ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

GÖÇ  ya da ARAF | Fotoğraf ve Heykel Sergisi | Adil Okay

13.05.2022
338
A+
A-
GÖÇ  ya da ARAF | Fotoğraf ve Heykel Sergisi | Adil Okay

21 Mayıs – 12 Haziran 2022

Açılış: 21 Mayıs Cumartesi. Saat 16.00

Adres: Hatay Expo Alanı. Bitki Müzesi Sergi Salonu. Antakya.

Sanatın farklı disiplinleriyle eserler veren Adil Okay, Ali Osman Abalı, Arif Kılıç ve Tülin Şahin Okay, son yıllarda yaşadıkları coğrafyanın kültürel ve ekonomik dokusunu etkilemeye başlayan, ağırlıklı olarak savaştan, siyasi zordan ve/veya ekonomik yoksunluktan kaçan “göçmenler – mülteciler” meselesi üzerine uzun süren bir çalışmaya girdiler. Göç olgusunun neden – sonuç ilişkisi ile sorgulanmadığı takdirde –geçmişte olduğu gibi- ciddi sorunlar doğuracağını, halklar arasında düşmanlık tohumlarının yeşereceğini bir kez daha gördüler.

Konu ile yapılan araştırmalar, başta emperyalist savaşların neden olduğu iç ve dış göçün tarihçesi, Avrupa ülkelerinin duyarsızlığı, mültecilerin pazarlık konusu edilmesi, araf’ta kalan veya karşı kıyıya varamadan can veren “göç”menlerin sayısının giderek artması, tüm bu trajedilere neden olan devletlerin yanlış politikaları ancak küçük bir azınlık tarafından biliniyor. Önemli bir kesim ise soruna sonuçtan bakıyor. Sonucu yani mültecileri yargılıyor. Ve farkında olmadan bir zamanlar Avrupa ülkelerine işçi ya da “mülteci” olarak giden kardeşlerinin maruz kaldığı psikolojik şiddetin aynısını yani “dışlamayı – ötelemeyi” kentimize gelmek zorunda kalan insanlara uyguluyorlar. Tabi fırsattan istifade edip “göçmenleri- mültecileri” yarı köle olarak çalıştıranların, kâr hırsından insan hayatını hiçe sayanların da sayısı az değil.

Tüm bunları sorgulayan Adil Okay, Ali Osman Abalı, Arif Kılıç ve Tülin Şahin Okay  “Göç ya da Araf” adını verdikleri bu karma sergiyle kamuoyunu “mülteciler, göçmenler, sığınmacılar” konusunda duyarlı olmaya, empati yapmaya davet ediyor ve serginin “göç” akınından en çok etkilenen kentlerden biri olan Antakya’da, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Antakya Sanat Derneği’nin  katkısıyla açılacak olmasının önemine dikkat çekiyorlar.

Sanatçılarımızın altını çizdiği gibi: “Zorunlu göç”ün en büyük nedeni savaşlardır.

Savaşları yaratan ekonomik ilişkilerdir.

 

Caretta Caretta Sanat Galerisi  

Sanat Danışma Kurulu

*“Uluslararası Göç Örgütü’nün “Kaybolan Göçmenler Projesi”ne göre 2014 yılından itibaren Akdeniz’de 20.000’den fazla göçmen ölümü ve kaybolması meydana geldi. Hayattaki kaçak göçmenlerin raporlarında olduğu gibi, gerçek sayının bundan çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Çünkü takip edilmek istenmeyen ve öldüğünde bedenleri dalgaların altında dibe batan kişilerin sayılması oldukça zor. Görünen o ki, bu bedenlerin birçoğu asla bulunamayacak.”

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.