Edebiyat ve Sanat Dünyasından Kısa Duyurular
KERİM ÖZBEKLER / GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
Türk Telekom;Yılbaşına kadar, Adıyaman-Amasya-Ankara-Aydın-Burdur-Çorum-Diyarbakır-Erzincan-Erzurum-Giresun-İzmir-Rize-Karaman-Ordu-Samsun ve Van illerinde görevlendirilmek üzere 1.600 personel alacak. Başvurular, http://kariyer.assistt.com.tr veya işkur üzerinden yapılabilecek. İlgilenenlere, önemle duyurulur.
******
Üç yıldır cezaevindeyim, cezam uzun olduğu için kitap okumaya ihtiyacım var. Hayırseverlerden kitap göndermelerini rica ediyorum, kendinize iyi bakın. İyi ki, varsınız.
Harun Keskin
T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, A-1 Koğuşu
Boğazlıyan-Yozgat
******
30 yaşındayım, 10 yıldır cezaevindeyim. Yedi yıl daha, cezam var. Boş zamanlarımda, kitap okuyarak geçiriyorum. Sizlerden, kitap göndermenizi ve mektup yazmanızı bekliyorum.
Hüseyin Temirlioğlu
E Tipi Kapalı Cezaevi Kurumu, C-1 Koğuşu
Nazilli-Aydın
******
Değerli arkadaşlar,
Uluslararası yayın yapan Balkan Günlüğü Gazetemize içerik hazırlayacak öğrenci veya home Office/Evden-uzaktan part-time arkadaşlar arıyoruz.
Buna göre günde en az 3 adet, ayda en az 90 adet olmak üzere güncel (O gün trend topik olmuş ) konular, özellikle Balkanlar, uluslararası temalar, magazin, sağlık, spor, kişisel gelişim ve teknolojik gelişmeler konularında olmak üzere her biri en az bir A4 kağıdını dolduracak (ortalama 200 kelime dolaylarında) orijinal (özgün) içerikler ve çeviriler yazabilecek arkadaşlar arıyoruz.
İngilizce bilenler ve tecrübeli olanlar tercih edilecektir.
Bu çalışma karşılığında kendilerine ilk planda her ay toplam 300 TL telif ödenecektir. ( okunma ve tıklanma sayısının artışına göre de ileride bu rakam artırılacaktır.)
İlgilenen arkadaşlar detaylı öz geçmişlerini rifatsait@gmail.com adresine gönderebilir.
RİFAT SAİT
24.DÖNEM.İZMİR MİLLETVEKİLİ
BALKAN GÜNLÜĞÜ GAZETESİ SAHİBİ
BALKAN STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (BASAM) BAŞKANI
*****
ORMANLARDA KENDİ KENDİNE YETİŞEN DAVULGA’NIN 1 KİLOSU 18 LİRADAN SATILIYOR;BİR KİŞİ, BİR GÜNDE 100 KİLO DAVULGA TOPLAYABİLİYOR. EKİM VE OCAK AYLARI ARASINDA ORMANLARDA BULUNUYOR, SİZ DE DAVULGA TOPLAYARAK ZENGİN OLABİLİRSİNİZ.
*****
NASRETTİN HOCA’DAN 1 FIKRA…
Nasrettin Hoca köyün birinde vaaz verirken laf arasında Hazreti İsa’nın göğün dördüncü katında olduğunu söyler, vaazdan hemen sonra bir kadın Nasrettin Hoca’nın yanına gelerek.
-Hazreti İsa, orada ne yiyip ne içmektedir ? diye sorar, Nasrettin Hoca fena halde sinirlenir.
-Bak Hatun der, köyünüze geleli şunca zaman oldu. Benim ne yiyip içtiğimi merak etmiyorsun da, Allahın peygamberini mi merak ediyorsun ?
******
50 YILDIR HALKIN HİZMETİNDE OLAN BİR GAZETECİ-YAZAR VE ŞAİR;KERİM ÖZBEKLER.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ
Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Sayın Şair, Yazar, Gazeteci Kerim Özbekler kendinizi kısaca tanıtır mısınız ?
