Günün Kitabı | Beni Tanıdınız mı? | Nalan Türkeli
Kitap değerlendirme yazarı; Cemil Uçar
‘Kendime seyyar tezgah aldım. Seyyar tezgahımda zabıtalardan oradan oraya kaçarken kafamda hep hikayeler kurgulardım. Sonra da yazıya dökmeye başladım. Erik ve kiraz satarken de yazar olunuyor. Kimse kendini azımsamasın. Kadın isterse her şeyi yapar.”
Evet, böyle demiş Nalan Türkeli, yıllar önce ilk kitabı “Beni Tanıdınız mı?” (Şiir) 1993’te Sel Yayıncılık’tan yayımlandığında, kitabı imzalarken.
…: Hayatın çeşitli alanlarında tek başına ama asla yalnız olmadan yaşamanın yöntemlerini öğreten, ikimizin de ustasıyla yan yana gelmesek de, ikimizin çok iyi tanıdığı acı denilen dostumuzdu. İsimsiz, tanımsız bir imgenin içine gizlenmiş üç harfli bir sözcük işte, yalnızca acı. Ne var ki, ürettikleri hep muhteşem insanlardı; deneyimlerinin kahrına ağlamak yerine anlamayı, üzerinde düşünmeyi seçip anlatmayı seçenlerin işkenceli yollarında olmanın tanığıydık ikimizde.
Onlarca TV kanalında çok bilindik birçok ünlü yazar tarafından ziyaret edilen,halkın adeta adı konulmadık bir gurur abidesi gibi görüldüğünün bilincindeydi ve kendine güvenin sanırım temelini bu duygu atmıştı:
HEP GÜÇLÜ VE KENDİNE GÜVENLİ OLMAK.
Hani çocukların oyun oynarken düştüğünde ya da eline bir şey battığında “acımıyor ki” dediği kadar masum ve kendinden emindi.
Evet, bu kazanılan ün ve şöhret, akşam evde ekmeğe katık edip yenilmediği gibi, evinin damlayan damını da kapatamıyordu. Ama Nalan Hanımın gözyaşları kibrit kurusu gibiydi; sanki onun yerine yağmurları seyrediyorum ben diyordu.
Sayısız ve sınırsız iltifata layık Nalan Türkeli, ancak bu yazının konusunu bir müjdeyle taçlandırayım:
Nalan Türkekli Kimdir?
Nalan Türkeli 1959’da Ordu’da doğdu. İlkokulu Ordu’da bitirdi. 1973’te bir aile trajedisinin ardından İstanbul’a akrabalarının yanına geldi. Akrabaları tarafından çocuk yaşta (14) evlendirildi. 1975’te bu evliliğinden bir kız çocuğu oldu. 1976’tıda eşini trafik kazasında kaybetti. Altı yıl aradan sonra yeniden evlendi. Bu evliliğinden iki oğlu oldu ve bir yıl önce eşi ile ayrıldı. İlk kitabı Beni Tanıdınız mı? (Şiir) 1993’te Sel Yayıncılık’tan yayımlandı, b 1996’da ‘Varoşta Kadın Olmak’ adlı güncesi Gök Kuşağı yayımlandı. Bunu 1997’de ki öykü kitabı ‘Düşlerimde Sen de Varsın’ izledi. Bu dönemde Varoşta Kadın Olmak kitabı Fransa’da belgeselleştirildi ve kitabın Fransızcası yayımlandı. Nalan Türkeli’nin anı roman türündeki son kitabı ‘İki Hayat’ Mayıs ayı içinde Gendaş Kültür’den yayımlandı.
Sinema gişelerinde bilet kesmekten, konfeksiyon işçiliğine, seyyar sokak satıcılığından, lahmacun, köfte, pilav satmaktan balık satışına, Öküz dergisinde yaptığı köşe yazarlığına kadar pek çok iş yaptı.
Haber Kaynağı: haberkontak.com/direncin-simgesi-muthis-kadin…
…