen Lütfi Akad, Ayhan Işık’ı arka arkaya oynattığı iki filminde (Kanun Namına ve İngiliz Kemal) yıldız mertebesine yükseltmiş, İstanbul’un doğal güzelliklerini de bir dönem filmi için oldukça başarılı kullanmıştır.

 …

Yapımcı : Osman Fahir Seden

Yönetmen : Lütfi Ö. Akad

Senarist : Osman Fahir Seden

Tür : Macera

Yapım Yılı : 1952

Özellikler : 35 mm, Siyah-Beyaz

Süre : 93 dk

Ülke : Türkiye

Dil : Türkçe

Vizyon Tarihi : 11 Ekim 1952

Oyuncular: Ayhan Işık, Gülistan Güzey, Muzaffer Tema

Ünlü Türk Casusu  İngiliz Kemal, aynı zamanda 1932’ye kadar da Türkiye hafif sıklet boks şampiyonumuzdur.

Sert yumruklarından ötürü ‘Tomruk’ soyadını almıştır.

Her Türk gencinin tanıması gereken, İngiliz Kemal lakaplı Ahmet Esat Tomruk, İstiklal Madalyası’yla ödüllendirilen, yakalandığında türlü işkencelere rağmen asla Türkçe konuşmayan bu vatan evladı TBMM’nin kendisine bağladığı aylığı dahi almayarak yaşama gözlerini yoksulluk içinde yummuştur.

Sarışın ve mavi gözlüdür.

Galatasaray Lisesi’nde ve İngiltere’de okudu. Boks şampiyonuydu.

Ortalama İngiliz’den daha iyi İngilizce konuşuyordu.

Babası öldüğünde, Ahmet Esat Tomruk 5 yaşındaydı.

Fransızca, Rumca, İtalyanca ve İngilizce bilir. Teşkilat-ı Mahsusa üyesidir.

Ahmet Esat Bey, İngiliz Sahra Hapishanesinde işkence görmüş ama Türk olduğunu ve görevini asla söylememiştir.

Kaçtıktan sonra Biga’da Kuva-yi Milliyeciler’e sığınmıştı. Bu arada ona ‘İngiliz Kemal’ adı takılmıştır.

Kurtuluş Savaşında Genelkurmay İstihbarat Şubesi’nde görevlendirilmiştir.

Albay İsmet Bey’in huzuruna çıkarılan Ahmet Esat, burada tabanca, bayrak ve Kur’an üzerine elini koyarak sadakat yemini etmiştir.

Görevi Yunan ordusu karargahına girip gerekli bilgileri toplamaktır.

Antalya’dan Rodos’a geçer

Burada kendini Amerikalı gazeteci olarak tanıtır. Kumardan, hileyle kazandığı 45 bin frank ile kendi deyimiyle İzmir’deki vatan görevine başlar.

Ahmet Esat Bey’in İzmir’deki hayatı bonkör bir Amerikalı gibi geçmiştir. Ahmet Esat Bey, üst düzey Yunan subaylarıyla da samimiyetini arttırmış hatta onların en gizli toplantılarına dahi katılmış, aldığı bilgileri İzmir’deki kendisi gibi görevli bulunan Uşaklı Alaattin Tiritoğlu vasıtasıyla Antalya Mutasarrıfı Aşir Bey’e aktarmıştı.

Ancak bir süre sonra ihbar sonucu yakalanmıştı. Fakat o, bu tutukluluk dönemi sırasında hiçbir şekilde Türkçe konuşmayarak kimliğinin meçhul kalmasını sağlamıştı.

Hatta Yunan hakimler bile onun Amerikalı olduğuna kanaat getirmişlerdi.

Yunan ileri harekatı başlayınca Ankara’ya giden İngiliz Kemal, Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Albay İsmet (İnönü) Bey ve Fevzi Paşa tarafından da kabul edilmiştir.

Anadolu’ya geri döndüğünde ona yeni bir görev verilir ve Batı Trakya’ya gönderilir. Burada o esnada Yunan ordusunun hizmetindeki Ermeni General Antranik’in karargahına sızmayı başarır ve çok değerli bilgileri Ankara’ya ulaştırır.

Savaştan sonra bu kahraman vatan evladı Ahmet Esat Tomruk namı diğer İngiliz Kemal İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir ve 14 Şubat 1966’da derin izler bıraktığı bu dünyadan sessizce ayrılır.

Ruhu şad, mekanı cennet olsun…”

https://www.youtube.com/watch?v=KL9ptn_w53g

….

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.