KERİM ÖZBEKLER;1951 Nazilli (Aydın) doğumluyum, ortaokul 2.sınıfta Hürriyet Haber Ajansı’nın muhabirliğine başlayınca okulu bıraktım. 1972 yılında askerliğimi Sivas ve Bursa’da yaptım, 1974 yılında 8.5 ay Sümerbank Nazilli Fabrikası’nda çalıştım. 1975 yılında Aydın’ın Yenipazar İlçesi’nde Efe Gazetesi’ni, 1978 yılında Aydın’ın Bozdoğan İlçesi’nde Fısıltı Gazetesi’ni. Aynı yıl içinde Aydın’ın Kuyucak İlçesi’nde, Hizmet Gazetesi’ni yayınlamaya başladım. 1981 yılında Aydın ve İlçeleri’nde ki ilkokul-ortaokul ve liselerde toplam 69 konferans verdim, konferansların konusu kitap ve turizm idi. 1982 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2112 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlamış olduğum Aydın ve İlçeleri-İzmir ve İlçeleri-Ege Bölgesi-İç Anadolu Bölgesi isimli kitaplarım okullara tavsiye edildi. 11 Mart 1984 yılında Nazilli Ticaret Odası Meclis Üyeliği’ne seçildim. 1985 yılında 10.000 okula 10.000 kitap bağışladım, 22 Ekim 1985 yılında Ege Zeybeklerini Anma ve Yaşatma Derneği Nazilli Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği’ne.
1986 yılında Nazilli Ticaret Odası’nı temsilen Nazilli Vergi Dairesi Takdir Komisyonu Üyeliğine seçildim. 1990 yılında Nazilli Halk Kütüphanesi Toplantı Salonu’nda 12 hafta süren ”Sevgi Yılı Kültür ve Sanat Toplantıları”nı organize ettim ve yönettim. Burada yazı ve şiir yazanlara ücretsiz olarak çok sayıda gazete-kitap-dergi dağıttım, 5 Eylül 1991 yılında Nazilli Belediyesi adına Yayın ve Sanat Fuarı açtım. 1999 yılında SSK’den emekli oldum,
2005 yılında Aydın Hürsöz Gazetesi Şairler Antolojisi’nde hayat hikayem ile birlikte şiirlerim yayınlandı. 2005 yılında Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği üyesi oldum, 2006 yılında yapılan kongrede derneğin Denetim Kurulu Üyeliğine seçildim. 2006 yılında Aydın’lı yazar ve şair Şükrü Öksüz tarafından hazırlanan ”Hürsöz Gazetesi 2006 Şairler Antolojisi.” isimli eserin 111-112-113-114.sahifelerinde vesikalık bir fotoğrafım-Hayat hikayem ile şiirlerim yayınlandı,
Elvan Yayınları’nın sahibi İhsan Işık tarafından Ankara’da yayınlanan 13 ciltlik ”Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi”nin 2819.sayfasında da biyoğrafim yer almıştır.
7-8-9 Kasım 2008 tarihlerinde Antalya’da yapılan 5.Şairler Buluşması’na Güllük Şiir Derneği Başkanı Mustafa Ceylan tarafından davet edildim, burada bana Türk Şiirine yaptığım katkılardan dolayı plaket takdim edildi. 28-29-30 Mayıs 2010 tarihlerinde, Çanakkale Yazarlar ve Şairler Derneği Sponsoru Mustafa Berçin’in davetlisi olarak 2.Çanakkale Şairler Şöleni’ne iştirak ettim ve sahnede şiir okudum, 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde, Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Sabiha Serin’in davetlisi olarak ”Sivas 2.Şairler Şöleni.” ne iştirak ettim ve sahnede şiir okudum. 18 Haziran 2011 Cumartesi günü, saat.17.00’de Ankara’da Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde. Kültür Çağlayanı Dergisi 4.müzik ve Şiir Dinletisi öncesi Emekli Kültür Bakanlığı Araştırma ve Koordinasyon Dairesi Başkanı-Kültür Çağlayanı Dergisi Sahibi Hayrettin İvgin tarafından bana Türk Edebiyatına ve Şiirine yaptığım katkılardan dolayı ”Onur Belgesi.” takdim edildi, 2014 yılında Mayıs ayında İstanbul’da Ozan Dergisi’ni çıkaran İsmailoğlu Mustafa Yılmaz’ın yayınladığı ”Ozan Gönül Şairleri.” isimli eserin 113-114-115.sahifelerinde vesikalık bir fotoğrafım ile hayat hikayem ve şiirlerim yayınlandı.
25 Mart 2016 Cuma günü, saat.15.00’de Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonu Nazilli-Aydın adresinde, Nazilli Belediyesi 7.Kültür Sanat Edebiyat Festivali açılış töreni sonrası kendisine Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık tarafından 50 yıldır ”Basın Yayın Sanat Dünyası’na Yaptığım katkılar.” nedeni ile plaket takdim edildi. Plaketi, Belediye Başkanı Haluk Alıcık adına sahnede Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur takdim etti. Plaket takdimi sırasında, ilçe yöneticilerinin tamamı sahnede yer aldı.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Siz çocuk denilecek yaşta muhabirliğe başladınız, bazı ulusal ajans ve gazetelerin de Nazilli temsilciliğini yaptınız, biraz da bu hizmetlerinizle ilgili bilgi verir misiniz?
