Dolar 34,2573
Euro 37,3769
Altın 2.919,05
BİST 8.807,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 30 °C
Parçalı Bulutlu

Bütün Olabilirsek Güzeliz / Mir Murat Demir

07.07.2018
1.297
A+
A-
Bütün Olabilirsek Güzeliz / Mir Murat Demir

Annem, bana başkalarıyla bir aradayken, çantamdaki yiyecekleri etrafımdakilerle paylaşmak için yeterli değilse o yemeği yememeyi öğretti.

 

Geldik hayata, nasıl geldi isek, nasıl bir aile de geldi isek, öylece yaşıyoruz. Bazılarımız güzel, yakışıklı, bazılarımız daha az, bazıları atik, çevik, bazıları daha az, bazılarının yüzünden kan damlıyor, bazıları daha talihsiz ki hasta ya da engelli. O kadar fazla örnekler mümkün ki, tek tek yazmadan sizler kafanız da bir çember oluşturdunuz sanırım.

Dünya nüfusunun neredeyse onda biri irili ufaklı sorun ve sıkıntılarla birlikte, ömrünce yaşamak durumun da. Sağlık olarak da ruhsal olarak da sorunsuz insanlar, bizler eksiklikleri ile mücadele eden, yaşama tutunmaya çalışan bu can’lara acımaktan çok öte, seviyelice ne yapabilirizi düşünmek zorundayız.

Engelli arkadaşlarımız için yapabileceğimiz en güzel şey, yaşamımıza katmak ve birlikte olmak.

Engelli bir arkadaşımız için engelsiz yaşama dair yeteneklerini keşfetme imkanı olabileceği gibi, moral açısından da önemli bir katkı sağlayacaktır. Ailesin de, okulun da, iş yerin de olanlar çok daha iyi bilirler ki, toplumun bilinçli katkı ve yaklaşımı sorunu yok etmese de hafifletir ve birlikte yaşamayı mümkün kılar. Anadolu töresinde ki aykırılıkları eleyip bu güzel alışkanlığımızı, geleneğimizi bir mektupla yazıma alayım. Otizmli bir çocuğun davete dahil edilmemesi üzerine davet sahibine yazılmıştır.

Annem, bana başkalarıyla bir aradayken, çantamdaki yiyecekleri etrafımdakilerle paylaşmak için yeterli değilse o yemeği yememeyi öğretti. Bir parti veriyorsam ve sınıf arkadaşlarımı davet ediyorsam, tüm arkadaşlarımı davet etmem gerektiğini öğretti. Herhangi bir şey için gönüllü olmuşsam ilk gidenin ve son ayrılanın ben olmam gerektiğini öğretti.

Son zamanlarda yaşanan, otizmli bir çocuğun okul gezisine katılmasının engellenmesi gibi olayların ışığında bu yazıyı paylaşıyorum. Hiç kimsenin doğum günlerine davet etmek istemediği kız çocukları ve oğlan çocukları var örneğin. Bir takımın parçası olmak isteyen özel ihtiyaçları olan çocuklar var ama asla bir takıma seçilemiyorlar,  çünkü kazanmak daha önemli. Özel ihtiyaçları olan çocukların sayıları az değil ve onlar yabancı da değiller. Onlar da herkesle aynı isteği paylaşıyorlar: kabul görmek! >>

Evet, dönem dönem ailesinin dahi sıkıldığı, zorlandığı bu can’larımız için daha hassas ve daha akıllı hareket etmemiz gerek. Toplum da birlikte yaşadığımız milyonlarca insana da bu hassasiyeti göstermek ve çemberin dışın da kalmanın çözüm getirmeyeceğini gösterip, anlatmak gerek. Mektupta da vurgu yapıldığı gibi davetlerimizde, özel çağrılarımız da bu canlarımızı yok kabul etmek bir yana belki de yılda bir iki günü tamamıyla bu özel canlara ayırmak, davet ve birliktelikler oluşturmak gerek.

 

Mir Murat Demir

 


Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.