Dolar 34,2663
Euro 37,4143
Altın 2.920,78
BİST 8.730,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Boşa Geçirecek Vakit Yok | Ursula K. Le Guin

15.05.2020
1.398
A+
A-
Günün Kitabı | Boşa Geçirecek Vakit Yok | Ursula K. Le Guin

Kitap Yorum: Meral Baltacı Nalbantoğlu

Ursula, (herkesin onun Fantazi Edebiyatın kraliçesi olduğunu bildiğini varsayıyorum) Jose Saramogo’yu yazar olarak çok seviyor beğeniyordu. (Ursula 2018 de ne yazık ki, vefat etti) Saramogo’nun keyifle okuduğu “Defterler” adlı kitabının blog yazılarından oluştuğunu öğrendiğinde kendisi de denemek istemiş.
Deneme kadar ağır olmayan, daha az politik, havadan sudan bahseden kişisel yazılar yazmak için bu platformu kullanabileceğini düşünmüş. Daha özgür yazılar yazma ve okurlarla mektup ta da söyleşi dışında bir kanalla etkileşime girme fikrinden çok hoşlanmış. Burada seçilen yazılar 2010-2013 yıllarında blogunda yazdıkları arasında seçilmiş.

Ursula’nın en ileri yaşında yazdığı denemelerden diyebiliriz bu yazılara, yani, yaşam tecrübesinin en yoğun olduğu bir zaman diliminde oluşmuş zihniyle yazılmışlar.

Neden bahsediyor dersiniz bu blog yazıları / denemelerde?
Edebiyattan, kedilerden ve diğer hayvanlardan, ödüllerden, noel ağaçlarından, çocuklardan, çocuk eğitiminden, politikadan.
Yazılarında konulardan daha önemlisi, yazarın bunları ileri yaşında yazmış olmasına rağmen, oldukça meraklı ve parlak bir zihnin ürünü olarak ortaya çıkmış olmaları, bunun her satırda hissedilmesi. Okudukça, onun dünyaya çok az gelen ruhlardan biri olduğunu anlıyorsunuz.
Yazdığı tür gereği de hep sizinle konuşuyormuş hissi veren tarzı sayesinde, kendisinin kurmaca kitaplarına göre değişik bir okuma deneyimi yaşıyorsunuz. Sayfa 55 de öğrencilerin/ çocukların yazım yanlışlarından sevgiyle bahseden bir yazının sonundaki vedasından sonra sanki ölmeden önce okuyucusuna, yani bana, son mesajı olarak bana söylüyormuş gibi ağlayası oldum :” Hoş çakallar cesur öğretmenler, cesur çocuklar! Ursula’dan sergiler.” 😢

Ursulasevenler kaçırmaz.

“Benim hammaddem, kullandığım malzemem, bütün derdim kelimeler. Kelimeler benim bir yumak ipliğim, ıslak kilden topaklarım, yontulmamış ağaç kütüğüm. Kelimeler benim sihrim, atasözlerine uymayan pastam. Hem karnımı doyuruyor hem de hala benimle duruyor.”

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.