KERİM ÖZBEKLER;14 Yaşında Hürriyet Haber Ajansı’nın ve bir çok gazetenin muhabirliğini yaptım, Denizli ile Aydın illeri de dahil olmak üzere bu bölgenin bütün haberlerini bir çok gazete sütunlarında kullandırdım ve ismini duyurdum. Yıllarca muhabirlik yaptığım halde, hiç bir haberim tekzip yemedi. Zira, hep doğru olan haberleri yazdım. O zamanların en tirajlı gazeteleri olan Hürriyet Gazetesi-Günaydın Gazetesi-Tercüman Gazetesi-Milliyet Gazetesi’nin muhabirliklerini yaptım, bu gazetelerde de benim imzamı taşıyan çok güzel ve zaman zaman manşette yer alan haberler yer aldı. Bu konuda milletvekili-vali-kaymakam-belediye başkanı-sanayi ve ticaret odası başkanları ile bir çok muhtar-okul müdürü ve daire başkanları haberlerinin duyurulması için ilk önce beni ararlardı, o yıllarda çok güzel bir ortam kurmuştum. Örneğin Turizm ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak, Aydın Turizm’ine. Ege Zeybeklerini Anma ve Yaşatma Derneği Nazilli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olarak folklor ekibimiz ile Ege Bölgesi’nde ki Kurtuluş Bayramı. Açılış, panel, sergi vb. yerlere büyük hizmetlerim oldu. Halen bir gazeteci-yazar ve şair olarak 7 yıldır Nazilli Belediyesi’nin yılda bir kez yaptığı Edebiyat Festivali’nde gelenlere ücretsiz olarak yüzlerce gazete-kitap-dergi-kartpostal vb. gibi dökümanlar dağıtıyorum. Bu işleri 50 yıldır sürdürdüğümü de herkes biliyor, bu açıdan çok memnunum.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Sayın Özbekler bugüne kadar kaç kitap yayınladınız, zannedersem bu kitaplardan birkaç tanesi de Türkiye genelinde okullarda yardımcı kitap olarak okutuldu, bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?
KERİM ÖZBEKLER;17 kitap yayınladım, 2012 sayılı Tebliğler Dergisi ile 4 kitabım okullara tavsiye edildi. Bu gün bile bir çok kişi ”Biz sizin yazdığınız kitaplarla büyüdük.” diyor, bunların bir çoğu da benim kendi yaşıtlarım.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Bir şair olarak daha çok hangi tür şiirler yazıyorsunuz? Şiir konusunda hangi edebiyata daha yakınsızın? Halk Edebiyatı, Batı edebiyatı, Divan Edebiyatı gibi…
KERİM ÖZBEKLER;İlk başlar da çocuk şiirleri yazıyordum, çünkü şiire başladığımda henüz 14 yaşında idim. Muhabirliğim ile şairliğim hemen hemen aynı yıllara rastlıyor, ilk şiirimin Düzce’de yayınlanan Ferman Gazetesi’nde çıktığını bana şimdi rahmetli olan Gazeteci Mehmet Panayırcı haber vermişti, o Nazilli’de ki Gerçek Gazetesi’ni yönetiyordu. Ferman Gazetesi ona geliyordu, her gün onun yanına uğrardım. Bir sabah bana ”Sen şiir de yazıyor musun ?” diye sordu, çok şaşırdım. Meğerse ünlü şarkı sözü yazarı Halit Çelikoğlu’nun yönettiği Ferman Gazetesi’nde ki şiir köşesi’nde benim şiirimi görmüş. O gazete bana gelmediği için kendisinden Ferman Gazetesi’ni istemiştim, Mehmet Panayırcı’da o gazeteyi bana vermişti. Çok heyecanlanmıştım, ondan sonra Ferman Gazetesi’nde o yıllarda çok sayıda şiirim ve yazılarım kullanıldı. Yayınlanan bu yazı ve şiirler beni çok motive etti, yazı ve şiirlerimi sıklaştırma imkanı verdi.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Türkiye genelinde çok zengin bir Hotmail veya Face ağına sahipsiniz. Kültür, sanat ve edebiyatla ilgili bilgileri hemen hemen her gün servis yapıyorsunuz, Bu konuda müspet veya menfi ne gibi tepkiler alıyorsunuz ?
