Dolar 35,6011
Euro 36,7757
Altın 3.097,79
BİST 10.016,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 15 °C
Az Bulutlu

Günün Kitabı | Sancı | Emine Işınsu

Günün Kitabı | Sancı | Emine Işınsu

Kitap değerlendirme; Ali İhsan Dilmen

 Ülkücü Hareketin ilk romanlarından…

Tokat’ın Zile ilçesinden Ankara Erkek Teknik Yüksek Okuluna okumaya gelen bir anadolu gencinin etrafında ve onun devrimci gençler tarafından öldürülmesinin; Ali’nin, Leyla’nın, Prof. Saadettin, hemşire Nurten, Seyhan, Adnan ve Devlet dergisi editörü Dündar’ın (Dündar Taşer) etrafında dönen olaylar örgüsünü anlatıyor.

 Kısacası ülkücü bir kalemden yetmişli yılların hikayesini bulacağınız bir roman Sancı.

 Bir zamanlar ve belki de şimdilerde bile ülkücüler içinde itibarı devam eden, ülkü ocaklarına gelip giden gençlerin okuması için ilk tavsiye edilen kitaplardandır Sancı..

 Tokat’lı Dursun Önkuzu profilinde cisimleştirilen, ete kemiğe büründürülmek istenen ülkücü kimlik inşasının hikayesidir bu roman..

 Romsn, Süleyman Özmen’nin öldürülüşü ile başlıyor ve yetmişli yılların Türkiye’sinde üniversitelerde yaşanan ideolojik çatışmaları, zihinsel mücadelenin çatışmalara dönüşümünü, o yıllarda gençliğin enerjisinin düşmanlık, karşıtlık üzerinden nasıl gerçekleştirildiğini, ülkücülerin gözünden ifade edilişini ve taşıdığı anlamı anlatıyor.

 Sancı romanı, bu bakımdan 50.yılında okurun, özellikle ülkücü, milliyetçi okurların gündemine yeniden özel baskı ile getiriliyor.

 Bilge Kültür Yayınları bu kadirşinaslığı ülkücüler adına yazara gösteriyor.

 Aradan çok yıllar geçti, ülkemiz birçok değişim yaşadı.

 Ülkücülerde, milliyetçiler de bile çok büyük değişiklikler oldu ve bugünden bakınca o günler, 70’li yıllar kimi zaman pişmanlıklarla, kimi zaman ibretle, kimi zaman da hüzünle anılıyor.

 Aradan geçen bunca yıla, yaşananlara rağmen hala o duygusallığın etkisinde olan ve öyle davranan, bazen de ideolojik gerginlikleri değilse bile yaşanmışlıkları özlemle hatırlayanlar da yok değil aramızda..

 Sanki bir masaldan bahseder gibidir onlar..

 Yetmişli yılların ideolojik hikayesinin ilk yıllarını anlatan bu kitap ilgilenenler tarafından tekrar okunduğunda belki daha iyi tahliller yapma imkanı bulabilirler..

 Şimdi romanın kahramanı, ciğerleri patlatılarak işkence sonrası okulun penceresinden aşağıya atılarak öldürülen Tokat’ın Zile ilçesinden Ankara’ya okunmaya gelmiş, kendisini yoğun bir ideolojik kavganın içinde bulan Dursun Önkuzu’ya kulak verelim.

 Kitaptan Alıntı

”Böyle düşünmek dar kafalılıktır, önüne bakmaktan iki adım ötesini görememektir. Anlıyor musun, bir olayın sebebini aramazsan, o sebebi ortadan kaldırmaya çalışmazsan olaylar zincirlenir, anlıyor musun, pratikmiş.. Baktığını görüyormuş! Ne kadarını görüyorsun? Deminden beri bir sürü olay dizdin, teşbih dizer gibi, hepimiz biliyoruz bunları, yeni değil hiçbir şey. Onlara karşı çıkmak, tamam! Fakat nereye kadar? Hep antitez mi ileriye süreceğiz? Biz neyiz, kimiz, ne yapmak istiyoruz?.. Bunların cevabı yok mu? Onlar niçin böyle? Bu sorunun cevabı yok mu? Cevabı bulamazsanız, yani hastalığı tespit edemezseniz nasıl ilaç vereceksin? Dündar ağabey, ne diyordu, hasta kanser oldu, hükümet parmaktaki dolamayı tedavi etmeye çalışıyor! Doğru değil mi? İşte senin bu pek övdüğün pratik davranışın da, bir dolama tedavisinden öte değil….” shf 206

 

Yazar: Emine IŞINSU

 Yayınevi: Bilge Kültür

 Türü: Roman

***

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. https://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   https://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Okey Oyna ankara chat istanbul chat