ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Güncel Edebiyat Dergileri

02.04.2021
9.194
A+
A-
Güncel Edebiyat Dergileri

Kitapçıların raflarında, edebiyat dergilerinin sayısı günden güne artıyor. Onlarla seçkin kitabevlerinde, marketlerde, büfelerde kitapsever okurlara yönelik yayınlarını sürdürmektedir.

Edebiyat dergileri, Türkiye’de modernleşme hareketinin başlangıcı sayılan Tanzimat döneminden bu yana edebî tür ve tekniklerin gelişiminde önemli rol oynuyor. 50’li yıllardan sonra edebiyat dergilerinin altın yılları olarak bilinir. O yıllarda Can Yücel’den Nurullah Ataç’a, Orhan Kemal’den Attilâ İlhan, Yaşar Kemal ve Peyami Safa’ya kadar bu dergilerde büyük emekleri oldu ve iz bırakmakta.

VARLIK

1933 yılında Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulan Varlık dergisi, günümüzde hala yayın hayatına devam ediyor. Türkiye’nin en köklü yayınevlerinden biri olan ve birkaç kuşağın dünya edebiyatı ile tanışmasını sağlayan Varlık Yayınları bünyesinde çıkan Varlık dergisinde çok sayıda şair ve yazarın ilk eserleri yayınlanmıştır.

Varlık dergisi her ay edebiyat, kültür, toplum ya da siyaset gündeminden özel bir dosya, usta kalemlerden yazı, öykü ve şiirler, yeni imzalar ve kapsamlı bir kitap eki ile çıkıyor.

KAFKA OKUR

2010 yılında blog olarak adını duyuran KafkaOkur, blogtan dergiye geçiş yapmıştır.

 “…ben edebiyattan ibaretim” mottosu ile ilk matbu sayısını çıkarttı. Edebiyatla nefes almayı, sanatla nefes vermeyi ilke edinmişlerdir. Varoluşçuluk üzerine kurulmuş olup, içerik olarak kitap, felsefe, düşünce, hikaye ve aforizmalar, sanat ve edebiyat dergisidir. 2014 Eylül-2017 Eylül döneminde iki ayda bir sayı çıkarmış olup, 2017 Eylül itibariyle aylık olarak sayı çıkarmaya başlamıştır. 

En önemli amacını “Amatör yazar ve çizerlere yer vermek, onları yazın dünyasında desteklemek, öte yandan da edebiyatı genç kitlelere sevdirmek” olarak açıklayan dergi, bu amaç doğrultusunda yıllar içinde çok sayıda amatör yazara ev sahipliği yaptı.

Dergide yayımlanmasını istediğiniz yazı ya da çizimlerinizi okurtemsilcisi@kafkaokur.com adresine gönderebilirsiniz.

Bavul

“Hayat bir yolculuktur, yanınızda bulunsun” diyerek yola kouyulan Bavul, “Aynı anda hem hatırayı hem yeniyi hem de yenilgiyi taşıyoruz” diye tanımlıyor yayın politikasını. Sokağın hikayelerini anlatma iddiasındaki dergide İsmail Saymaz, küçük İskender, Sezgin Kaymaz, Ali Lidar ve Hakan Günday gibi isimlerin yazıları yer alıyor.

Masa

1 Mayıs 2016’da yayımlanmaya başlayan dergi, kültür sanat ve edebiyat alanında yayın yapıyor. Her ay okurla buluşan Masa’da Sinem Sal, Yekta Kopan, Beyazıt Kahraman ve Cemal Tuzak gibi isimlerin yazıları yer alsa da amatör yazarlardan yazıları da kabul ediliyor.

KAFA

Kafa dergisi Eylül 2014’te ilk sayısıyla dergicilik ve yayın hayatına adım atmıştır. Ekip olarak dergilerine ”canımız, ciğerimiz” kelimelerini kullanarak ne kadar önem verdiklerini göstermişlerdir. Aralık 2020 Arallık tarihi ile birlikte toplam 74 sayı çıkarmışlardır. Kapaklarında birçok ünlü isme yer vermişlerdir. Bunlardan bazıları: İlber Ortaylı, Sezen Aksu, Oğuz Atay, Barış Manço. Tıpkı sloganındaki gibi ”bi dünya.” Tek olumsuz yanı yeni sayılar geldikçe yeni sayılarla beraber reklam sayısının artması.

