ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Besteci, Söz Yazarı Aysel Gürel Kimdir?

19.06.2021
651
A+
A-
Besteci, Söz Yazarı Aysel Gürel Kimdir?

Türk müziğinde çok sayıda şarkının söz yazarı olan Aysel Gürel, Camianın marjinal kadını Aysel Gürel kimdir?

Sinema oyuncusu Müjde Ar ile sinema ve tiyatro oyuncusu Mehtap Ar’ın annesi olan söz yazarı Aysel Gürel, Erenköy Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü mezunu olup, şarkı sözü yazarlığının yanı sıra edebiyat öğretmeni, tiyatro oyuncusu ve şairdi.

90’lardan sonra kostümleriyle ve ömrü boyunca cümleleriyle hepimizde ayrı yaşayan kadın, Aysel Gürel’in hayat hikayesi.

Yeri geldi “Gençlik başımda duman” diyerek duygulara saldı; yeri geldi “Son Bakış” ile ağıtlar yaktı. 90 kuşağını “Abone” ile oynattı…

Ama en özeli, Anadolu’nun küçük kız çocuklarını unutmadı. Hatta en çok kızlara odaklıydı. Tüm rengi, tüm ihtişamı hep kadınlar içindi. Umutsuz, platonik, karşılıklı, dolu dizgin yaşanan her aşkın tarifi ondaydı. Ne kavgası ne sevdası asla bitmedi.

Aysel Gürel, yaşayan “söz”dü. Sevdi yazdı, sövdü yazdı; kalbinden kopardığı her cümle güzelliklere uğurlamaktı.

Çocukluğu

Aysel, 7 Şubat 1929’da Saraköy Denizli’de Ebe Kamile Kezban Hanım ve Hakim Ali Rıza Bey’in en küçük çocuğu olarak dünyaya geldiğinde ailesi ona, “Gönül Aysel Gürel” adını verdi. İhsan adlı abisi ve Ahsen adlı da bir ablası vardı. Çocukluğunun ilk yıllarını doğduğu topraklarda geçirdi. İleride bürüneceği renkli kişiliğinin ilk adımlarını atıyordu içindeki cevherden habersiz.

7 Şubat 1929 tarihinde, Denizli Sarayköy’de doğdu. Çocukluğunun ilk yılları Denizli’de geçti. Babası hâkim Ali Rıza bey, annesi ebe Kamile Kezban hanımdır. Daha sonra annesinden “Annem Türkiye’nin ilk Kadınlar Birliği üyesi, çarşafı ilk atanlardan” diye söz edecektir.

Lise yıllarında da oyunculuk tutkusu devam eden Gürel, klasik tiyatro eserlerinin sahne uyarlamalarında rol aldı. Bir oyununda İsmet İnönü de izleyicilerden biriydi. Zaman içinde oyunculuk sevgisi yerini edebiyata ve şiire bıraktı. Ahmet Hamdi Tanpınar, Faruk Nafiz Çamlıbel, Ahmet Haşim, Pablo Neruda‘dan etkilenen Gürel, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünü kazandı.

Mezuniyetinin ardından edebiyat öğretmeni olarak görev yapmaya başladı. İki kızını tüm zor koşullara rağmen başarılı bireyler olarak yetiştiren, bu dönemde hayatına hiç erkek almayan, oldukça mazbut bir hayat süren Gürel, yemek parasını denkleştirmekte zorluk çekiyor ancak çocuklarına da edebiyat sevgisini aşılamak için çaba gösteriyordu. Çünkü kızlarının kitap okuması, doğru ve yeterli beslenmeleri kadar önemliydi sanatçı için.

1957 yılında Gürel ikinci çocuğuna yedi aylık hamileyken eşinden boşandı. Mehtap Ar‘ın doğmasıyla birlikte iki kızıyla birlikte kendisini zorlu bir yaşam mücadelesi geçirdi.

Aysel Gürel marjnal ve renkli tavırlarının aksine annelik konusunda son derece disiplinliydi.

