Günün Kitabı | Tamamlanmamış Devlet | Yazar Ali Mezghani
Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen
Bilgi Üniversitesi Yayınları | Arap Ülkelerinde Hukuk Sorunu
Arap Bahar’ının başlangıç noktası, Tunus Devriminden sonra Arap toplumlarında ortaya çıkan talepleri doğuran gelenek ve İslami normların, yasaların, dini kabullerin oluşturduğu kültürel iklimle yaşanan; demokrasi, kadın hakları, ortak yaşam, bireyin hayat alanını genişletme arzuları, ülke gelirinden adil pay isteğinin çözüm arayışlarında İnsani normlar ve hukukun çatışma alanlarına dair önemli bir çalışma.
Bütün toplumlar için var olan gelenek-modernlik, dini normlar, kabuller ve hukuk çelişkisinin nasıl giderileceği üzerinde zihin açıcı bir çalışma.
Arap toplumu ve devletleri üzerinden yapılan bu çalışmadan öğreniyoruz ki, sorun sadece Arap toplumlarına ait değildir.
Hızla gelişen ve yaygınlaşan iletişim imkânları, insan hareketliliği, göçlerin ortaya çıkardığı yeni durum; burada sadece zorunlu göçlerden söz etmiyorum.
Değişik sebeplerle dünyada ciddi nüfus hareketliliği yaşanmakta, şu veya bu sebeple nüfus hareketleri ortak yaşam kültürü değilse bile ortak hukuk normlarına duyulan ihtiyacı artırmaktadır.
Bu ihtiyacın doğurduğu çözüm arayışlarında cemaatler, sınıflar, ırklar, dinler, mezhepler, cinsel tercihler, kadınlar, erkekler ve diğer insanlara göre daha dezavantajlı olan toplum ve bireylerin eşit yurttaşlık ve temel insan haklarından faydalanmasını sağlayacak normlara ihtiyaç vardır.
Bunca çeşitliliğin hepsine ortak ve eşit cevap vermek sadece hukukun başarabileceği bir alandır.
Bireyler, topluluklar, dinler, mezhepler, ırklar, sınıflar vb. kesimlerin ortak yaşam alanlarını en makul çözüm mercii hukuk kurumudur.
Devletleri dahi sınırlandıracak olan şey hukuktur.
Hukuk ise temel ilkeleri olsa da statik değildir ve değişimi yönetecek güç ve esnekliğe sahip tek kurumdur.
Devleti sürekli onaran ve tamir ve tahkim eden devlet…
İnsan olarak kurtuluşumuz eksik olan, tamamlanmaya açık devleti insan onuruna yakışır, eşitlikçi bir anlayışla yenileyerek geleceğe yürümektir.
***
KİTAP TANITIM BÜLTENİ
Tamamlanmamış Devlet | Arap Ülkelerinde Hukuk Sorunu
Yazar: Ali Mezghani
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Modernite, ulus-devletlerin oluşumuyla beraber pozitif hukukun üstünlüğünü getirdi. Dünyanın ‘büyüsünün kaçması’, bu yeni kurallar setinin toplumsal hayatı düzenleyici etkisini güçlendirdi; ancak, her yerde değil. Arap ülkeleri bu modernliğin neresindeler? Tarihsel süreç içerisinde, bu yeni devlet tipinden nasıl etkilendiler? İslâm, dünyevileşme ve modernlik bu süreci nasıl yönlendiriyor? Arap ülkelerinin hukuk sistemleri ile modern devlet arasında nasıl bir ilişki var?
Tunuslu hukukçu Ali Mezghani, Tamamlanmamış Devlet adlı bu eserinde Arap ülkelerindeki hukuk anlayışı üzerinden devletlerin modernleşmelerini inceliyor. Mezghani’ye göre, bu ülkelerin demokratikleşmelerini engelleyen bir hukuk sorunları vardır ve bu yüzden de modern devlete geçiş süreçleri tamamlanmamıştır. Arap ülkelerinin, dinî temelleri, devletin ve toplumun temel belirleyicisi olarak korumaya devam etmeleri, modern anlamda tamamlanmamış devletlerin varlığını korumasına neden olmaktadır.
Mezghani, kitabında İslâm’ın fıkıh okullarından başlayarak farklı ülkelerde şer’i hukuk sistemlerinin oluşumunu, bu sistemlerin devlet ve toplumsal hayat üzerindeki etkilerini ve bu yapıların günümüze nasıl uzandığını inceliyor. Ahlâki, ekonomik ve siyasi alanlarda kapsamlı bir kontrol mekanizması olarak din, modern hukuku dışlar mı? Mezghani’ye göre, modern devletin temel öğelerinden olan hukuki yapı gelişmedikçe, Arap ülkeleri devletlerinin modernleşme süreçleri sekteye uğrayacaktır. Yakın dönemde gelişen Arap Baharı hareketlerine, bu hareketin başlangıç noktasındaki Tunus’tan bakarak yazan Mezghani’nin kitabı, Prof. Dr. Ahmet Arslan’ın özenli çevirisiyle, bu coğrafyayı anlamak için çok önemli bir fırsat sunuyor.
Çevirmen: Prof. Dr. Ahmet Arslan
Yayın Tarihi: 04.09.2015
ISBN: 9786053993896
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 300
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 16 x 23 cm
….