OT 

Yayın hayatına 2013 yılının 14 Şubat’ında gözlerini açtı. Ot dergisi Gezi olaylarından sonra çok popüler oldu. Edebiyattan müziğe, şiirden siyasete, hayata dair hiçbir şeyden yabancı kalmayarak, ülkede sözü olan herkesle bir araya gelme isteği ve cesareti gösterir. Açıkcası belli bir teması olduğunu söylemek çok güç. Çünkü; muhalif yazılar var, kafası karışık yazılar var, kafa karıştıran yazılar bulunduruyor içeriğinde. Nejat İşler ve Emrah Serbes’i orada okumak beni daha çok mutlu etti. Yazarların ön yargılarını bir kenara bırakarak hümanist bir yaklaşımla yazdıkları dergidir. Gündeme, hayata, şiirlere, eleştirilere merakı olan okurların dergisidir.

Karahindiba 

Öncelikle sadece Türk değil, daha birçok ulustan yazar ve şairleri bünyesinde bulundurmasıyla dikkat çeken bir dergidir. İki aylık edebiyat dergisi olarak yola çıkmıştır. ”Üflesen dağılacak bir ülkede varoluş savaşıdır Karahindiba. Edebiyat muhaliftir!” sloganıyla bizlere ulaşmayı başarmıştır. 

Gaia Dergi: Sürdürülebilir Yaşam Dergisi 

Gaia Dergi; ırkçılığa, cinsiyet ayrımcılığına, türcülüğe ve betonlaşmaya karşı, doğadan ve doğaldan yana yaşamı savunan alternatif bir platformdur. Ekoloji, sürdürülebilir yaşam, yeşil felsefe, kadın hakları, LGBTİ hakları, insan hakları, hayvan hakları, kültür-sanat, dünya kültürleri ve bilim & teknoloji alanında haberler ve röportajlar yapan görsel ve yazılı bir haber kaynağıdır. 

Peyniraltı Edebiyatı 

Yayın hayatına ücretsiz başlayarak yayın hayatına göz kırpmış olan Peyniraltı Edebiyatı, şuan makul bir ücretle edinilebiliyor. Her ay kapağında bir dünya yazarını taşıyarak edebiyatseverlerin okumayı tercih ettiği bir dergidir. 

Tuhaf 

24 Mart 2017’de yayın hayatına başlayan Tuhaf, benim çok severek okuduğum dergilerden biridir. Yazar kadrosuyla göz kamaştıran çiçeği burnunda dergi diyebiliriz. Derginin ilk sayısının kapağında Fransız yazar ve filozof Albert Camus bulunuyor. ”Sana da öyle gelmiyor mu?” mottosuyla yola çıkan derginin ilk sayısında açılış yazısını Ahmet Mümtaz Taylan yazdı.

MASA 

1 Mayıs 2016’da yayın hayatına başlamıştır. İki ayda bir yayınlanmaktadır. İlk sayısını alarak okumaya başlamıştım. Gerçekten dikkat çekici ve özenilmiş yazılara sahipti. Edebiyat, sinema, müzik, resim, tiyatro gibi birçok konuda yazılar yazılmaktadır. 

AYI 

Yazarından editörüne kimsenin para karşılığı beklemediği ve hatta matbaacısının ”kağıt para verseniz yeter” dediği, güzel insanlardan oluşan kalabalık bir ekipleri var. ”Okunsak yeter” diyerek ticari kaygı gütmeyen bu dergi ücretsiz olarak 2015 yılında yayın hayatına başlamıştır. ”Ayı olun ama ayılık yapmayın.” mottosunu benimsemiştir. Dergi kapanmıştır; fakat bazı kültür evlerinde bu dergiye rastlıyorum. Görürseniz, siz de rastgelirseniz mutlaka okuyun! 

