Günün Kitabı | Gelibolu Savaşları | Prof. Dr. İlber ORTAYLI
İngiliz yazar John Masefıeld tarafından yazılan ‘Gallipoli’ isimli kitabı, 1916 yayımlanmıştır.
Sir Percy Loraine, İngiltere’nin 1933-1939 Ankara büyükelçisi.
Kahire’de büyükelçi iken, Paris’e tayin olmuş, Atatürk hayranlığı nedeniyle Ankara’yı tercih etmiş.
1936’da Kral 5. George ölüyor.
Yerine 8. Edward geçiyor.
1936 Aralıkta 8.Edward istifa ediyor. Yerine kardeşi 6. George (Kraliçe 2. Elizabeth’in babası)geçiyor.
Şimdi konuya girebiliriz:
Kral 6. George, Atatürk Türkiye’sine büyük değer veriyor. Yaklaşan 2.Dünya Savaşı’nda, Türkiye’nin mutlaka İngiltere’nin yanında yer alması için büyük gayret gösteriyor. İlişkileri sıcak tutmaya çalışıyor. Bu arada da Atatürk’e bir armağan vermek istiyor. En üst düzeyde verilen bir armağan, üstü pırlanta ve elmaslarla bezenmiş; DİZ BAĞI NİŞANI. Bunu vermeyi düşünüyorlar…
Büyükelçi Loraine’e soruyorlar. Kesinlikle karşı çıkıyor: “…Kabul etmez; yabancı bir ülkenin nişanını katiyen takmaz, kıymetli taşlarla bezenmiş pahalı hediyelere karşıdır. ‘Beni kiminle karıştırıyorsunuz?’ diye tepki kor, ilişkileri bile tehlikeye atabilirsiniz!” der.
Bunun üzerine, bir başka formül ararlar: ”Oxford veya Cambridge üniversitelerinden biri acaba Atatürk’e, barış konusunda tüm dünyaya yaptığı katkılar nedeniyle bir -doktora-payesi verebilir mi?
Her iki rektör de:“…Memnuniyetle ancak; bizler bin yıllık, gelenekleri olan üniversiteleriz. Doktora diplomasını burada, üniversitede veririz, doktora cübbesini de rektörümüz burada, üniversitede giydiririz…”derler.
Loraine: ”Gitmez ki!” diye yanıt verir.
Bunun üzerine Kral: ”Peki ne verelim!” diye sordurur.
Loraine’den yanıt gecikmez: ”Kitap verin; onu büyük bir keyifle alır..!”
Atatürk’ün, kendi nezdine tayin edilmiş yabancı bir büyükelçi üzerinde bıraktığı intıbaya bakar mısınız? KİTAP…
Kral, bunun üzerine büyük bir jest yapıyor; Çanakkale’de bulunmuş, iki tarihçi generalden “Gelibolu Savaşları” diye bir kitap yazmalarını, bu kitapta Mustafa Kemal’e neden ve nasıl mağlup olduklarını anlatmalarını istiyor.
Bu kitabın kapak içi şöyle:
”Büyük bir kumandan,asil bir düşman ve alicenap bir dost şerefine,Türkiye Cumhuriyeti Reisi Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine,Haşmetli İngiltere Kralı Hükümeti tarafından takdim edilmiştir.”
Kitabın İngilizce ismi:
”Gallipoli Wars” yani “Gelibolu Savaşları”
Anıtkabir’de sergilenen bu kitabı mutlaka görünüz.
Daha fazla bir şeyler yazmaya, söz söylemeye gerek var mı..?
Dünya’nın önünde saygıyla eğildiği eşsiz devlet adamı, büyük komutan, dünyada özgürlük ve bağımsızlık savunucusu, örnek lider, önderimiz Atatürk’ümüz işte bu….
Prof. Dr. İlber ORTAYLI’dan alıntıdır.
Gelibolu Savaşları
Çanakkale’nin savaş tarihini, Çanakkale’nin tarihimizde ne kadar önemli bir yeri olduğunu ve bizim için hangi değerleri taşıdığını vurgulayan yazarımız Çanakkale’nin görselliğini de resimleriyle süslemekten geri durmuyor.
Gelibolu Mitin Sonu | Robin Prior
KİTAP TANITIM BÜLTENİ | AKILÇELEN KİTAPLAR
“Savaş, düşünülebilecek en romantik olmayan iştir.”
Kitap, Wall Street Journal‘ın seçtiği “2009’un En İyi 10 Kitabı” arasında yer almaktadır.
Gelibolu (Mitin Sonu) kitabının yazarı Avustralyalı askerî tarihçi Profesör Robin Prior, savaş ve romantizm arasındaki çelişkiyi kitabına da yansıtıyor. Prior, en büyük çabasının Çanakkale Savaşlarını bir bütün olarak Birinci Dünya Savaşı kapsamına yerleştirmek olduğunu belirtiyor. Kitapta, farklı uluslardan askerî birliklerin savaştaki etkilerine bir denge getirme çabası da gösteriliyor. Britanya, Yeni Zelanda ve Avustralya birlikleri kadar Fransız ve Hintli birliklere de kitapta önem veriliyor.
Askerî tarihçi Prior, Çanakkale Savaşlarının tüm aşamalarını, bugüne kadar az rastlanır bir biçimde, savaşa katılan tüm tarafların askeri verilerini, birinci elden kaynaklara dayanarak ayrıntılı biçimde inceliyor ve okura aktarıyor.
Bu kapsamlı kitap Gelibolu hakkında ortaya konan pek çok miti değerlendirerek savaşla ilgili öne sürülen sorulara açıklayıcı yanıtlar veriyor. Prior, kitabında; “Gelibolu seferi”nin Batılı literatürde hâlâ “kaçırılmış bir fırsat” olarak görülmesine yol açan “dönüm noktaları”nı araştırırken savaşın neden yitirildiğine ilişkin tartışmalara yeni bir bakış açısı getiriyor.
Prior’un Çanakkale Savaşlarının tüm aşamalarını ayrıntılarıyla ele aldığı kitabında kullandığı “En yanlış anlaşılan savaş”, “Kuş beyinli harekâtlar”, “Askerlik ruhu olsaydı… Korkaklık”, “Beceriksizlik örneği”, “Cehalet, maskaralık”, “Türk imparatorluğunu çökertme”, “Batı Cephesi’nde oynanan ölümcül yarışma” ve benzer nice nitelemeler, bu bahanelerle birlikte emperyalizmin ibretlik yüzünü de sergiliyor.
O günlerde çekilmiş 24 fotoğrafa yer verilen kitaptaki, Çanakkale Savaşlarının aşamalarının gösterildiği özenle çizilmiş 28 harita, harekâtların ayrıntılarını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
Çok sayıda ulusal arşiv belgesi, rapor, kitap ve makale ile yeni elde edilen belgelerle zengin bir kaynakçaya sahip Gelibolu’nun, Wall Street Journal tarafından “2009’un En İyi 10 Kitabı” arasında seçilmesi, kitabın önemini bir kez daha vurguluyor.
Çevirmen: Füsun Tayanç
Yayın Tarihi: 16.01.2012
ISBN: 9786055381097
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 412
Yayın Tarihi 2007
…