Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Tuhaflıklar Fabrikası | Eyüp Aygün Tayşir

14.12.2020
8.064
A+
A-
Günün Kitabı | Tuhaflıklar Fabrikası | Eyüp Aygün Tayşir

Kitap Yorum: Meral Baltacı Nalbantoğlu
 Okurken yüzünüzde sürekli bir gülümseme yaratan bir romanın konusunun “Türkiye’de üniversite” olduğu hiç gelmez insanın aklına. Ciddi bir konu olduğundan, bu dünyanın içinde olup biten şeylerin alabildiğince tuhaf, dolayısıyla da komik olduğuna ihtimal vermezsiniz. Aslında romanda sadece üniversite anlatılıyor, ancak üniversite örneğinde bürokrasinin hakim olduğu benzer devlet kurumları, askeri kurumlar, sağlık kurumlarında da bu tür olayların olabileceğini hissediyorsunuz. Üniversite örneğinde, toplumsal (kötü / nahoş) alışkanlıklarımız, hantal yapılarımız eleştiriliyor. Bu yapıların işleyişleri öyle hantal, öyle akıldışı ki; saçmalık derecesine gelmiş. Böylece, ister istemez, insan hüzünlü bir mizah duygusuna kaptırıyor kendini.
Akademik kadroda bulunanların lakapları bir yandan güldürüyor, bir yandan da sistem içinde en kuvvetli işlevleri hakkında fikir veriyor: Avcı Hoca, Sinirli Hoca, Hatip Hoca, Sapık Hoca, Susmaz Hoca, Alıngan Hoca…

Çarpıcı bir sistem eleştirisi. Sistemin çürümüşlüğü çok üzücü olsa da, karikatürize karakterle güçlendirilen mizahla karılan romanı okurken çok yıpranmıyorsunuz.
Kitabın değerine değer katan güçlü bir yönü de epigraflardı. Roman bittikten sonra, epigrafları bir kez daha okumak, fazladan keyif verici olabilir. “Tuhaflıklar Fabrikamızda, diyebilirim ki, ahlaksızlığı görmezden gelmek sıradan bir olay, hatta kuraldır. Aksi ahlaksızca bulunur da diyebilirim. İş ki çıkarlar çatışmasın. Öte yandan, bizlerin çeşitli ahlaksızlıklarıyla muhatap olanlar, Tuhaflıklar Fabrikamızdan bir süre sonra ayrılıp bir daha asla hatırlamak istemediklerinden, yani bir kişi nadiren aynı kişinin iki kez kurbanı olduğundan, olayların üstüne gitmezler. Konuyla ilgili olarak, benim burada yazmaktan hicap duyacağım, şikayetin faydasızlığına vurgu yapan ve şikayet edilenle yargılayanın aynı soydan olmasını eleştiren kimi deyimlerin de Tuhaflıklar Fabrikamızda yüzlerce yıl önce yaşanmış olaylar neticesinde dilimize kazandırıldığı tarihsel bir hakikattir.”

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.