ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Ernest Miller Hemingway ‘ın özel yaşamı

11.06.2018
1.298
A+
A-
Ernest Miller Hemingway ‘ın özel yaşamı

Ernest Miller Hemingway (doğumu. 21 Temmuz 1899 – ölümü. 2 Temmuz 1961)  ABD’li romancı, gazeteci ve hikâye yazarı.

 

20. yüzyıl ABD yazarları arasında çok büyük bir ün kazanan öykü ve roman yazarı Ernest Hemingway, doğum yeri olan Ilinois’da öğrenim gördü. Daha ortaokuldayken yazmaya başlayan Hemingway, liseyi bitirir bitirmez Kansas’ın önde gelen gazetelerinden Kansas City Star’a muhabir olarak girdi. Bir görme bozukluğundan dolayı askere alınmadığı için I. Dünya Savaşı sırasında ABD Kızılhaç örgütünde cankurtaran sürücülüğü yaptı. 1918’de, henüz 19 yaşındayken Avusturya-İtalya sınırında yaralandı. Savaşta tanık olduğu olaylar ve özel yaşamına ilişkin anılar yaşam boyu belleğinden silinmedi ve yazılarına esin kaynağı oldu.
 
İyileştikten sonra dönemin F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein ve Ezra Pound gibi yazarlarından gördüğü destekle ilk öykü derlemesi olan In Our Time’ı (1925; “Zamanımızda”) yayımladı.
 
Hemingway, 1926’da yayımlanan Güneş de Doğar’da (The Sun Also Rises) da olduğu gibi, ilk romanlarında I. Dünya Savaşı’nın altüst ettiği bir dünyada yaşama yenik düştükleri duygusuyla ülkelerinden kopmuş, amaçsız, “yitik kuşak”tan insanları anlatır.
 
İtalya’da I. Dünya Savaşı sırasında yaşadıklarından esinlenerek yazdığı Silahlara Veda (A Farewell to Arms; 1929) savaşla aşkın iç içe işlendiği umutsuz ama güçlü bir romandır.
 
Hemingway yapıtlarında mücadeleci, yenileceklerini bilseler bile, yiğitçe direnerek yaşamlarına anlam vermeye çalışan kişilerin portrelerini çizer. Romanlarında yaşama savaşı kimi zaman doğal güçlere karşı verilen mücadeleyle simgelenir. Death in the Afternoon (1932; “Öğleden Sonra Ölüm”) ve Afrika’nın Yeşil Tepeleri (Green Hills of Africa; 1935) buna örnektir.
 
İspanya İç Savaşı sırasında çok sevdiği bu ülkeye savaş muhabiri olarak giden Hemingway, Cumhuriyetçiler’in yanında yer alarak General Franco’ya karşı mücadeleye katıldı. Madrid’in kuşatılmasıyla ilgili olarak The Fifth Column (1938; “Beşinci Kol”) adıyla bir de oyun yazdı. Gene İspanya İç Savaşı’nın esinlendirdiği Çanlar Kimin için Çalıyor (Far Whom the Bell Tolls; 1940) satış rekorları kırdı ve yazarına Pulitzer Ödülü’nü kazandırdı.
 
İspanya’dan ayrıldıktan sonra Küba’ya yerleşen Hemingway Afrika’da safari gezilerine çıktı ve bir uçak kazası atlattı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Londra’da savaş muhabirliği yaptığı sırada gizli bilgi toplama, gerilla taktikleri gibi konulardaki deneyimleri ve gözüpekliğiyle dikkati çekti.
 
Hemingway, kendisine 1953 Pulitzer Ödülü’nden başka 1954 Nobel Edebiyat Ödülü’nü de kazandıran İhtiyar Adam ve Deniz (The Old Man and the Sea; 1952) adlı uzun öyküsünde okyanusta dev bir balık avlamayı başardıktan sonra, tüm çabasına karşın bunu köpekbalıklarına kaptıran yaşlı balıkçı Santiago’nun direnişini anlatır.
 
Savaş, boğa güreşi, avcılık, kayak, gezi gibi konulardaki yazılarına temel oluşturan serüvenlerden büyük tat alan Hemingway yaşamı tutkuyla seviyordu. Coşkuyla yaşar, buna karşın ölümün gölgesi düşüncelerinden gitmezdi.
 
Yapıtlarında özlü ve çarpıcı bir dil kullanan ve olayların bağlantısını büyük bir titizlikle kuran Hemingway ardında yayımlanmamış pek çok taslak yazı bıraktı. Bunlardan bir bölümü kendi eliyle yaşamına son verdikten bir süre sonra yayımlandı.
 
Ernest Hemingway Eserleri
Silahlara Veda [A Farewell to Arms], 1929;
Beşinci Kol [The Fifth Column and the First Forty-nine Stories], 1938;
Çanlar Kimin İçin Çalıyor [For Whom the Bell tolls], 1940;
Irmağın Ötesi [Across the River and into the Trees], 1950)
Afrika’nın Yeşil Tepeleri [The Green Hills of Africa], 1935;
İhtiyar Adam ve Deniz [Old Man and the Sea], 1952)
Öykü türü ([Men without Women], 1927;
Ya Hep Ya Hiç [To Have and Have not], 1937),
Güneş de Doğar [The Sun Also Raises], 1926
Paris Bir Şenliktir [A Moveable Feast], 1964
Öğleden Sonra Ölüm [Death in the Afternoon], 1932

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.