Günün Kitabı | Hacılar Yolu | Abdurrazzak Gurnah
Kitap Değerlendirme Ali İhsan Dilmen
Abdurrazzak Gurnah Afrikalı Nobel ödüllü bir yazar.
Hacılar Yolu romanı ilk okuduğum kitabı.
Yazarın başka eserleri de var.
Fırsat bulduğumda diğerlerini de okumak isterim.
Kitap İngiltere’de geçiyor.
Kahramanları sıradan insanlar, günlük hayatın sıkıntılarıyla boğuşmaktalar.
Gürnah, roman kahramanları özellikle Daud çalıştığı ve sınırlı özel hayatına rağmen toplumun kılcal damarlarına işlemiş zihni ve psikolojik ayrımın insanların hayatına sinmişliğinin varlığına şahit oluyoruz.
Çağımızın bu müzmin hastalığına vatandaşlık veya evrensel haklar bağlamında çıkarılan hukuk metinlerinin varlığına rağmen almamız gereken çok yol olduğunu bize gösteriyor.
Romanda gizli, adı konulmamış ayrımcılığa şahit oluyoruz.
Bütün olumsuzluklarına rağmen hayat devam ediyor ve kendi gerçeğini dayatıyor.
Yazar bu kitapta, Müslüman, zenci vb göç etmiş toplumların yaşadığı sorunları ve aynı zamanda birlikteliği sıradan insanların hayatıyla bize anlatıyor.
Hacılar Yolu | Abdulrazak Gurnah
“Hacılar Yolu, karakterlerin hikâyelerini anlatırken Gurnah’ın kendini nasıl da sınırlandırabildiğini gösteriyor. Yazar, ‘Yalnızca göster, anlatma,’ şeklindeki o eski edebiyat kuralını mükemmelen uyguluyor.”
Hacılar Yolu, aşk ve ırkçılık gibi iki uzak ucu aynı merkezde buluşturmayı başaran bir başyapıt. İngiltere’deki hayatında aşağılanmayla, yoksullukla mücadele eden Daud, bir yandan da Tanzanya’daki acı dolu geçmişinin bıraktığı kalıntıları mercek altına alıyor. Hizmetli olarak çalıştığı hastanede hemşire Catherine’le tanışmasıyla ve kendini gerilimli bir aşkın içinde buluşuyla, Daud’un hayatı yeni bir safhaya geçiyor. Çok az kişinin zihnini büsbütün arı tutabildiği ayrımcılık karşısında âdeta hissizleşiyor Daud, ama yeni direniş yöntemlerinin peşine düşmekten de vazgeçmiyor.
2021’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Abdulrazak Gurnah, sömürgecilik sonrası edebiyatın özgün ustası olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
“Hacılar Yolu, karakterlerin hikâyelerini anlatırken Gurnah’ın kendini nasıl da sınırlandırabildiğini gösteriyor. Yazar, ‘Yalnızca göster, anlatma,’ şeklindeki o eski edebiyat kuralını mükemmelen uyguluyor.”
Debbie Jacob
…