Günün Kitabı | Yasalar Üzerine | Marcus Tullius Cicero
Kitap değerlendirmesi; Ali İhsan Dilmen
Kitaptan alıntılar:
“Hangi insan, villalarının bazıları kamuya ait, bazıları kutsal eserler olan heykel ve resimlerle dolu bu adamlara katlanabilirdi; arzularını durdurması gerekenler, aynı arzunun esiri olmasaydı, hangi insanların arzuları sınırlandırılamazdı ki?
Kendi başına kötü bir şey olsa da liderlerin hata sarının olması, bu liderlerin çok sayıda takltçisinin ortaya çıktığı gerçeğinden daha kötü değildir.
Geçmişi gözden geçirirseniz, devletin ve devletin en büyük adamlarının aynı karakterde olduğunu görebilirsiniz ve liderlerdeki ahlaki değişiklikler, kusa süre sonra insanlara da sirayet eder.
Bu görüş gerçeğe, Platon’un görüşünden çok daha yakın.
O, müzisyenler melodilerini değiştirdiklerinde devletlerin durumunun da değiştiğini söylüyorlar ama ben, soyluların yaşamlarında ve alışkanlıklarında değişiklikler olduğunda, devletlerin karakterinin de değiştiğini düşünüyorum.
Ahlaksız liderler, yalnızca kendi ahlaksızlıklarını beslemekle kalmayıp aynı zamanda onları devlete aşıladıkları için topluma daha fazla zarar veriyorlar; sebep oldukları tek zarar kendilerinin yozlaşmaları değil, aşklarını da yozlaştırmalarıdır.
Hatalarından ziyade kötü örnek olarak zarar veriyorlar…”
…
Cicero’nu yasalar üzerine yazdığı bu kitap çağının çok ötesine aşan bilgilere haiz bir kitap ve böyle olduğu için de insanlık hukuk ve devlet üzerine yaptığı çalışmalarda referans olarak düşüncelerine atıfta bulunmaktadır.
Bu bir ayrıcalık ve imtiyaz değil hak edilmiş bir gerçekliktir.
Hacim olarak çok değil ama içerik olarak çok kıymetli bir eser.
Toplum, hukuk, devlet, yönetim üzerine düşünenler için okunması gerekli bir kitap.
…
KİTAP TANITIM BÜLTENİ | KAPRA YAYINCILIK
Cicero, Yasalar Üzerine’de yasaların doğasını, gerekliliğini, hayatımızın hangi alanlarına nasıl müdahil olduğunu, vatandaş ile devlet arasındaki karşılıklı sorumlulukları ve tüm bunlarla bağlantılı olarak adalet fikrinin nereden filizlendiğini tartışıyor. Cicero’nun kurgusal karakterler aracılığıyla inşa ettiği ve Roma İmparatorluğu’nun en çalkantılı dönemlerinden birinde kaleme aldığı bu metin, kendisinden bin yılı aşkın bir süre sonra Thomas Aqunias’ın biçimlendireceği “doğal hukuk” kavramına ilişkin çarpıcı gözlemler barındırıyor:
“Doğanın insanlara ne bahşettiğini, insan zihninin ne kadar harika şeyleri idrak edebildiğini, hangi görevi yerine getirmek için dünyaya geldiğimizi, insanları birleştirenin ne olduğunu ve insanlar aralarında nasıl doğal bir bağ bulunduğunu bu denli açıklayacak hiçbir tartışma konusu olmadığını anlamalısın. Bunları açıkladığımızda, yasaların ve adaletin kaynağını bulabiliriz.”
Çevirmen: Ezgi Yavuz
Yayın Tarihi: 16.06.2021
ISBN: 9786257419154
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 95
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 12.5 x 19.5 cm