Arka Kapak

Online kitap dükkanı Babil.com’un yayını olarak yayın hayatına başlayan kitap ve kültür dergisi Arka Kapak, 1 Ekim 2015 tarihinde matbu halde raflardaki yerini aldı. Her sayısı farklı bir romana adanan derginin kapak çizimleri de ayrıca ilgi çekici. Dergide Ekber N. Necef, Ümit Yaşar Özkan, Murat Erşen, Vecdi Demir, Nihal Yormaz, Doğukan İşler ve Feridun Andaç gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

Öykü Gazetesi

Ekim 2016’dan beri yayınlanan Öykü Gazetesi sayfalarını yalnızca öykülere ayırıyor. Ocak 2017 itibarıyla Can Yayınları bünyesinde yayın hayatını sürdüren dergi, yeni öykücülere de okurla buluşma imkanı sunuyor. Dergiyi yayıma hazırlayan ekip Faruk Duman, Ercan y Yılmaz ve Zeynep Gülçin’den oluşuyor.

Aksi

Eylül 2017 itibarıyla raflardaki yerini alan Aksi, kültür ve edebiyat dergisi olarak konumlandı. İlk sayısında ABD’li Rapçi Tupac Shakur’u kapağına taşıyan dergi Ahmet Ümit’in henüz yayınlanmamış romanından güzel bir bölümle de okuruna merhaba demişti. Dergide Fazıl Say, Sevin Okyay ve Çağlan Tekil gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

45’lik

En yeni kültür-sanat dergilerinden biri olan 45’lik, ilk sayısını 16 Şubat 2018’de yayımladı. Dergi adını Beyoğlu’nun köklü mekânlarından biri olan 45’lik Bar’dan alıyor. Dergide Güven Erkin Erkal, Hikmet Temel Akarsu, Murat Beşer, Teoman ve Nilüfer Açıkalın gibi isimler yazılar yazdı.

221B

Türkiye’nin ilk polisiye dergisi olarak tanınan 221B, çıktığı günden bugüne büyük ilgi gören dergilerden biri oldu. Polisiye romancılarımızın hikayelerini okurlarla buluşturmasının yanı sıra özel polisiye incelemeleri, makalelere de yer veriyor. Dergide Celil Oker, Algan Sezgintüredi, Çağatay Yaşmut ve Cenk Çalışır gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

Tuhaf

“Sana da öyle gelmiyor mu?” mottosuyla yola çıkan Tuhaf, Nisan 2017’de yayın hayatına başladı. Güçlü kadrosuyla dikkat çeken dergi, her ay geleceğin edebiyatçılarının hikaye, şiir ve denemelerine yer veriyor. Bununla beraber, dergide zaman zaman Zülfü Livaneli, Mazhar Alanson, Sunay Akın, Hakan Günday ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi ünlü isimlerin yazılarına da yer veriliyor.

Edebiyatist

Üç yıldır okuyucularıyla buluşan Edebiyatist, “Bazen yoğun bazen bıktırıcı derecede tempolu olan yaşamın içinden bir kalem ve biraz kağıtla sıyrılabileceğimizi ve kim bilir belki de insanların bir sığınak aradıklarında akıllarına gelebilecek bir durak olmayı hedefledik” diyerek yola çıktı. Dergide Hıfzı Topuz, Filinta Önal ve Güvenç Dağüstün gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

Tezgâh

En yeni mizah ve edebiyat dergisi Tezgâh, “Bu Geldiğin En Güzel Tezgâh!” sloganıyla ocak 2018’de yayın hayatına başladı. Öykü, karikatür, çizgi hikaye, mizah ve tarih yazılarıyla birlikte çeşitli renkli konseptlerin yer aldığı Tezgâh içeriğindeki röportajlarla da dikkat çekiyor.

