ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Medeniyet Dönüşümü | Prof. Ahmet Davutoğlu

Günün Kitabı | Medeniyet Dönüşümü | Prof. Ahmet Davutoğlu

Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen

(Uluslararası Düzen Bunalımı ve İslam Dünyası)

Kitap, Akademisyen, Entelektüel, Siyasetçi Prof. Ahmet Davutoğlu tarafından kaleme alınmış ve Küre Yayınları tarafından okurun ve akademik dünyanın gündemine sunulmuştur.

Sayın Davutoğlu kitapta Huntington’un Medeniyetler Çatışması ve Francis Fukuyama’nın Tarihin Sonu tezleri üzerine ileri sürdüğü görüşlerine itiraz ve Yeni Dünya Düzeni arayışlarına olumlu bir katkı sunma ve bunun için bugün sömürgeci modern dünya ve ülkelerinde egemen olan otoriter yönetimlerin ve diktatörlüklerin kıskacı altında kalan Müslümanların tarihte ürettikleri medeniyet ve o medeniyeti üreten ve vahye dayalı paradigmaya duyulan ihtiyacı dile getirmek, yapılan tartışmalara farklı bir perspektif katmak için ortaya koymaya çalıştığı tezleri içeriyor.

Hoca zor zamanda; insan-insan, insan-tabiat, insan-ben duygusu, insan-yaratıcı arasında işleyen ilişkiler düzeneğinde nerde durmamız, dünya barışının temini noktasında siyaset yapıcıların ve entelektüellerin sorumluluğu ve objektifliği, insanın ontolojik varlığını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu Özgürlük ve Güvenlik denkleminin tesisinde yapılması ve yeni bir medeniyet dönüşümüne duyulan ihtiyacın giderilmesini sağlayacak ihtiyaçlar üzerine ve önerilerde bulunmaktadır.

Kitaptan Alıntı

”Son dönemlerde yaşanan iki önemli tecrübe, İslam dünyası ile küresel sistem arasında gerilimi tırmandırmıştır. Birinci olarak, uluslararası sistemde İslam dünyasıyla ilgili konularda sürekli olarak gösterilen adaletsizlik ve çifte standart, Müslüman kitleler arasında, uluslararası sistemin perde arkasındaki güçlerin bu mekanizmaları Avro-Hıristiyan ve Yahudi güçlerin yararına, İslam dünyasının aleyhine kullandığı duygusunu geliştirmiştir. Müslüman kitleler arasında hızla yayılan bu duygu, uluslararası sistemin, bunalım çözücü ve tarafsız mekanizma olduğu konusunda güven kaybına yol açmıştır.

İkinci olarak, modernist paradigmanın kendi içinde yaşadığı bunalım, İslam dünyasında Batılılaşma siyasetini hukukileştiren tezlerin itibarını kaybetmesine yol açmış ve güçlü tasavvur ve teorik desteğiyle İslam’ın bu bunalımı aşmak için modernist paradigmaya karşı alternatif bir açılım sunabileceği tezlerine yönelik ilgiyi artırmıştır.”


Kitap Tanıtım Bülteni | Küre Yayınları     

Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte en ideal siyasi düzene ulaşıldığı iddiasında bulunan Tarihin Sonu tezinin ana önermelerine karşı kaleme alınan bu eserin temel tezi şudur: Soğuk Savaş’ı nihayete erdiren süreç Tarihin Sonu değil, modernite ile birlikte gelen varlık, bilgi ve değer sistemlerini kökten etkileyen ve değiştiren kapsamlı bir medeniyet dönüşümüdür.

Soğuk Savaş’ın bitişiyle küresel alanda daha durağan bir düzen döneminin başladığı iddiasına karşı medeniyet dönüşümünün getirdiği meydan okumaların yoğunlaştığı dönemlerde tarihin hızının yavaşlamak yerine artacağı öngörüsünde bulunan yazar, uluslararası sistemin seyri ile ilgili bir gelecek perspektifi sunmuştur. Bu eserin yazılmasından bu yana yaşanan gelişmeler eserin ana tezini teyit eder mahiyettedir. Bu çerçevede, kendisi de kapsamlı bir medeniyet dönüşümü sürecinden geçen İslam medeniyetinin hem yaşanan küresel medeniyet bunalımına güçlü ben-idraki ile bir alternatif oluşturmak hem de ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde meydan okumalarla yüzleşmek zorunda olduğu vurgulanmaktadır. Bugün Müslüman toplumların aydınları ve siyaset yapımcıları bu yüzleşmeyi düşünce özgürlüğü içerisinde rasyonel ve samimi bir şekilde gerçekleştirmekle sorumludurlar. Elinizdeki eser böylesi bir yüzleşmeyi yapabilmek amacıyla daha Soğuk Savaş’ın ilk yıllarında kaleme alınmıştı. Şimdi Türkçe olarak yayınlanan bu eserin, son çeyrek asırda zarureti daha da belirginleşen böylesi bir yüzleşmeye katkıda bulunacağını ümit ediyoruz.

Sayfa Sayısı:208

Basım Yeri: İstanbul

Basım Tarihi: 2018-08-13

Medeniyet Dönüşümü:  Küre Yayınları

ISBIN: 9786059125864

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.