Günün Kitabı | Hepyek Seray Şahiner
Kitap Yorum: Meral Baltacı Nalbantoğlu
Seray Şahiner, insan hikayelerini öyle bir anlatıyor ki; karşımda olsa, saatlerce dizinin dibinde oturur, açım, susuzum demem, tek beş cümle fazla duyayım isterim.
Öyle anlatıyor ki; kahramanların jest ve mimiklerini, beden devinimlerini, sanki öyle divanda oturmuş, elini kolunu aça aça, gözbebeklerini parlata parlata, sesini alçalta yükselte, gülüşünü kahramanın durumuna göre kâh çınlayan kahkaya, kâh mahzun tebessüme çevirip size gösteriyor hissine kapılıyorsunuz. Iyi bir hikayeci; öykülerinde anlattığı karakterleri yolda görseniz tanırsınız, onun sözcükleri sayesinde. Ve öyle ki; yetişkin halinizle, çocukken size masal anlatan birinin yanına oturmuşsunuz da; açlıkla bekliyor gibi hissediyorsunuz, yansıtacağı ömürleri, duyguları, insanların felaketlerini ve mucizelerini.
Böyle renkli, duyulara, düşüncelere, kalplere hitap eden tarzı ve tekniğiyle en çok kenarda-kıyıda kalmışların; şefe hayalinde isyan eden komilerin, müşteriden artakalan yemeği yerken onun kişiliğini fal okur gibi söyleyen bulaşıkçı kadınların, su bile verilmeyen dansözlerin, sıcak yemek için taziye evlerine gidip rol yapan yurtlu çocukların, kocasından saçına renkli sprey sıktı diye dayak yiyen kadınların, doğalgaz-elektrik sayacı mühürlenip çaydanlıkta ısıtılan suyla yıkananların, mühüre zarar vermeden vanayı açmaya çalışırlarken, çamaşırsuyu değmiş donuyla kapıda kalanların, yalnızlıktan telefonunu hırsıza kaptıranların, yoğun dijital veriler nedeniyle rüya göremeyenlerin hikayelerini anlatmış bu kitapta. Bir öyküleri okumaya başladığınızı biliyorsunuz, bir de bitirdiğinizi. Öylece akıyor.