ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Ekin Bernay’ın Atlas İsimli Performansı V&A Museum ve Performistanbul İş Birliği ile Londra’da

19.11.2021
435
A+
A-
Ekin Bernay’ın Atlas İsimli Performansı V&A Museum ve Performistanbul İş Birliği ile Londra’da

Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul sanatçısı Ekin Bernay’ın, V&A Museum tarafından davet edilerek Performistanbul ortaklığında gerçekleştirdiği Atlas adlı 33 dakikalık yeni performansı 26 Kasım’da, Londra’daki müzenin Raffaello odasında, Friday Late kapsamındaizleyicilerle buluşuyor. Hayatta kalan en eski müzik kompozisyonu olan Seikilos Epitaph’ın bestesinden ilham alan performansın yolculuğu Şubat 2021’e dayanıyor.

“Yaşarken parla

Hiç korkma

Hayat sadece kısa bir süre için var

Ve zaman, hakkını talep ediyor”

Seikilos Epitaph

Performans fikri Ekin Bernay’ın bir hakikat duygusu arayışında “dünyadaki tüm deneyimlerimin yaratıldığı gerçekliğimin ekseni, nöronların yaşam denen simülasyonun her anına komuta etmek için anlamlı sinyaller ilettiği yer” olarak tanımladığı omurgasına odaklanmasıyla ortaya çıkıyor.

Gökleri omuzlarında taşımaya mahkûm edilen Titan efsanesi Atlas, aynı zamanda kafatasımızı omurgamıza bağlayan C1 isimli omura adını veriyor. Bernay bu kemiğin dünyadaki insan deneyiminin bir yansıması olduğuna inanıyor. Orman bilgeliği ve tasavvuftan fikirler ödünç alarak daha derine inen sanatçı, performansı dört bölüm olarak ele alıyor: “Doğuyorum, yolda yürüyorum, sonsuz huzuruma ulaşıyorum ve bedenimin sınırlarını aşıyorum”.

İnsanlar olarak taşıdığımız ağırlığa hem fiziksel hem de duygusal perspektiften bakan sanatçı, kendi özüne yaklaşmak umuduyla insan vücudunu yapıbozuma uğratıyor. “Dünyaya kendi gerçeklik deneyimimden daha fazla ne sunabilirim?” sorusundan hareketle performansın adımlarını atıyor.

“Aynaya bakıyorum ve geçicilikle yüzleşiyorum.

Verebileceğim tek şey dürüstlüğümdeki hayatım.

Yaşamak yalnız ama yine de sevgi dolu.

Bu benim, devam ediyor, arıyorum.”

Ekin Bernay

Performans V&A Museum ve Performistanbul ortaklığında V&A Friday Late kapsamında gerçekleşiyor.

 Künye bilgisi:

Atlas, Ekin Bernay, 2021

Performans

33 dakika

Performistanbul iş birliğiyle

Giyilebilir Teknoloji ve Görsel Efektler: Abi Sheng

İkinci Deri Kıyafet Tasarımı: Florence King

Ses Tasarımı: Anna Lan

Mermer Üretimi: Sirmersan & Design Elements Co

Enstalasyon Tasarımı: Joseph Bond Studio

3D Saç Tokası Tasarımı: Ultra Mega Omega Ltd

Fotoğraf Dokümantasyonu: Burçin Ergunt

Film: Jerome Monnot, Sibling Studios

Faruk Sade Sanat Fonu 2021 tarafından desteklenmektedir.

Sponsorlar:

Sirmersan & Design Elements Co., Ömer Burhanoğlu, İrem Erim, Hitay Vakfı

Özel Teşekkür:

Naz Balkaya, Ferit Bernay, Simge Burhanoğlu, Ömer Burhanoğlu, Burçin Ergunt, İrem Erim, Azra İşmen, Dimitris Karagiannakis, Göze Kocalmış, LEONN Meade, Jerome Monnot, Georgia Palmer, Joel Palmer, Ali Sirkeci, Sibling Studios, Emin Hitay, Melike Bayık, Banu Çarmıklı.

Ekin Bernay hakkında:

Ekin Bernay, Roehampton Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Dans Hareket Psikoterapisi eğitimi aldıktan sonra klinik çalışmalarını dans hareket terapisti olarak sürdürdü. Yetişkinlerin ruh sağlığı, otizm, ilkokul dönemindeki ve mülteci çocuklarla çalışma konularında deneyim kazandı. Bernay, canlı sanat pratiğinde, dans hareket terapisi bulgularını performatif atölyeler aracılığıyla daha geniş bir kitleye ulaştırmak ve birleştirmek için çalışıyor.  

Sanatçının çalışmaları, performans sanatının iyileştirici niteliklerine odaklanırken, pratiğinde Bernay, izleyiciyi yönlendirmek için metin, ses ve koreografik durumları kullanıyor. Ekin Bernay, Performistanbul tarafından temsil edilmektedir.  