KERİM ÖZBEKLER;Benim listemde genellikle gazeteci-yazar ve şairler yer alıyor, gönderilen duyurulardan çoğunluk memnun. Arada bir ”Bana e posta göndermeyin, listeden adımı siler misiniz?” diye yazanlar da oluyor, onları anında listeden siliyorum. Yalnız bu sayı çok az, örneğin 1.500 kişilik listede 5-6 kişi, çoğu da başkalarının yaptığı etkinlik haberlerinden haz almıyor. Örneğin Ankara’da faaliyet gösteren bir edebiyat derneği başkanı, İlesam haberlerinden rahatsızlık duyduğunu belirterek benden e posta almak istemediğini bildirmişti. Oysa, kendileri etkinlik yapmadığı gibi küçük ve kimseye açık olmayan duyuruları duyurmamı isteyen bir tavır içindeydi. Bu arada burada bir konuyu daha hatırlatmak isterim, ben herkese açık olan basın-yayın-sanat-edebiyat-şiir vb.gibi edebiyat haberlerini duyuruyorum. 15-20 kişinin veya daha az kişinin bir araya gelerek organize ettiği haberleri çoğu zaman duyurmuyorum, bazıları ısrarla bu konuda yazıyor ama dar kapasiteli ve sınırlı grup haberleri yaymak benin fıtratıma uymuyor. İstanbul-Ankara-İzmir-Adana başta olmak üzere, bir çok etkinliğin duyurulması için bana e posta atanlar oluyor. Bu durumu göz önüne alırsak bu duyurulardan faydalananların sayısının bir hayli fazla olduğu anlaşılıyor. Zaten, zaman zaman telefon eden gazeteci-yazar ve şairler bu durumdan memnun olduklarını bana bildiriyorlar. Bu arada bir sıkıntım da geriye dönen e postalar, sanıyorum google de bir problem var. Örneğin geriye dönen e posta adreslerini sildiğim halde, bir müddet sonra silinen e postanın sahibi ”Bana e posta gelmez oldu, e postamı listeye ekler misiniz?” diye yazıyor. Bunun ne kadar gerçekçi olup olmadığını kontrol etmek için, bana ait olan e posta adreslerini de değişik olan diğer e posta listelerime ekleyip kendime de bir e postadan diğer e postama duyuru göndermeye başladım. Bunların geriye gelmesinden sonra anladım ki bazı e postalar engelleme-spam işareti kullanmadan bile e postayı geriye iade edebiliyor. Bu yüzden 6-7 defa e postaları tamamen sildiğim, yeniden liste yaptığım oldu. Bunlar benim çok vakit kaybetmememe yol açıyor, oysa zaman kaybı benim için çok önemli bir olgu.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Zannedersem en az iki kere milletvekili veya muhtar adayı oldunuz, bunların hiç birinde başarılı olamadınız. Tekrar böyle bir adaylık düşünüyor musunuz ?
KERİM ÖZBEKLER;Hayır, ben 3 kere mahallemde muhtar. 2 kere Nazilli’de belediye başkanı ve 2 kere de Aydın genelinde milletvekili adayı oldum, bunların nedeni şu idi. Küçük veya büyük politika ile uğraşanlar beni kontrol altına almak, emir eri gibi kullanmak istiyorlardı ve mesleğimi rahat yapmamı engelliyorlardı. Onlara, bunun mümkün olmadığını ispat etmek için tek başıma yola çıkmak zorunda kaldım. Benim yüzümden bir çoğu da oy kaybına uğradı, seçimi kaybedenler oldu ve derslerini aldı. Zaten maksadım, bana ders vermeye kalkanlara ders vermekti. Bu arada, hala siyasi partilerden teklifler alıyorum ama artık ben mütevazi bir hayat sürmek istiyorum ve halimden çok memnunum.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Türkiye genelinde veya yerel olarak bir gazete veya dergi çıkarmayı düşünüyor musunuz ?
