Dolar 33,9365
Euro 37,7287
Altın 2.823,36
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Hafif Yağmurlu

CEREN ORMANI

06.04.2019
999
A+
A-
CEREN ORMANI

  |Fevzi Yavuz|        

           
            Adına bakarak bu ormanda ceylan olduğunu sanmış olabilirsiniz. İçinde barındırdığı hayvanlardan adını almış olacağını düşünerek… Ama bu orman, boş alana çam tohumlarını özenle saçan bir kız çocuğunun adından dolayı bu adı taşımaktadır.Yani Ceren’in -diktiği değil- ektiği çam ormanıdır.

             Dağ kenarlarından (ilk-son)baharda geçip gitmişseniz, dağ yamaçlarına çam fidanlarının dikildiğini ve onlarca insanın çalıştığını görmüşsünüzdür. Ormanlarımız,( eğer insan eliyle yapılıyorsa) önce fidanlıklarda fidan yetiştirilerek, sonra da mevsiminde-genelde sonbahar- bu fidanlar, gündelikçi elleriyle, teraslanmış dağ yamaçlarına dikilerek oluşturulurlar. Doğal olarak yetişen ormanlar, kendi kozalaklarından dökülen tohumlarla oluşurlar. Tabiat ana, toprağa düşen tohumu, yeterli nem, sıcaklık ve hava ile canlandırır ve zamanla geniş gölgeleri olan büyük ağaçlara dönüştürür. Böyle ormanlık bölgelere gezi yapmış ve büyük keyif almışsınızdır. Orman Bakanlığı kozalak toplamayı yasakladığı için, kozalak bile toplamamışsınızdır.

              Ceren kız, yaz tatilinde şehir hayatından kaçıp, doğal hayatı yaşamak için dedesinin yanına gitmiş. Dedesiyle çok iyi anlaşan Ceren, dedesiyle kozalak toplamaya gidince dedesi, kozalak içindeki tohumu gösterip, nasıl kocaman ağaç olduğunu anlatmış. Bir de tohumu yüksekçe yerden bırakınca, yere dönerek ve yavaşça indiğini seyretmenin zevkini tattırmış. Ceren, bir sepet kozalak toplayıp eve getirmiş. En güzellerini seçmiş olduğu için, özenle tohumları çıkarmış ve saklamış. Kozalaklara çeşitli şekiller vererek değerlendirmiş. Tohumları sakladığı yerden çıkarıp dedesini, kesilip yok edilen orman arazisine gitmeye ikna etmiş. Dedesi önce nedenini anlamasa da bir nedeni olduğunu bilmiş. Boş alana varmışlar. Ormanın nasıl yok edildiğini dedesinden öğrendikten sonra Ceren, “ Dede, seninle paraşüt oyunu oynayalım mı ?” Diyerek, dedenin şaşkın bakışları arasında tohumları çıkarıp teker teker havadan bırakmaya ve düşüşlerini seyretmeye başlamış. Dedesine de verince, dede paraşütü görmese de bu oyun sonunda tohumların toprağa kavuşacağını, tabiat ananın da merhameti ile her birinin bir ağaç olacağını anlamış. Oyun zevkini tadan dede, ormanı görme mutluluğuna erememiş. Ama Ceren, nine olup köyüne torunları ile geldiğinde, kocaman çam ağaçlarını görüp, altında gölgelenirken, dedesini düşünüp, yüreğini buruk bir acıya terk etmiş. Torunları, “Nine niye üzüntülüsün, kendi ormanında mutlu olmalısın !” Dediklerinde, “Bu orman, o çocukluk günlerimin mutluluğunu koruyamamış. Çünkü dedem, bütünün bir parçasıydı. Bu ormanın adını koyan da …






ETİKETLER: ,
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.