ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Bilmeniz gereken şeyler | Aycan Dinç Bozok

27.07.2021
574
A+
A-
Bilmeniz gereken şeyler | Aycan Dinç Bozok

-Kitaplar ne yapman gerektiğini, İnsanlar ne yapmaman gerektiğini öğretir.


-Likyalı erkekler ölülerini  gömerken, şeytan yüzlerini görüp sonradan kendilerine musallat olmasın diye kadın kılığına girip, yüzlerini gizliyorlardı. şeytan görsün yüzünü deyimi de buradan gelir…


-Adolf Hitler, 17 yaşındayken Haydarpaşa Gar inşaatında Alman işçi ve ustalarla birlikte 2 yıl çalışmıştır.


Her ülkenin siyasal sistemi yöneten ve yönetilen arasındaki ilişkiye göre değişiklik gösterir. İktidar tek elde toplanmışsa “monokratik” iktidar yapısı, toplumun geniş katmanları arasında dağılmışsa “demokratik” iktidar yapısı denir.


Tarih boyunca birçok farklı siyasal sistem ortaya çıkmıştır. Bu farklılık ülkenin sosyo-ekonomik yapısı, tarihi, gelenekleri, kültürü ve gelişmişlik düzeyinden kaynaklanır. Örneğin Osmanlı Devleti’nde tüm güç tek elde toplanmışken (mutlak monarşi), İngiltere’de parlamentonun ortaya çıkışı ve gücün şarta bağlanması sonucu meşruti monarşi ortaya çıkmıştır.

İktidarın tek elde toplanmasının diğer bir örneği diktatörlük ya da ‘tiranlık’tır. Farklı siyasal sistemler içinden bir diktatör çıkabilir. Monarşiden farkı ise iktidarı zorla ele geçirmektir. Bunun yanında yönetim bir azınlığın elinde olabilir. Eğer bu azınlık ayrıcalıklı bir sınıf ise rejimin adı ‘aristokrasi’, güce dayalı bir grupsa ‘oligarşi’ adını alır.


Toplumlaşmayla birlikte gelen yönetim şekilleri monarşi ve aristokrasidir. Aileler bir araya gelerek kurallaroluşturmuşlardır ve bu kuralları uygulamak için birkaç aileye görev vermişlerdir. Eğer görevlendirilen aile tek ise‘monarşi’, birden fazla ise ‘aristokrasi’ ortaya çıkar. Platon iki sistemi de ideal sisteme yakın görür fakat zamanlabozulacağının kaçınılmaz olduğunu söyler.


Siyaset Bilimi ve Genel Yönetimler

-Tekin Yönetimi: Tiranlık, Despotluk, Monarşi, Diktatörlük

-Azınlığın Yönetimi: Oligarşi, Aristokrasi, Timarşi

-Çoğunluğun Yönetimi: Demokrasi


Zoon Politikon, “İnsan sosyal bir hayvandır.” Aristo bu sözü toplu halde yaşamanın insanın doğasından gelen bir özellik olduğunu belirtmek için söylemiştir. Aristo’ya göre bir insanın toplum dışında yaşayabilmesi için ya bir tanrı ya da bir canavar olması gerekir. Bu görüşe göre insan, doğal bir içgüdüyle birlikte yaşamaya eğilimlidir.


-”Gamzedeyim deva bulmam” şarkısında geçen ‘gamzedeyim’ kelimesinin gamzeyle falan alakası yok, ‘gam-zedeyim’ anlamındadır (afetzede gibi).


-Atatürk’ün “Türk, öğün, çalış, güven” sözünde geçen “öğün” kelimesi övünmek anlamında değil, Orhun yazıtlarında Bilge Kağan’ın Türk’lere hitaben söylediği “Türk, bodun, ertin, ökün” sözündeki “ökün” kelimesinden gelir ve “düşün, ders al” anlamındadır.


-”Kel alaka” sözündeki ‘kel’ Fransızca ‘ne’ anlamına gelen ‘quel’ kelimesinden gelir ve “ne alaka” anlamında kullanılır.


-Vatan yahut silistre oyununun gerçek adı “vatan” dır. uygulanan sansür nedeniyle bir süre “silistre” adıyla oynanmış, daha sonra sansürün kalkmasıyla kafa karışıklığını önlemek için “vatan yahut silistre” adıyla sahneye konulmuştur.


-Napolyon kirazı diye bir şey yoktur. kirazıyla meşhur Bursa Uluabat’ın eski adı Apolyont’tu, vatandaşın dili Apolyont’a dönmeyince oldu sana Napolyon kirazı…


-Antik Mısır’ da hamile kadınlar bir kaç gün boyunca arpa ve buğday tanelerine idrarlarını yaparlarmış. eğer arpa filizlenirse bebeğin erkek, buğday filizlenirse bebeğin kız olacağına inanırlarmış.


-Esenboğa havalimanı adını, Ankara savaşında Timur’un meşhur fil ordularının komutanı olan “İsen Buga” dan alır ve sağlıklı, mutlu öküz manasına gelir…


-İskambil kartlarında kupa asilleri, maça orduyu, karo orta sınıfı, sinek fakir halkı temsil eder…


Firavunları sineklerden korumak için yanlarında her tarafına bal sürülmüş, çıplak köleler bulunurdu…


Türkiye’de Çağdaş Kimya Biliminin Öncüsü, Türkçe ve Atatürk Aşığı Bir Bilim Adamı Prof.Fritz Arndt


Dünyanın en kurak yeri bilinenin aksine Antarktika’dır. Kıtanın bazı kesimlerine 2 milyon yıldır yağmur yağmamıştır. Sahra Çölü yılda sadece 25 mm yağış alırken, bu oran Antarktika’ya düşen yıllık ortalama yağış da hemen hemen aynıdır. Ancak kıtanın Dry Valleys olarak bilinen yüzde 2’lik kısmında buz ve kar yoktur ve buraya hiç yağmur yağmaz.
—————

ALINTI

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.