ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Sultan 2. Bayezid/1481-1512 | Necdet Öztürk

Günün Kitabı | Sultan 2. Bayezid/1481-1512 | Necdet Öztürk

Kitap Değerlendirme Yazarı; Ali İhsan Dilmen

 Kitap, Bilge Kültür Sanat Yayınlarından…

Kitap adından da anlaşılacağı gibi 2. Bayazid dönemini anlatıyor.

Şehzadelik dönemi ve olayları Babası Fatih Sultan ve kardeşi Cem Sultan hakkında, Sultan olma sürecinde yaşananlar, arada yaşanan çelişkiler, çekişmeler, kimin Sultan olacağı hakkında yaşananlar, bu süreçte babası Fatih Sultan Mehmet’in iki kardeş arasında aldığı pozisyon ve pek tabiidir ki bu süreçte katıldıkları savaşlar, döneminin alim, şair ve bürokraside yer alan devletler ile ilişkileri…

Sultan olduktan sonra devleti yönetmesi, döneminde yapılan fetihler 3 evladı ve aralarında yaşanan taht kavgaları, bu kavgada daha duygusal olarak oğlu Ahmed’i tahta çıkarma arzusu, bu konuda gösterdiği çabalara rağmen Yeniçerileri aşamaması, oğlu Korkud ile yaşadıkları, yine bir diğer oğlu Selim’e karşı tutumu, hastalıkları, kırgınlıkları derken Selim’in tahta çıkmasını kabul etmesi ve ölümü…

Döneminde yaşanan ve Anadolu’yu karıştıran Şahkulu ayaklanması, bu ayaklanmanın bastırılmasında ve yeniden düzenin sağlanmasında Selim’in ortaya koyduğu çaba..

Bu ayaklanma, Selim’in Sultanlığa çıkmasında en önemli faktör olmuş bunu bu kitapta daha net bir şekilde görüyoruz.

Kitabın sonunda dönemin alimleleri, şairleri, tarihçileri, şeyhleri, o dönemde yaşanan yangın, deprem, su taşkınları gibi olaylar isimler ve kronolojik olarak verilmiştir.

Kitap yazımında kullanılan yöntem mevzu mevzu anlatım ve yazımın tercih edilmesi, ayrıca kitapta kullanılan belgelerin dipnot olarak değil ama yazım içine konulması da iyi olmuş, belgeyi. okumak istemeyen okuyucuya büyük kolaylık ve tervih hakkı sunmuş.

***

KİTAP TANITIM BÜLTENİ | BİLGE KÜLTÜR SANAT

Sultan II. Bayezid (1481-1512), babası Fatih Sultan Mehmed’in kendisine bıraktığı Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi haritasına Kara Boğdan (1484), İnebahtı, Modon, Koron, Navarin, Draç gibi ‘jeopolitik ve stratejik’ avantajı olan yerleri kattı (1499, 1500). İnşa ettiği muazzam donanma ile Venediklilerin Akdeniz’deki deniz gücü üstünlüğüne son vererek (1503), Kuzey Afrika yolunu Osmanlılara açtı.

Onun devrinde vuku bulan ve tarih kaynaklarında “küçük kıyamet” olarak geçen 1509 İstanbul Depremi, şehri yerle bir etti. Kısa zamanda yaralar sarıldı; şehir yeniden imar ve inşa edildi.

Bayezid, âlim ve şair bir padişahtı. Felsefe ve tarih kitapları okumayı severdi. İlim, kültür, sanat çalışmalarını teşvik etti. Dil ve üslup bakımından Osmanlı tarihçiliğinde yeni ve parlak bir dönem başladı, daha sonraki tarihçilerin model aldıkları eserler yazıldı.

Bu monografi çalışmasının, selefi ile halefi iki fütuhatçı padişahın (Fatih-Yavuz) gölgelediği ‘Sultan II. Bayezid’in Saltanat Tablosu’nu, daha makul ve daha anlaşılabilir bir tabloya dönüştürmesi umuduyla…

Yayın Tarihi: 25.09.2023

ISBN: 9786258274455

Dil: TÜRKÇE

Sayfa Sayısı: 544

***

Prof. Dr. Necdet Öztürk’ Kimdir?

1949 Düzce doğumlu. Arifiye İlköğretmen Okulu ve Çapa Yükseköğretmen Okulu’nu yatılı okudu. İlkokul öğretmenliği (1972/73) yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Lise tarih öğretmenliği (1977/79; 1982/85) yaptı. Vatani vazifesini yedek subay olarak yerine getirdi (1979/1981). Kabataş Erkek Lisesi tarih öğretmeni iken Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak naklen atandı (1985). Hadîdî’nin Tevârih-i Âl-i Osman’ı üzerindeki çalışması ile Dr. unvanını aldı (1986). Yardımcı doçent (1989/92) olarak çalıştı. Daha sonra Doçent (1992) ve Profesör (1998) unvanlarını aldı. Çalışmalarını 15. yüzyıl Osmanlı kroniklerinin yayınları üzerinde yoğunlaştıran Öztürk aynı Üniversitede öğretim üyeliğini sürdürmektedir. Çok sayıda sempozyum, kongre bildirileri ve makaleleri yanında 15. yüzyıl Osmanlı tarih kaynağı yayını bulunmaktadır. Almanca bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.