ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Dergiler Bir Gün Kapanmak İçin Çıkar

29.09.2019
1.130
A+
A-
Dergiler Bir Gün Kapanmak İçin Çıkar

Kıyı’ya veda…

Yayın dünyasında yer alan nice dergi, okurlarına değişik periyotlarla seslenirken, onlara edebiyatın duyarlığını da çok yönlü sunmanın heyecanını yaşatmıştır. Dergilerin çıkışını gerçekçi kılan, edebiyat alanına pek çok değeri taşımak, kapanmaları gerçekleşmiş olsa da o kişilerin adlarını kuşaktan kuşağa aktarmak, bu alana kazandırılacak ürünlerle yeni ufuklar yaratabilmektir. Geleceğin pek çok şair ve yazarı, ilk ürünlerinin yayımlandığı dergilerden edindiği duyarlıkla sürdürmüştür yolculuğunu. İlk ürünlerin yayımlandığı yayın organları kapanırken sayfalarında yer alanların adlarını da taşımıştır ötelere.

Kültür-sanat dergilerinin bir işlevinin olması, çıkışlarının olmazsa olmazıdır. Çoğu derginin ona gönderilen ürünlerin yan yana dizilişiyle çıkması, ömrünü kısaltmıştır. Okur, hep yenilik istemiştir derginin mutfağında olanlardan. O nedenle de belirttiğimiz işlev, okuru değişik konularda duyarlı kılmanın da göstergesidir.

Kıyı değişik dönemde farklı boyutlarda ve farklı içerikte yayımını sürdürerek bugünlere ulaştı. Bu süreçte yayımlanan “Atardamar”lar, nice okurun dikkatini çekmiş, önemli birer kaynak oluşturmuştur. Değişik sayılarda da belirttiğimiz gibi 1961, 1969, 1981, 1986 dönemlerinden geçip 2007’ye oradan da 2017’ye gelinmiştir. 310. sayı, 56 yıllık bir birikimin de sonucudur.

Kıyı, Trabzon’dan dünyaya açılan bir pencere olarak belirgin bir özgünlükle ve yoğun emekle bugünlere ulaştı. Bu emeğin yitmeyeceğine inanıyoruz. Geriye bakıldığında edebiyat alanının, dergiler mezarlığı değil, dergiler gömüsü olduğu görülür. Bu böyle olmasa, yıllar önce çıkan dergilerin taşıdığı özgünlüğü, kapanışlarından yıllar sonra da içten içe duyumsayamayız.

Dergilerin getirdiği duyarlığın zaman zaman oralarda yazan değerlerimizin kaybıyla hüzne dönüştüğü de bir gerçek. Yitirdiğimiz değerlerin emeği, yaşayan sanatçıların konumunu belirlemede önemli bir ölçüttür. Seçilmiş Hikâyeler, Salim Şengil’le; Papirüs, Cemal Süreya’yla; Kaynak, Dökmeci kardeşlerle; Yeditepe, Hüsamettin Bozok’la; Yansıma, Tekin Sönmez’le; Yusufçuk, Ali Püsküllüoğlu’yla…özdeşleşerek edebiyat tarihinde yerini almıştır. Bu dergileri bugün aynı konumda çıkarmak olası değil. Dönemin koşulları onların var oluş ortamını ve içeriğini de belirlemiştir.

Kimi dergiler tek sayı, kimileri 20-30, kimileri 100 sayıdan fazla çıkarak yayın dünyasından çekilmişlerdir. Bugün 300 sayıyı arkada bırakan birçok derginin varlığı ortada. Önemli olan fazla sayıda çıkmak değil, çıktığı süre okurun ve yayın dünyasının bilincine kazınmaktır.

Kıyı, bu yarışta kesintili de olsa 310 sayıyı edebiyat dünyasına armağan etmenin kıvancını duyuyor; birçok genci bu alana kazandırmanın coşkusunu yaşıyor, ona omuz verenlerin emeğini adının ulaştığı yerlere taşıyor.

Dergiler neden çıkar, neden kapanır? Dergilerin kapanması konusunda çeşitli nedenler olabilir. Bir derginin kapanmasının nedenlerini okura uzun uzun anlatmanın gereği yok. Bu bir uzun koşudur. Yorulunca yarışın dışında olmak da işin gerçeği. Kimi dergilerin kapanışındaki ağıt nedeniyle çoğu okurun son anda dergiyi içinde bulunduğu durumdan kurtarmaya giriştiğini görmüşüzdür. Derginin çıkışını sorgulamayanların, kapanışında birtakım açıklamalar yapılmasını beklemelerinin de bir anlamı yok.

310. sayı, Kıyı’nın bu 5. döneminin son sayısı…

Kimi okurlarımıza abonelikleri bitmesine karşın yeni sayılar gönderdik. Kimi değerlerimize aylar, yıllar boyu hiçbir karşılık beklemeksizin dergiyle ulaşıp ürettiğimiz güzellikleri sunmanın erdemini yaşadık. Kimi dostlarımıza, PTT’nin azizliği nedeniyle gönderdiğimiz dergiler zamanında ulaşamadı. Uyaran dostlarımızla yeniden buluştuk. Ancak kimi abonelerimizin bizden alacağı sayıların olduğunu da unutmuş değiliz. Bu nedenle de abonelikleri süren dostlarımıza önerimiz olacak. Abonelerimiz adresimize yazarak ya da telefon ederek dergimizin 1986-2002 döneminde yayımlanan -hiçbir yerde bulunmayan- sayılarından istekte bulunabilirler. İstekleri en kısa zamanda adreslerine ulaştırılacaktır.

Bugüne değin yanımızda yer alan okurlarımıza, ürünleriyle bizi destekleyen şair ve yazarlarımıza içten teşekkür ediyoruz. Kıyı’nın çıkışıyla okura yaşattığı sevincin, kapanışıyla bir hüzne dönüşeceğini düşünmüyoruz. Kıyı artık okurların bilincine kazınmıştır. O, bundan sonra araştırma yapacaklar için kaynak olmayı sürdürecektir.

Bir dergi gider, bir başkası gelir. Önemli olan bu alana yeni fidanların dikilmesini, onların kurumadan çiçeğe durmasını sağlamak, meyve vermesine ortam oluşturmaktır.

2018’de yayımını sürdüreceklerle yayım dünyasına ilk adımını atacaklara başarılar diliyoruz.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.