Dolar 36,1158
Euro 37,7587
Altın 3.390,13
BİST 9.911,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 15 °C
Açık

Günün Kitabı | Kırk Yedi’liler | Füruzan

Günün Kitabı | Kırk Yedi’liler | Füruzan

Kitap Değerlendirme Yazarı | Cemil Uçar

Mücadele ve Umut: Kırk Yedili Kuşağının İfadesi.

Firüzan’ın “Kırk Yedili’ler” adlı romanı,  beni çok etkileyen romanların başında gelir. Abilerimizin, ablalarımızın yaşadığı fırtınalı yılları ve o yılların kahramanlarını da tanırız. 12 Mart dönemini yaşayan kuşağın nasıl şekillendiğini ve Türkiye’nin o dönemdeki karanlık günlerini irdeleyen oldukça derin bir eser. K

itap, Cumhuriyet döneminin idealist öğretmenlerinden olan bir anne-baba ve onların kızı Emine üzerinden gelişiyor. Bu aile, dönemin ve toplumun getirdiği zorluklarla dolu bir yaşam sürerken, biz de onların hikayeleriyle bu dönemi gözlemleme fırsatı buluyoruz.

Türkiye’nin yakın siyasi tarihiyle veya Türk edebiyatındaki dönem romanlarıyla aşina olan okurlar, anlatılanların büyük bir kısmına aşina olabilir; fakat bu, romandaki duygusal derinliği ve Firüzan’ın çarpıcı gözlemlerini göz ardı etmemizi gerektirmez. Firüzan, hem kişisel hem de toplumsal anlamda oldukça etkileyici tespitlerde bulunuyor. Özellikle aile içindeki ilişkiler, kuşak çatışmaları, anne-kız dinamikleri ve evlilik gibi konular üzerinde duruyor. Bu temalar, okuyucunun kendi hayatına ve deneyimlerine bir ayna tutarak, düşündürücü bir okuma sunuyor.

Romanın başkarakteri Emine aracılığıyla, okuyucu, bir sesin, hissin veya kokunun geçmişe dair başka bir olayı çağrıştırmasıyla zamanda yolculuk yaparak, Emine’nin çocukluğundan yetişkinliğine kadar hayatının önemli dönüm noktalarına tanıklık ediyor. Bilinç akışı ve geri dönüş teknikleri sayesinde, hikaye çok katmanlı bir yapıya bürünüyor. Emine’nin düşünceleriyle dolu olan bu yapı, okuyucuya sadece olayları değil, aynı zamanda karakterin içsel dünyasını da deneyimleme fırsatı sunuyor.

Firüzan, romanında, dönemin aydınlarının ve sosyal sınıflarının durumuna dair de önemli gözlemler yapıyor. İdealist bir baba ve öğretmen bir anne olarak, Emine’nin ailesi, toplumda bir şeyler değiştirmek için çabalarken, aslında kendi hayatlarında da büyük bir mücadele vermektedir. Bu çelişkili durum, romanın merkezindeki çatışmalardan biri haline gelirken, okuyucuya dönemin idealleri ve gerçekleri arasındaki uçurumu derin bir şekilde hissettiriyor.

Romanın dili son derece akıcı ve etkileyici. Firüzan, betimlemeleriyle göz önüne serdiği sahnelerde, okuyucunun hayal gücünü harekete geçiriyor. Duygularına, anılarına ve sosyal yapıya dair derinlemesine gözlemleri, zaman ve mekân arasındaki sınırları bulanıklaştırarak, okuyucuyu hikayenin içine çekiyor. Okuyucu, bu karakterlerin yaşamlarıyla kendi yaşamları arasında güçlü bir bağ kurabilme şansına sahip oluyor.

Füruzan’ı saygıyla anıyorum ve izninizle romanı okumanızı öneriyorum.

 


Kırk Yedi’liler en çok sözü edilen “12 Mart Romanı”…

Ama 12 Mart’ta neler olup bittiğini anlatmıyor bu 468 sayfa.

“12 Mart” ı yaşayan çoğu 47 doğumlu bir genç kuşağı anlatıyor.

Füruzan’ın bu ilk romanı, 1975’te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü almıştı.

 “Füruzan çağdaş Türkiye’nin önemli yazarlarından biri. Onun edebiyatı çağdaş Avrupa edebiyatının en güzel örnekleri olarak yerini alırken, yine de ülkesine özgü olan her şeyi de birlikte getiriyor.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Almanya

 

Yayın Tarihi: 13.03.2018

ISBN:  9789753635226

Dil: TÜRKÇE

Sayfa Sayısı: 518

 Haber Kaynağı: Haber Kontak

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. https://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   https://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Okey Oyna ankara chat istanbul chat