Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Dünya Öykü Günü ve Sevgililer Gününe Özel | Sibel Unur Özdemir

Dünya Öykü Günü ve Sevgililer Gününe Özel | Sibel Unur Özdemir

Elele, Gönül Gönüle…

Edebiyat, sanat ve kültür etkinliklerinin aktif olarak devam ettiği şehirlerden birisi Başkent Ankara…

Ne mutlu ki edebiyat ve sanat dünyasında oldukça büyük bir yelpazeye sahip… Onlarca sanatseveri barındırıyor bağrında. Ülkemizin kültürel dokusunu kucaklayarak varsıllaşmasına ön ayak oluyor.

Edebiyat doğası gereği edebi ilişkileri ve toplulukları kendine çekiyor. Bugün 14 Şubat Dünya Öykü Günü. Aynı zamanda da Sevgililer Günü. Bu iki özel günün aynı tarihe denk gelmesi ne kadar da güzel! Ne der Sait Faik“Bir insanı sevmekle başlar her şey.” Sevmek, işte asıl olan budur. Sevmek anneyi, babayı, çocuğu, eşi, vatanı, çiçeği, böceği, okumayı, yazmayı, şiiri, öyküyü, insanı.

İnsan nefes aldığı sürece nice öykülere ev sahipliği yapar yüreğinde. Öyküleriyle uzanır geçmişten geleceğe. Yaşadığı her an bir öyküdür belki de. Kaç milyar kişi nefes alıyorsa yeryüzünde hepsinin bambaşka bir öyküsü vardır. Her insan hayattır çünkü. Ve her öykü farklı bir insan. Yeryüzündeki insanları birbirine yaklaştıran önemli unsurlardan biridir öyküler. Bazen hiç beklemediğiniz bir anda parkta gelip yanınıza oturuverir biri ya da toplu taşım araçlarında ve anlatmaya başlar hayat hikâyesini. An olur okuduğumuz bir öyküde kendimizi buluveririz. İşte deriz, işte, beni anlatıyor. Benim yaşadığım da tam olarak buydu. O zaman anlarız ki benzeri olayları veyahut birbirine benzemeyen olayları değişik coğrafyalardaki pek çok kişi yaşıyor. Asıl olan nokta, dünya görüşü açısından yaşanan öykülerin anlaşılabilirliği ve aktarılabilirliği, bünyesinde Dünya barışına, kültürlerarası ahenge, farklı mozaiklerdeki paylaşımlara yer vermesidir.

Dünya üzerinde yaşayan insanlara dünü ve bugünü hatta gelecek günleri aktaracak, tarihe tanıklık edecek öyküler dile gelerek 14 Şubat tarihinde Dünya’nın dört bir yanında Dünya Öykü Günü olarak da kutlanıyor. Bilindiği gibi öykü anlardan oluşur aynı hayatımız gibi. Bir önceki an bir sonrakine benzemez. An, gelip geçer ama öykü kalıcıdır. Aynı sevginin kalıcı olduğu gibi. Belki de Sevgililer Günü’nün de aynı tarihte kutlanması bu yüzdendir. “Öykü”  de “sevgi” gibi paylaşılır ve güzel olan yanı budur. Paylaşıldıkça yayılır dalga dalga yüreklere.

Dünya Öykü Günü, yazarlarla okurları, okurlarla öyküleri buluşturarak sesini daha çok duyurabilmenin mutluluğunu yaşıyor hiç şüphesiz ki bu özel günde.
İnsanların kendilerini anlatabilmek için seçtikleri dilin nasıl da yaratıcılığa dönüştüğüne ve sevginin dilinin ulaşılmaz olduğuna, girdiği kalpte nasıl olup da mucizeler yaratabildiğine bir kez daha tanıklık ediyor.

Dünya Öykü Günü, yurdun ve Dünya’nın pek çok yerinde yüklendiği misyona yönelik olarak öykünün genel durumunun gündeme getirileceği paneller ve konferanslarla şenlenecek. Zaman zaman öyküler okunacak yeri gelecek öyküler ve onların anlattıkları tartışılacak, zor ve meydan okuyan bir tür olarak öykünün edebiyat dünyasındaki yeri irdelenecek, diğer kültürlerdeki konumu konuşulacak.

İnsan gelenekleri olan bir varlıktır. Kökleri, ataları, yurdu, toprağı vardır. Geçmiş ile gelecek arasındaki bağların sağlam kurulup kurulmadığı önemlidir. Hayatın da öykünün de merkezinde insan vardır. Tabiatıyla öykü, yaşamdan beslenerek içerdiği yaşam gücünü okuruna yansıtmaya devam edecek zaman içinde de. Yeter ki biz öykülere sahip çıkalım.

“Ah, kimselerin vakti yok durup ince şeyleri anlamaya” der ya Gülten Akın. İşte sizler de durun ve görün ince şeyleri. Ben de diyorum ki görmekle de kalmayıp anlamaya, özümsemeye çalışın öykünün olağanüstü örgüsünü ve insanın yüreğinde bıraktığı derin izleri.

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.