İki kızını tüm zor koşullara rağmen başarılı bireyler olarak yetiştiren, bu dönemde hayatına hiç erkek almayan, oldukça mazbut bir hayat süren Gürel, yemek parasını denkleştirmekte zorluk çekiyor ancak çocuklarına da edebiyat sevgisini aşılamak için çaba gösteriyordu. Çünkü kızlarının kitap okuması, doğru ve yeterli beslenmeleri kadar önemliydi sanatçı için.

Aysel Gürel; Sezen Aksu, Sertab Erener ve Nilüfer gibi Türk pop müziğinin en önemli isimlerinin seslendirdiği birçok şarkıya söz yazarı olarak imza attı. Gürel, iki aydır boğuştuğu akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. 80 yaşında hayatını kaybeden sanatçı ardında bıraktığı eserleriyle ölümsüzdür.


İmza attığı şarkılar:

Ajda Pekkan – Sevdim Seni (1981)

Ajda Pekkan – Ajda 90 (1990)

Ajda Pekkan – Ajda 93 (1993)

Asya – Asya (1994)

Asya – Asya (1996)

Nilüfer – Bir Selam Yeter (1985)

Nilüfer – Esmer Günler (1988)

Nilüfer – Yine Yeni Yeniden (1992)

Nilüfer – Ne Masal Ne Rüya (1994)

Nilüfer – Nilüfer’le (1997)

Burcu Güneş – Tılsım (2001)

Sezen Aksu – Firuze (1982)

Sezen Aksu – Sen Ağlama (1984)

Sezen Aksu – Git (1986)

Sezen Aksu – Sezen Aksu’88 (1988)

Sezen Aksu – Sezen Aksu Söylüyor (1989)

Sezen Aksu – Deliveren (2000) ve Şarkı Söylemek Lazım (2002)

Sezen Aksu – Gülümse (1991)

Zerrin Özer – Kırmızı (1986)

Zerrin Özer – Dayanamıyorum

Zerrin Özer – Dünya Tatlısı (1989)

Zerrin Özer – İşte Ben (1990)

Zerrin Özer – Bir Zerrin Özer Arşivi (2000)

Gökben – Severken Yoruldum (1989)

Hakan Peker – İlla Ki (2000)

Hakan Peker – Camdan Cama (1989)

Hakan Peker – Amma Velakin (1994)

Yonca Evcimik – Abone/Dansçı (1990)

Tayfun – Hadi Yine İyisin (1992)

Sertab Erener – Yolun Başı

Sertab Erener – Sakin Ol (1992)

Sertab Erener – Sertab (1999)

Sertab Erener – Turuncu (2002)

Aşkın Nur Yengi – Hesap Ver (1992)

Muazzez Ersoy – Nostalji 7-8-9 (1999)

Coşkun Sabah – Ağlamak İstiyorum / Anılar (1989)

Coşkun Sabah – Benimsin (1987)

Coşkun Sabah – Hatıram Olsun

Sinan Özen – Kar Tanesi (1991)

İzel Çelik Ercan – Özledim (1992)

Nalan – Of Aman (1994)

Selda Bağcan – Ziller Ve İpler – Akdeniz Şarkıları (1992)

Bülent Ersoy – Suskun Dünyam (1985)

Harun Kolçak – Beni Affet (1991)

Sibel Can – Bir Güneş Batışında (1991)

Nükhet Duru – Sevda (1986)

Tarkan – Sevdanın Son Vuruşu (2010)

Tarkan – 10 (2017)

Sezen Aksu – Sarışın

Jale – Son Geceler (1993)

Jale – Beni Hatırlarsın (1996)

Jale – Yüreğimin Şarkıları (1999)

Mazhar Fuat Özkan AGU (2006)

Filmleri

Yurda Dönüş (1952)

Tek Kollu Canavar (1954)

Üvey Ana (1971) Aysel

Mıstık (1971)

Gümüş Gerdanlık (1972)

Silemezler Gönlümden (1974)

Hop Dedik Kazım (1974)

Öyle Olsun (1976) Ayşen’in Annesi

Tantana Kardeşler (1976)

Kaybolan Saadet (1976)

Enayiler Kralı (1977)

Beyaz Kuş (1977)

Fosforlu Cevriye (2000)

Şarkıcı (2001)

Bendeniz Aysel (2005)

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.