Son performansları arasında; The Problem, “Where Time Thickens II” kapsamında, Performistanbul ile, UK Mexican Art Society, Londra, (2021), RESILIENT RESPONSES: REPAIR AND RESTORE, Londra, Tate, çevrim içi performans (2021), [HOMEWORK 4], Block Universe kapsamında, Çevrim içi ( 2020),[HOMEWORK 3], Performistanbul ile, Londra (2020), Where is home?, OnCurating Project Space, Zürih (2019), [HOMEWORK X] – WORLBMON, [HOMEWORK] Serisi, Performistanbul ile, 16. İstanbul Bienali Kamusal Alan Programı kapsamında, WORLBMON Güneş Terkol ve Güçlü Öztekin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar.

Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Istanbul (2019), Listen, A Walk From Babel, Tate Modern to Tate Exchange, Londra (2019), [HOMEWORK 2], Performistanbul ile, Londra (2019), [HOMEWORK 1], Performistanbul ile, Londra (2019), [HOMEWORK 0], Performistanbul ile, Londra (2019), Where is home?, Küratör: Naz Balkaya, Episode 1. No Worries Re- Enactment In- Flux, Enclave Lab, Londra (2018) Ne İstiyorsun?, İhtiyaç:Sen, 672 Saat Canlı Süreç kapsamında, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı, Istanbul (2018), Burn Like The Sun during House of Wisdom Sergisi, Kolektif Çukurcuma iş birliğiyle (Naz Cuguoğlu & Mine Kaplangı), Berlin (2017), 9 Taş, Yeniden Bak kapsamında, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul ile, Pera Müzesi, Istanbul (2017). Annem ile Ben, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul ile, Yer Istanbul, İstanbul (2016), Nirvana Project, Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi, İstanbul (2015) and Far From the Norm In No Form Orator, Sadlers Wellsn, Londra (2015).

Performistanbul hakkında:

Performistanbul, uluslararası performans sanatı platformu, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştirmek ve projelerle buluşturmak üzere 2016’da kuruldu. İstanbul merkezli platform, esnek çalışma modelini dünya genelinde çeşitli sanat kurumları, dijital platformlar ve sanatçılar ile iş birliği içerisinde “alansız” kimliğiyle devam ettiriyor. Performistanbul, kurulduğu günden bu yana müzeler, galeriler, sanat kurumları, kamusal alanlar ve uluslararası organizasyonlar başta olmak üzere çeşitli mekânlarda 180’in üzerinde performans gerçekleştirmiştir. Bu mekânlar ve organizasyonlar arasında Pera Müzesi, Pi Artworks, Elgiz Müzesi, IMC 5533, İstanbul Bienali (2017, 2019), Caroline Garden Chapel (Londra), Uluslararası Venedik Performans Haftası (2017, 2019) ve Live Art Development Agency (LADA) bulunmaktadır. Performistanbul, Türkiye’de bir ilk olan Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı (PCSAA), canlı sanat üzerine barındıracağı kaynaklar ile performans sanatının eğitimi ve gelişimi üzerinde önemli bir etkiye yol açma gayesiye kurmuştur. Performistanbul Yayınları PCSAA ile birlikte, bu alanda yabancı kaynakları Türkçe’ye çevirerek Türkiye’deki dijital platformlarda yayınlamak ve bu alanda daha fazla kaynak sağlamak amacıyla kurulmuştur. Performistanbul, 2020 yılında, ilk canlı sanat odaklı misafir sanatçı programını hayat geçirdi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı kapsamında “Performans Sanatı Pratikleri” dersini kurdu.

V&A Museum ve Friday Late hakkında:

V&A Museum, dünyanın önde gelen sanat ve tasarım müzelerinden biri ve 5.000 yılı aşkın insan yaratıcılığını kapsayan 2,3 milyondan fazla nesneden oluşan kalıcı bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

Her ayın son cuma günü gerçekleşen V&A Friday Late etkinlik programı, ziyaretçileri yükselen sanatçılarla yüz yüze getirerek, yeni ve yıkıcı tasarımı savunurken çağdaş konuların eleştirel tartışması için bir alan yaratıyor.

Program

V&A Friday Late 26.11.2021: 18:00-22:00

Atlas 1. Seans: 19:30

Atlas 2. Seans: 21:00

İnternet sitesi: www.performistanbul.org

İhtiyaç: Sen Dijital Arşivi: www.ihtiyacsen.com

Performistanbul Yayınları: https://www.performistanbulyayinlari.com/

Facebook:www.facebook.com/Performistanbul –  www.facebook.com/pcsaa.ist

Instagram:www.instagram.com/Performistanbul www.instagram.com/pcsaa.ist  

YouTube: www.youtube.com/Performistanbul

V&A Museum: https://www.vam.ac.uk/

Ayrıntılı bilgi ve söyleşi talepleriniz için:

burcudimili@gmail.com

0 554 458 33 13

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.