Başkent Gazetesi ( 9.12.2017) | Mehmet Mahzun Doğan
Başkent Gazetesi ( 9 12 2017) Mehmet Mahzun Doğan
Kent Belleginde Bir Kitabevi…
Alfabemizde ilk harftir A.
Ankara’nın kitabevleri tarihinde ise bir kitabevi adı.
Karanfil Sokak’ın başındaki Birlik İş Merkezi’nin alt katında (No: 5 / 3) küçücük bir kitabevi. Yüksek tavanlı olması rafların kitap kapasitesini artırsa da, topu topu beş metrekarelik bir alandan olusuyordu.
Zaten kitabevi olmadan önce terzi levazımatı satılıyormuş orada. Sonra fotokopi makinası çalışmış… Nice öğrenci ders notlarının fotokopisini çektirmek için düşürmüş oraya yolunu… Derken bijuteri olmuş.
1990 yılında kitap rafları doldurmuş duvarları. Duvarlara dizilen kitaplar gülümsemeye başlamış okurlara.
Kitabevinin tabelasında ise tek bir harf var:
A.
***
Neden bu ad verilmiş acaba?
A’nın alfabenin ilk harfi olması ve doğal olarak alfabeyi öğrenmeye A harfinden başlanmasından mı?
Yoksa kitabevini açan kişinin adının ilk harfinin A olmasından mı?
Çünkü kitabevini açan kişinin ilk adı Ahmet.
Belki de her ikisi birden düşünülerek verilmişti bu ad…
***
Adı Ahmet dedim ama nüfus adı değil bu.
Nüfustaki adı:
Erhan Bozkurt.
Ama edebiyat dünyası onu Ahmet Erhan diye biliyor. Adını soyad gibi kullanıyor kitaplarında. Ahmet’i babasından ödünç almış.
“Erhan Bozkurt, Ahmet Erhan’ı yargılıyor!’ adlı şiirinde “Erhan Bozkurt konuşuyor’ diyerek nüfus cüzdanında yazanları paylaşıyor okurlarıyla:
“8.02.1958. Ahmet İzzet’ten olma, Emine’den doğma. / Boşandı. İslam. İçel. Mersin. Mesudiye ve bir sürü rakam. / Veriliş nedeni. Zayi. Keçiören. Ankara. Nüfus müdürü adına. / Yüzmeyi kırk yıllık seanslarda öğrenen bir Akdeniz çocuğu / kılı kırk yaran bir kırkayak.
***
Ahmet Erhan kitabevini açar açmasına, hatta orası Ankara’da o dönemin şairlerinin uğrak yerine dönüşür, dahası o yıllarda çıkan Silgi Dergisi’ne adres olur olmasına da, uzun süre oturmaz tezgâh başında. Yaklaşık bir yıldır Ahmet Erhan’ın kitapçı olarak orada kalması…
Bununla birlikte kitaplar raflarda okurlara gülümsemeye devam etti. A Kitabevi levhası 1994 yılı sonlarına kadar karşıladı kitapseverleri.
Çünkü Murat Koçak devralmıştı kitabevini Ahmet Erhan’dan. Aynı ad, aynı logo kullanıldı. Sıvas Katliamı’nda öldürülen karikatürist Asaf Koçak’ın çizdiği bir logo. A’nın ayakları ince ve kırmızı. Ayaklar arasındaki çizgi siyah boyaya batırılmış bir fırçayla gelişigüzel çizilivermiş gibi. “Kitabevi’ sözcüğü ise, matbaa harfleriyle.
Bir de sloganı olmuştu kitabevinin bu yeni döneminde:
“Okumaya A’dan başlayın’…
***
Ankara’da bir kitabevinin serüvenini yazmak istedim.
Unutulmasın diye.