Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Farabî Felsefesi Melekut, Nübüvvet ve Ahiret İnancı | Salih Aydın

23.10.2023
200
A+
A-
Günün Kitabı | Farabî Felsefesi Melekut, Nübüvvet ve Ahiret İnancı | Salih Aydın

Kitap değerlendirme yazarı | Bülent Demirel

Benim için bütün düşünürler/filozoflar bir yana Farabi bir yanadır. Öylesine farklı bir düşünce adamını, Salih Aydın beyde bir kitap yazarak değerlendirmeye çalışmış. Çalışmış diyorum çünkü, Farabi gibi bir filozofu öyle bir kitap ile yorumlamak tabii ki mümkün değil. Benim için Farabi, Muallim-i Sani değil, Muallim-i Evveldir. Farabi’nin İslam düşünce dünyasında zor sayılacak bir görevi vardır. Müslüman olması sebebi ile, Müslüman düşünce dünyasını, Müslüman olmayan düşünce dünyası ile harmanlamak ve nev-i şahsına münhasır, çok etkili bir felsefe ortaya koymak olmuştur. Yaşadığı çağdan, 15. Yüzyıla kadar da bir çok Doğulu ve Batılı düşünce adamını da etkisi altına almıştır. Kitabı yazan hoca, Farabi’yi ikisi az bilinen üç konu ile ele almış. (Farabi namını, mantık ve siyaset felsefesi ile salmıştır.) Melekut, Nübüvvet ve Ahiret inancı.

Derme-çatma alıntılarla Farabi anlatmak çok güç. Bu sebeple ben sadece Nübüvvet konusunda kısacık birkaç şey yazacağım.

Farabi, Konu Peygamberlik olduğunda bir sıralama yapar. Kısaca şöyle der; Mertebe olarak değil ama, hiyerarşik sıralama olarak filozofluk, peygamberlikten öncedir. Farabi okumayanlar, Farabi bilmeyenler bunu hem kendi yaşadığı dönemde hem de sonraki dönemde tartışmışlardır. Bir kısım düşünür de muhalif düşünceler ortaya koymuştur. Ancak Farabi konuyu öylesine mantıklı düşüncelerle ifade etmiştir ki, muhalif olunmasına rağmen çürütememişlerdir. Kısaca böyle… Daha onun hakkında büyük birikimlere sahip zatları bir tarafa bıraktık, okumadan Farabi anlamak imkansız.

Eserin yazarı Salih Aydın bey, kitaba girerken, çok teessüf dolu bir başlangıç yapıyor. Bu başlangıç arka kapağa da yansıyor. Onu yazıp, künyesini vereceğim.

– – –

Bu aziz milletin yetiştirdiği en büyük şahsiyetlerden birisi hiç şüphesiz Fârâbî’dir. Onun için İbn Ebî Usaybia, “kâmil bir filozof, fazıl bir imam”; İbn Hallikân, “Müslüman filozofların en büyüğü” demiştir. Fârâbî’nin hakikatlice anlaşılması için Yunan ve Helen birikiminin iyi bilinmesi gerekir diyenlerin yüzde kaçı acaba, Fârâbî’yi tam anlamıyla anlayabilmek için başta Kur’an ve sünnet olmak üzere İslam medeniyetine, oradaki ilmî düşüncelere, âlim sahabilere ve kadim İslam mezheplerine muttali olunması gerekir cümlesini kuruyor? Kaç kişi acaba Fârâbî, düşünce ağacının toprağına uygun bulduğu yabancı mamul gübreleri atıyor olsa da o ağacın asıl toprağı da suyu da kendi medeniyetidir diyebiliyor? Kimi Müslüman yazarlar onun Müslüman olmadığını ileri sürmüş hatta ispata çalışmış, kimi Harran Vesenîliğine meyletmiş bir Sâbiî, kimi Aristoteles’in çömezi Yeni-Platoncu dili kullanan bâtıni demiş, kimi düşüncesinde Yunanlıdır demiş, kimileri akademik şüphelere kapılıp kitaplarını yok etme çabası sergilemiş, en azından ilgililer nazarında değerini düşürmüştür. Elinizdeki çalışma Fârâbî ve eserlerine belirli konular çerçevesinde itibarını ve İslam düşüncesindeki yüksek konumunu iade etme çabasıdır.

– – –

Bu alıntıya katılıyor muyum? Evet kısmen katılıyorum. Eser, Farabi’ye çok olmasa da farklı bir yaklaşım izliyor. Biri çıkıp Farabi için “A” bile yazsa okumamazlık edemem.

Bülent Demirel

İKİTAP TANITIM BÜLTENİ | İNSAN YAYINLARI

 

Melekut, Nübüvvet ve Ahiret İnancı.

YAZAR: Salih Aydın.

2023 Baskı.

284 sayfa.

Yayın Tarihi:   10.07.2023

ISBN:     9786258314427

Dil:         TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:       284

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.