KERİM ÖZBEKLER;İstanbul’dan bu tür teklifler alıyorum ama 15 yıldır bu teklifleri reddediyorum, ben bu güne kadar Türkiye’nin dört bir tarafında yayınlanan bir çok gazete ve dergide yazı yazdım. Bunların sayısı sanıyorum 500’den fazladır, örneğin ilk tanıştığımızda Aydın’ın Söke İlçesi’nde yaşayan Balova Dergisi’nin sahibi Selim Sabit Pülten bana ”Ben seni İstanbul’da Günaydın Gazetesi’nde çalışırken tanıdım, o günden beri seni takip ediyorum. O kadar çok yerde seninle ilgili yazı-şiir-haber çıkıyor ki, ileride seninle ilgili bir kitap yazılsa bunun içinden sen bile çıkamazsın.” demişti. O sözü doğru çıktı, ben bu güne kadar hangi gazete-dergi-kitap ve ansiklopedi de benimle ilgili bir şey çıktı bilemiyorum, bu konuda sakladığım gazete-dergi-kitap ve ansiklopedilerin bazıları maalesef elimden çıktı ve bazılarına da ulaşamadım.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Türkiye’de yerel basının veya dergi çıkaranların başlıca sorunları sizce nelerdir?
KERİM ÖZBEKLER;Kendi bölgelerinde yaşanan olayları görmemezlikten gelmek, kendi bölgelerinde yaşayan gazeteci-yazar-şair vb.gibi kişilerle gerekli dialoğu kuramamak. Yalnız, bunu kursalar bile üstünlük kurmaları çok zor, örneğin Adana’da 25. Antalya ve Kayseri’de 12 günlük gazete çıkıyor, hepsinde de aynı haberler var. Bu illerde yaşayanlar bu gazetelerin hepsini almak zorunda mı ? Diğer vilayetlerde de sorunlar aynı, birleşerek bu işi yapmak bana göre daha mantıklı ama öne çıkma hırsı kişilere bu şansı vermiyor.
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Türk Milleti olarak çok az okuyan bir milletiz, sizce az okumanın başlıca nedenleri nelerdir ?
KERİM ÖZBEKLER;Ben, Türkiye’de az gazete veya kitap okunduğunu düşünmüyorum. Örneğin bir kıraathanede bir gazeteyi 10-15 kişi okuyor, yine kütüphaneye giderek ödünç kitap alarak okuyan çok sayıda kişi görüyorum. Bunu da normal karşılıyorum, asgari ücretin 1.300 lira olduğu bir ülkede bu konuda fazla bir beklenti içine girmemek lazımdır. Vatandaşlarımızın, bir çoğunun evinin kira olduğunu düşünürsek. Elde edilen gelirle ortalama 5-6 çocuklu bir ailenin gazeteye-dergiye ve kitaba para ayırması çok zor. Örneğin bu gün Türkiye’nin bir çok yerinde ev kiraları 500-600-700 lira civarında, 200-300 lira su-elektrik-telefon-internet gideri düşünelim. Geriye kalan para ile insanların karnını doyurması oldukça zor, ben her gün bir çok öğretmenle konuşuyorum. Okula aç gelen öğrenci sayısının fazla olduğunu söylüyorlar, bazı öğretmen arkadaşlarımın kendi cebinden para harcayarak öğrenci doyurduğunu da 40-50 yıldır biliyorum. Okul kantinlerinde bir tost 2.5-3.00 lira, 3-4 çocuklu bir aile bu para ile 3 öğün yemek mi yiyecek ? Okula giden çocuğunun cebine öğle yemeği için para mı koyacak ? Yoksa, gazete-dergiye-kitaba para mı ayıracak ?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ;Okuma alışkanlığının geniş kitlelere yayılabilmesi için sizce neler yapılmalıdır?
KERİM ÖZBEKLER;Bence hiç bir şey yapılmamalıdır, beyin öğrenmeye meraklı bir araçtır. Zamanı gelince herkes gazetesini-dergisini-kitabını alır okur, zaten günümüzde ücretsiz gazete-dergi-kitap dağıtanlar da çoğaldı. Bana göre bu konuda fazla bir çaba harcamaya gerek yok, insanların yaşamak için çalışmaya-eğlenmeye-arkadaşları ile vakit geçirmeye vb.diğer etkinliklere de iştirak etmeye ihtiyaçları var. İnsanlar, ihtiyaçlarına göre hayatlarına yön verirler. Örneğin Türkiye’de bir yılda 5.000 çeşit kitap yayınlanıyor diye, herkes bu kitapları alıp okumak zorunda değildir. Zaten buna maddi imkanları da yetmez, okumak için zamanları da yetmez. Her konuyu, oluruna bırakmak en iyisidir.
NOT.Yukarıdaki röportaj Aydın’da yayınlanan ve 5.000 adet basılan Güzelhisar Gazetesi’nin 05 Kasım 2016 Cumartesi tarihli 3575 sayılı nüshasının 9.sayfasında tam sayfa olarak yer almıştır.
*******