GÖÇ ya da ARAF | Fotoğraf ve Heykel Sergisi | Adil Okay
21 Mayıs – 12 Haziran 2022
Açılış: 21 Mayıs Cumartesi. Saat 16.00
Adres: Hatay Expo Alanı. Bitki Müzesi Sergi Salonu. Antakya.
Sanatın farklı disiplinleriyle eserler veren Adil Okay, Ali Osman Abalı, Arif Kılıç ve Tülin Şahin Okay, son yıllarda yaşadıkları coğrafyanın kültürel ve ekonomik dokusunu etkilemeye başlayan, ağırlıklı olarak savaştan, siyasi zordan ve/veya ekonomik yoksunluktan kaçan “göçmenler – mülteciler” meselesi üzerine uzun süren bir çalışmaya girdiler. Göç olgusunun neden – sonuç ilişkisi ile sorgulanmadığı takdirde –geçmişte olduğu gibi- ciddi sorunlar doğuracağını, halklar arasında düşmanlık tohumlarının yeşereceğini bir kez daha gördüler.
Konu ile yapılan araştırmalar, başta emperyalist savaşların neden olduğu iç ve dış göçün tarihçesi, Avrupa ülkelerinin duyarsızlığı, mültecilerin pazarlık konusu edilmesi, araf’ta kalan veya karşı kıyıya varamadan can veren “göç”menlerin sayısının giderek artması, tüm bu trajedilere neden olan devletlerin yanlış politikaları ancak küçük bir azınlık tarafından biliniyor. Önemli bir kesim ise soruna sonuçtan bakıyor. Sonucu yani mültecileri yargılıyor. Ve farkında olmadan bir zamanlar Avrupa ülkelerine işçi ya da “mülteci” olarak giden kardeşlerinin maruz kaldığı psikolojik şiddetin aynısını yani “dışlamayı – ötelemeyi” kentimize gelmek zorunda kalan insanlara uyguluyorlar. Tabi fırsattan istifade edip “göçmenleri- mültecileri” yarı köle olarak çalıştıranların, kâr hırsından insan hayatını hiçe sayanların da sayısı az değil.
Tüm bunları sorgulayan Adil Okay, Ali Osman Abalı, Arif Kılıç ve Tülin Şahin Okay “Göç ya da Araf” adını verdikleri bu karma sergiyle kamuoyunu “mülteciler, göçmenler, sığınmacılar” konusunda duyarlı olmaya, empati yapmaya davet ediyor ve serginin “göç” akınından en çok etkilenen kentlerden biri olan Antakya’da, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Antakya Sanat Derneği’nin katkısıyla açılacak olmasının önemine dikkat çekiyorlar.
Sanatçılarımızın altını çizdiği gibi: “Zorunlu göç”ün en büyük nedeni savaşlardır.
Savaşları yaratan ekonomik ilişkilerdir.
Caretta Caretta Sanat Galerisi
Sanat Danışma Kurulu
*“Uluslararası Göç Örgütü’nün “Kaybolan Göçmenler Projesi”ne göre 2014 yılından itibaren Akdeniz’de 20.000’den fazla göçmen ölümü ve kaybolması meydana geldi. Hayattaki kaçak göçmenlerin raporlarında olduğu gibi, gerçek sayının bundan çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Çünkü takip edilmek istenmeyen ve öldüğünde bedenleri dalgaların altında dibe batan kişilerin sayılması oldukça zor. Görünen o ki, bu bedenlerin birçoğu asla bulunamayacak.”