Dergâh 

Mart 1990’dan beri öykücü Mustafa Kutlu’nun yönetiminde ve Dergâh Yayınları bünyesinde yayın hayatına devam eden Dergâh dergisi, İslâmi düşünce çizgisinde Türk edebiyatı klâsikleri, İslâm klâsikleri, edebiyat ve tarih incelemelerinin yanı sıra şiir, hikâye ve roman dizilerine de yer veriyor. Bir edebiyat sanat kültür dergisi olan Dergâh dergisi aylık olarak çıkıyor.

Kitap-lık

Eylül 1993’te Yapı Kredi Yayınları‘nın kitap tanıtım dergisi olarak yayın hayatına başlayan Kitap-lık, yıllar içinde yayın periyodunda değişikliklere uğramasına rağmen “iyi edebiyat  okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle iki aylık edebiyat dergisi olarak kitapseverlerle buluşmaya devam ediyor. Kitap-lık, içerdiği dosya konularının yanı sıra şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerinde eserlere de yer veriyor

Sözcükler

Turgay Fişekçi’nin yönetiminde 2006 yılında yayın hayatına başlayan Sözcükler’in çekirdek yazar kadrosunda Cevat Çapan, Refik Durbaş, Cemil Kavukçu gibi isimler yer alıyor. Saman kağıda basılan, her ay farklı bir kapak rengiyle çıkan ve bir kitap hacminde olan Sözcükler Edebiyat Dergisi, iki ayda bir yayımlanıyor.

Şiirden

2010 yılında Metin Cengiz’in önderliğinde yayın hayatına başlayan Şiirden dergisi şiir, şiir üzerine deneme, eleştiri, inceleme, araştırma ve şiir teorisi hakkında yazılar içeriyor.

“Şiir nasıl okunur” konusunda çağdaş eleştiri anlayışını ön plana alan, dosya konuları hazırlayan Şiirden dergisi, genç ve yetenekli şairlerin eserlerine de yer veriyor. Şiirden, iki ayda bir yayımlanıyor.

Roman Kahramanları

Ömer Asan’ın yönetiminde 2010 yılı Ocak sayısıyla yayın hayatına giren Roman Kahramanları Dergisi Türk ve dünya edebiyatında yer alan romanları, roman kahramanlarını ve yazarlarını inceleme misyonuyla bugüne kadar 600 romanı mercek altına aldı ve 3 festivale imza attı. Roman Kahramanları dergisi, mevsimlik (3 aylık) olarak okuyucularla buluşuyor.

221B

Ocak 2016’da ilk sayısıyla okurların karşısına çıkan 221B, adını Sir Arthur Conan Doyle’un yarattığı unutulmaz karakter Sherlock Holmes’ün Londra’daki 221 Baker Street’teki evinden alıyor. Bir “polisiye kültür” dergisi olarak yola koyulan 221B, bugüne kadar denenmemiş bir içerikle Türkiye’nin ilk polisiye dergisi olarak güncel polisiye kültür haberlerinden, kitap tanıtımlarına, röportajlardan polisiye çizgi roman, dizi/film eleştirilerine uzanan içeriğiyle arşiv niteliği taşıyacak bir dergi olarak iki ayda bir polisiye severlerin ilgisine sunuluyor.

Arka Kapak

Ekim 2015 itibariyle yayın hayatına başlayan Arka Kapak dergisi, doyurucu dosya konuları ve zengin içeriğiyle okurları edebiyat, sinema, müzik, edebiyat, tiyatro, felsefe alanlarındaki yazıların yanı sıra soruşturma ve röportajlara da yer veriyor. Babil.com bünyesinde yayınlanan dergi, aylık olarak okurlarla buluşuyor.

Sabitfikir

Ceyhan Usanmaz ve Abbas Bozkurtyönetiminde Idefix.com bünyesinde çıkan Sabitfikir dergisi, 2009 yılından beri yalnızca internet ortamında, 2011 yılından itibaren ise basılı olarak edebiyatseverlerle buluşuyor. Saman kağıda basılan ve dergiden çok bir gazete formatında olan Sabitfikir dergisi aylık olarak çıkıyor. Yeni çıkanlar, kitap eleştirileri ve çeşitli makalelerle oldukça doyurucu bir okuma keyfi veriyor.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.