Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan
Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.
ŞÜKÜR HUZURUMDUR: Yazar “Bu kitabı yazdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kitabın yayınlanmasının tam zamanı ve şans faktörününün de benimle birlikte olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim” diyor. Ben sevgiye âşık oldum. Yüzlere, binlere… Can oldum…
POPÜLİZM YÜZYILI: TARİH TEORİ ELEŞTİRİ: “Çağdaş demokrasinin büyüsünün bozulduğu” bir dönemde popülizmi anlamak ve “Nasıl bir alternatif ortaya konmalı?” sorusu üzerinde düşünmek için çok katmanlı bir rehber.
DARBE 1953:ErvandAbrahamian’ın British Petroleum, İngiltere ve ABD Dışişleri bakanlıkları arşivlerinden çıkan yeni belgelere, ayrıca dönemin İranlı siyasetçilerinin hatıralarına ve söyleşilerine dayanarak kaleme aldığı kitap. Kitap, darbe sürecini İran’da petrolün millileştirilmesi mücadelesinden başlayarak adım adım anlatıyor.
DESTANDAN ROMANA: Kitabın sonundaki “İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Cumhuriyet” yazısı ise, bölümün İngiltere’de eğitim gören kurucu hocaları Orhan Burian, İrfan Şahinbaş, Hamit Dereli ve Saffet Korkut’un çalışmaları ve çevirileri özelinde bir edebiyattan diğerine uzanan bir köprü…
İLK SAYFASI: 25 BÖLÜMDE: İlk Sayfası, yolun başındaki yazarlara kendi yönlerini çizmelerinde yardımcı olacak bir kaynak niteliğinde.
BİR ZAMANLAR ALAÇATI’DA: İnsanlar vardır; bir adım daha ileriye gider yaşamın kendilerine dayattığı kısır döngüyü kırarak yerel düzeyde toplumsal liderlik yaparlar çevrelerindeki insanları aydınlatırlar doğru düşünce ve hedeflere yönlendirirler.
İşte o kitaplar;
//
‘Kendimi çok şanslı hissediyorum’
AHU Aysal Kerimoğlu’ndan ŞÜKÜR HUZURUMDUR– Her Şartta Her Koşulda Sevmektir Benim Dinim. Yazar “Hayatta çok ama çok merak ettiğim kavramlardan birisi ‘zaman’ diğeri ise ‘şans’ kavramıdır… Bu kitapta, yaşamımdaki farklı deneyimlerimden birisi olması yönüyle hayatımda önemli bir yer edinecek. Bunca bilgi, tecrübe ve seyahatin ardından bu kitabı kaleme almanın zamanı gelmişti artık diye düşünüyorum. Bu kitabı yazdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Sonuç olarak her ne kadar zaman ve şans kavramlarının hayatımızdaki etkilerini tam olarak tanımlayamasam da bu kitabın yayınlanmasının tam zamanı ve şans faktörünün de benimle birlikte olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim” diyor. Ben sevgiye âşık oldum. Yüzlere, binlere Can oldum…
160 SAYFA (DÜŞ KURGULARI YAYINLARI)
//
Popülizm bütün cepheleriyle masada
PİERRE Rosanvallon’dan POPÜLİZM YÜZYILI: Tarih Teori Eleştiri. Fikir partileri yerine tek bir kişiliğe bağlı partiler, negatif propaganda, yüksek mahkemelerin yetkilerinin azaltılması ve yürütme erkinin yetkilerinin fazlasıyla artırılması, basın özgürlüğünün dolaylı yollarla kısıtlanması, hakaretlerle dolu saldırgan bir dil, hem kurum karşıtı hem seçim yanlısı, demokrasiyle diktatörlük arası demokratör rejimler… Çağımızın en dikkat çekici siyaset bilimcilerinden yazar, dünya siyasetinde giderek daha belirleyici hale gelmeye başlayan popülizmi bütün cepheleriyle ve ‘Tarih, Teori, Eleştiri’ düzlemlerinde masaya yatırıyor.
208 SAYFA (KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)
//
CIA darbesi Ortadoğu’da belirleyici bir etki yaptı
ERVAND Abrahamian’dan DARBE 1953-CIA ve Modern ABD–İran İlişkilerinin Kökleri. “Çağdaş dünyayı anlamak konusunda çok büyük bir katkı.” Noam Chomsky. Tam yetmiş yıl önce, 1953’te İran’da Başbakan Musaddık’ın seçilmiş hükümetine karşı gerçekleştirilen CIA darbesi, hem İran’ın hem de tüm Ortadoğu’nun kaderi üzerinde belirleyici bir etki yaptı, 1979’da Humeyni’yi iktidara taşıyan Devrim’e kadar uzanan etkileri oldu. Yazarın British Petroleum, İngiltere ve ABD Dışişleri bakanlıkları arşivlerinden çıkan yeni belgelere, ayrıca dönemin İranlı siyasetçilerinin hatıralarına ve söyleşilerine dayanarak kaleme aldığı kitap. Kitap, darbe sürecini İran’da petrolün millileştirilmesi mücadelesinden başlayarak adım adım anlatıyor.
200 SAYFA (İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
//
Homeros’tan 1960’lara gelişimler
ÜNAL Aytür’den DESTANDAN ROMANA. Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünün iz bırakan hocalarından yazarın aynı düşünceyle yazdığı makale ve önsözlerini bir araya getiriyor. Kitap, şiir, hiciv, roman, tiyatro, öykü ve edebiyat kuramı-eleştiri gibi edebi türleri Homeros’tan 1960’lara gelişimleri ve anlatım yöntemleriyle ele alırken, yazarın eşi Necla Aytür’le çevirdiği George Eliot, Henry James, Joseph Conrad, E. M. Forster, D. H. Lawrence ve William Faulkner gibi yazarları ve kitaplarını da okurla buluşturuyor.
480 SAYFA (YAPI KREDİ YAYINLARI)
//
25 yazar, yazma tarzlarını, paylaşıyor
CAN Kozanoğlu’ndan İLK SAYFASI: 25 BÖLÜMDE. Bir Nevi Yazı Atölyesi. Kitaplarının “İlk sayfası”nı nasıl yazdıklarını soruyor! Bu soruyla başlayan keyifli sohbetler, yazarların birbirinden farklı ve değerli yazma deneyimlerini aktardıkları bir yazı atölyesine dönüşüyor. Yirmi beş önemli yazar, yazma tarzlarını, alışkanlıklarını, takıntılarını, yeni projelerini, edebiyata ilişkin düşüncelerini, dünyaya, insanlığa dair endişe ve umutlarını büyük bir cömertlikle paylaşıyor. İlk Sayfası, yolun başındaki yazarlara kendi yönlerini çizmelerinde yardımcı olacak bir kaynak niteliğinde.
384 SAYFA (CAN YAYINLARI)
//
Yaşamın dayattığı kısır döngü
ÖMER Önal’dan BİR ZAMANLAR ALAÇATI’DA. İnsanlar vardır; bir adım daha ileriye gider, yaşamın kendilerine dayattığı kısır döngüyü kırarak yerel düzeyde toplumsal liderlik yaparlar, çevrelerindeki insanları aydınlatırlar, doğru düşünce ve hedeflere yönlendirirler. İşte yazar, bu gruba giriyor. Yaşamın koşulları ile boğuşurken yerel sorunları, memleket sorunlarını, siyasal ve toplumsal konuları kendisine dert ediniyor. Bunlar üzerinde düşünüyor, konuşuyor, yazıyor… Daha da ileriye giderek çevresindeki insanları yönlendiriyor.
312 SAYFA (CERES YAYINLARI)
//