ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Bir Duyarlılığın Çağdaş Biçimleri | Alim Kahraman

11.08.2022
372
A+
A-
Günün Kitabı | Bir Duyarlılığın Çağdaş Biçimleri | Alim Kahraman

Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen

Evimizde beş gün süren badana-boya işlerini yaparken kütüphanemde varlığını fark ettiğim kitap önce yazarı Alim Kahraman isminden dolayı dikkatimi çekti.

Yıllar önce Alim Kahraman’a ait Her Duvar Bir Kapıdır kitabını okumuş ve hayli etkilenmiştim.

Bu sebeple bu kitabı da okumak için müsait olunca elime aldım.

Kitapta geçtiğimiz günler de vefat eden şair Sezai Karakoç ve hikaye-deneme yazarı Rasim Özdenören’in eserlerine ait değerlendirmeleri gördüm.

Bu ik yazar dışında, Necip Fazıl, Mustafa Kutlu, Durali Yılmaz ve Kadir Tanır hikayeciliği hikayeleri üzerinden değerlendirilmiş.

Uzun zamandır İslamcı kesimin parlatmaya çalıştığı bu edebiyatçılarla ilgili yine İslamcı bir kalem tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Çünkü, bazıları tarafından bazı edebiyatçılar salt siyasi mülahazalarla hakettiklerinden ziyade değer atfedilmektedirler.

(Aslında yazarlara bu rolü yükleyenlerin çoğunluğu bu yazarları okumamışlardır bile. Buna rağmen sahip çıkarlar.)

Dedim ya bu tam olarak edebi olmaktan çok siyasi saiklerle böyledir.

İslamcı yazarların en önemli sorunu kendilerini belli bir kalıp içine mahkûm etmeleridir.

Öyle ki, bu yazarlar yazarken etraflarına duvarlar örerek özgür bir şekilde yazamadıklarından kendilerini kısıtlamakta bu da eserlerine yansımaktadır.

Yaşadıkları hayatla yaşamak istedikleri hayat ve o hayatın biçimi içinde sıkışmış durumdalar.

Eserlerinde sürekli bu hayat tarzı mesajı verme kaygısı içindedirler.

Yaşadıkları toplum Müslüman olmasına rağmen ve kendileri dahi yaşadıkları toplumsal akışa direnememelerine rağmen belli kalıplar üzerinden toplumu zihnen ayrıştırma, yeni hayat tarzı önermeyi Müslümanlık için vazgeçilmez görmektedirler.

Buna temel çelişkiye rağmen vazgeçmeyerek çabalamaktadırlar ve bu tutumları eserlerine yansımaktadır.

Hayat tarzı önerisi üzerinden değil de iyilik, kötülük ve erdemler güzel ahlak üzerinden ve en önemlisi hayatın kaçınılmaz sorunlarına değinseler belki daha özgür bir kaleme sahip olacaklar.

Evet, hikayeleri bir zamanların “Hidayet Romanları”ndan ayrı tutmak lazım ama aslında yaptıkları ondan farklı bir şeyde değil.

Kitapta adı geçen yazarları derli toplu değerlendirmek isteyenler için önerebilirim ama yeni baskısı var mı bilmiyorum?

Kitapta eserleriyle değerlendirmeye alınan yazarlar:

Rasim Özdenören/Sezai Karakoç/Necip Fazıl/Mustafa Kutlu/Durali Yılmaz/Kadir Tanır.

 


Alim Kahraman Kimdir?

 Yazar, 1956 Manisa Kula doğumlu.

Manisa Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Doktorası 1918 – 1923 Yılları Arasında Türkiye’de Edebiyat Dergiciliği ve Edebiyat Dergileri üzerinedir. Gazete ve dergilerde hikâye, eleştiri, araştırma yazdı.

Sümerbank’ta çalıştı.

Özel kuruluşlarda yöneticilik ve öğretmenlik, TDV İslâm Ansiklopedisi Merkez İlim ve Redaksiyon heyeti üyeliği yaptı.

 Sakarya Üniversitesi’nde ders verdi.

En çok satılan eserleri: Bak Bahar Gelmiş, Modern Türk Hikayesi & Kavram, Gelişim Seyri, Tematik ve Karşılaştırmalı Okumalar, Büyük Göçmen Kuş / Yahya Kemal Beyatlı & Şairin Edebiyat, Medeniyet ve Siyaset Adamı Olarak Portresi.

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.